Nihče ni prerok v svoji domovini, pravijo. Mladi Slovenci rabijo heroje, ne samo športnike, zato bi morali poznati Ljuba Sirca - tako kot poznajo in spoštujejo Slavka Avsenika, ki je postal slaven v tujini kot "Oberkrainer". Verjetno se je to bolje tržilo, kot bi se Gorenjec ali Jugoslovan.

Piše: Keith Miles

Sem na počitnicah v Švici, kjer obenem obiskujem družino in prijatelje. Zmanjšujem tudi zaostanke pri branju. Ena izmed knjig, ki jo ponovno berem, je knjiga dr. Ljuba Sirca, v kateri raziskuje delovanje in učinkovanje jugoslovanskega samoupravljanja. Ne samo, da je to knjiga o zgodovini propadlega gospodarskega projekta, temveč tudi sporoča bralcu, da so duhovi samoupravljanja prisotni še danes. Ampak to je tema za daljši članek.

 Pri Ljubu Sircu, ki ga je skoraj 40 let nadzorovala tajna policija in je preživel smrtno obsodbo, mučenje in zapor, človek spozna, da bi morali tega resničnega demokrata v njegovi domovini smatrati za slovenskega Vaclava Havla.

Ko sem v majhnem letovišču na obali Luzernskega jezera obiskal koncert lokalnega ansambla, sem se zavedel slovenske nadarjenosti, ki je dosegla majhne kotičke sveta. Domača švicarska zasedba je začela z najavo, da bodo zaigrali "oberkrainersko" skladbo, ki jo je skomponiral Slavko Avsenik. Kako nenavadno, da sem v majhnem mestu moral pomisliti na dva visoko talentirana Slovenca, ki sta postala zelo slavna tudi zunaj nekdanje Jugoslavije. Kajti Avsenikove pesmi so na istem repertoarju kot svetovno znana komada Amazing Gracein New York, New York.

 

Pri Ljubu Sircu, ki ga je skoraj 40 let nadzorovala tajna policija in je preživel smrtno obsodbo, mučenje in zapor, človek spozna, da bi morali tega resničnega demokrata v njegovi domovini smatrati za slovenskega Vaclava Havla. Kot disident je uspel premagati sovraštvo, želel je samo svobodo in demokracijo za vse ljudi. Tako kot Havel.

Beri dalje...

Razglednica iz Švice in hommage Ljubu Sircu

Nihče ni prerok v svoji domovini, pravijo. Mladi Slovenci rabijo heroje, ne samošportnike, zato bi morali poznati Ljuba Sirca - tako kot poznajo in spoštujejo Slavka Avsenika, ki jepostal slaven v tujini kot Oberkrainer. Verjetno se je to bolje tržil...