Eni in isti obrazi na skupščini Sazas, v državnem zboru, pojavljajo se kot obiskovalci poslancev in predstavniki številnih na prvi pogled neodvisnih združenj slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Cilj pa je en sam: obraniti in ohraniti netransparentno poslovanje tega združenja še naprej!

Piše: Uredništvo

Fotomontaža: Portal PLUS

Kaj imajo skupnega Matjaž Zupan, Pero Lovšin, Gal Gjurin, Tinkara Kovač, Domen Gracej? Ne samo to, da se ali so se ukvarjali z glasbo, temveč tudi to, da veljajo za zelo uigrano lobistično ekipo združenja Sazas oziroma za vpliven glasbeni lobi. Medtem ko se je Tinkara Kovač ekipi pridružila kot zadnja, imajo preostali člani lobija največ zaslug, da so v preteklih letih položaj direktorjaUrada za intelektualno lastnino (UIL) predčasno zapustili dr. Jurij ŽurejLuka Novak in Vesna Stanković Juričić ter da kljub številnim poskusom še ni prišlo do spremembZakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). A da bi dobili popolno sliko Sazasovega lobija, se moramo najprej vrniti na začetek lanskega leta. Tedaj je Ministrstvo za gospodarstvo v sodelovanju z Uradom za intelektualno lastnino pripravilo spremembe ZASP, združenje Sazas pa je po podatkih protikorupcijske komisije (KPK) samo v enem mesecu zabeležilo 41lobističnih stikov v Državnem zboru, kar ga je po aktivnosti uvrstilo na prvo mesto lobistov (vir).

Matjaž Zupan, Pero Lovšin, Gal Gjurin, Tinkara Kovač, Domen Gracej, Tomaž Grubar, Primož Grašič, Andrej Kregar, Blaž Rant, Jože Skubic, Andrej Štritof, Tone Frelih, Zoran Predin.

Doslej izjemno uspešni lobisti

 

Iz poslanske skupine SD so tedaj sporočili, da so na pobudo Sazasa k njim prišli Tomaž Grubar(podpredsednik Sazas), Primož GrašičAndrej KregarBlaž Rant (tedaj pravna služba, zdaj pa direktor Sazas), Peter Lovšin in Matjaž Zupan (predsednik Sazas). Bržkone za močnejši psihološki učinek sta se jim pridružila še legendarna Mojmir Sepe in Jure Robežnik. V poslanski skupini SMC so tedaj k imenom glasbenikov, ki so jih obiskali, dodali še združenja, ki so jih zastopali, s čimer so jasno pokazali, kako deluje Sazasova mreža: Matjaž Zupan (Sazas), Jože Skubic (Sazas), Blaž Rant (Sazas), Tomaž Grubar (Gospodarsko interesno združenje slovenskih neodvisnih avdio in video producentov), Primož Grašič (Sazas), Peter Lovšin (Združenje avtorjev, producentov in izvajalcev Slovenije - ZAPIS) in Lado Leskovar(Sazas).

Blaž Rant, direktor združenja Sazas

Beri dalje...

Sazasova hobotnica: Kdo so glasbeniki-lobisti, ki rešujejo združenje Sazas pred novim zakonom in

Eni in isti obrazi na skupščini Sazas, v državnem zboru, pojavljajo sekot obiskovalci poslancev in predstavniki številnih na prvi pogled neodvisnih združenj slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Cilj pa je en sam: obraniti in ohraniti netransparentno po...