Predsednik nekoliko pozabljene Slovenske nacionalne stranke o nacionalni državi in prihodnosti združene Evrope, migrantih in verskem ekstremizmu, geostrateških premikih, vojni in miru, ameriških volitvah, zapuščini Baracka Obame in seveda o Sloveniji v novih globalnih tokovih. Zmago Jelinčič se vrača na oder.

Piše: Dejan Steinbuch

Fotografije: Portal PLUS

Uvodoma moram priznati, da sem z intervjuvancem nekoč, ko je bil še aktivni politik in poslanec v Državnem zboru, poskušal narediti pogovor. Zmagu Jelinčiču že moje prvo vprašanje ni bilo všeč, saj je vstal, mi ponudil roko in rekel, naj prosim odidem, ker je intervju končan. Po mnogih letih sva se srečala ponovno. Tokrat nihče ni vstal, pač pa sva skoraj eno uro obsedela za mizo. Intervju je bil polemičen, občasno provokativen, predvsem pa zelo zanimiv, saj Jelinčič na slovensko prihodnost gleda predvsem skozi mednarodne in globalne dogodke. Pravi, da smo na nek način že v vojni, čeprav bo do prave eskalacije šele prišlo. DoAmeričanov je zadržan, saj misli, da so se odločili pustitiEvropo na cedilu: "Šele ko bo Evropa resnično na kolenih, se bodo vrnili z enakim receptom kot po II. svetovni vojni – z novim Marshallovim planom!"

Islamisti so bolniki, ki zlorabljajo vero za politične in geostrateške cilje. Nimajo ničesar z islamom. Po vseh merilih so zločinci, ki pobijajo nedolžne ljudi v imenu svoje ideologije. Islamska država je nastala prav s tem namenom – da destabilizira Evropo.

 

Gospod Jelinčič, za koga ste – za Donalda Trumpa ali Hillary Clinton?

Ljubši mi je seveda Trump, ni dvoma. Je pa res, da je za zunanjo politiko Združenih držav vseeno, kdo je v Beli hiši. Upam sicer, da bo Trump zmagal, ker ni del klasične politične levice oziroma desnice in ker je njegova žena Slovenka. V primeru kake hude konfrontacije v Evropi, če bi bila Slovenija vojaško ogrožena, bi to najbrž lahko za nas pomenilo pomoč. Ni pa nujno. V politiki ni čustev.

 

Kakšen predsednik pa se vam je zdel Obama?

Vesel pa sem, da odhaja.

 

Zakaj?

Ker tako slabega predsednika Amerika že dolgo ni imela. Ničesar ni izpolnil, odgovoren je za vzpon islamistov in radikalnih sunitov, očitno njegovo muslimansko poreklo vseeno ni tako nepomembno. Barack Hussein Obama ima tudi brata Malika, o katerem so si le redki mediji upali poročati, da je v Nigeriji povezan z ljudmi, za katere se sumi, da so blizu islamistični skupini Boko Haram.

 

Menda razmišljate o vrnitvi v politiko, slišim. Do muslimanov ste očitno zelo nastrojeni. Boste v volilni kampanji svoje stranke zaigrali na strah pred islamom?

Ne vem, zakaj bi!? Zakaj na muslimane? V Sloveniji jih je več desettisoč in so naši državljani. Nič nimam proti njim. Najbrž ne veste, da sem do te religije izkazal spoštovanje tudi s tem, ko sem financiral prvi prevod Korana v slovenščino v zgodovini. Prevod je sicer naredil moj sin Klemen. Imam pa negativno stališče do džamije v Ljubljani, to je res in tega niti ne tajim. Vendar ne zato, ker bi imel kaj proti islamu, pač pa zato, ker vem, kdo jo financira in kaj se morda skriva za tem.

 

Ste lahko bolj konkretni?

Denar za islamski kulturni center, kot se imenuje projekt džamije v Ljubljani, prihaja iz zalivske dežele, kjer sunitska oblast v sodelovanju s Savdsko Arabijo ves čas igra sumljivo vlogo, ko gre za Islamsko državo. Nihče ne ve, kaj se dogaja s tem denarjem, od kje prihaja, kdo razpolaga z njim in za kaj vse ga mislijo porabiti. V prvotnem načrtu za ljubljansko džamijo je bila tudi bolnišnica. Se vam to ne zdi čudno? Poleg tega sem dobil informacijo, da naj bi Katar pri nas sčasoma odprl veleposlaništvo, ki bi bilo v okviru tega islamskega kulturnega centra, kar pomeni, da tja slovenska policija in oblast ne bi imeli dostopa. V mnogih evropskih državah pa so prav islamski verski centri v zadnjih letih postali središča skrajnih islamističnih skupin, ki tam novačijo, verjetno pa tudi indoktrinirajo mladino.

 

Včasih se ustvarja vtis, kot da je v vojni  z Evropo in Zahodom ves islam in da se možnosti za mir zmanjšujejo z vsakim novim terorističnim napadom. Kaj mislite o tem?

Islam je religija. Nacionalnost ne igra nobene vloge. Pripadnik skrajnih muslimanskih skupin, ki zganjajo nasilje in terorizem po svetu in zdaj tudi že v Evropi, recimo vahabit, salafist, mudžahid ali kaj tretjega, je lahko Arabec, Kitajec ali Slovenec, če se je spreobrnil v islam. V Jugoslaviji je Tito usodno napako naredil leta 1974, ko je Kardelj napisal novo ustavo in v njej muslimane opredelil kot narod, pisano seveda z veliko začetnico. To je zgrešeno – muslimane po vsem svetu združuje religija, torej islam, ne pa nacionalnost. Zato so zdaj v Evropi najbolj nevarni tisti rojeni Evropejci, ki so se konvertirali v islam in padli pod vpliv skrajnežev, ki so jih rekrutirali v teroristične celice. Ni nujno, da so vsi Arabci, kajti kot sem rekel, ne gre za nacionalnost, ampak religijo.

Beri dalje...

Zmago Jelinčič: "Nič nimam proti muslimanom. Financiral sem celo prvi prevod Korana v sloven

Predsednik nekoliko pozabljene Slovenske nacionalne stranke o nacionalni državi in prihodnosti združene Evrope, migrantih in verskem ekstremizmu, geostrateških premikih, vojni in miru, ameriških volitvah, zapuščini Baracka Obame in seveda o Sloveniji...