Že konec aprila se je na nas obrnilo osebje Internistične prve pomoči ljubljanskega Kliničnega centra. Bili so obupani. Pravijo, da so razmere na IPP že vrsto let tako katastrofalne, da dela preprosto ne zmorejo več, saj se sistem zdaj že dnevno sesuva. Njihov urgentni klic na pomoč zato posredujemo javnosti in obenem razkrivamo še nekaj podrobnosti.

Piše: Dejan Steinbuch

Foto: www.predsednik.si

Osebje Internistične prve pomoči ljubljanskegaKliničnega centra je v resni stiski. Razmere pri njih, pravijo, so že vrsto let na robu kolapsa. Ker je po njihovem mnenju Portal PLUS eden redkih medijev, ki si sploh upa razkrivati anomalije v slovenskem javnem zdravstvu, predvsem pa v UKC Ljubljana, so nam že konec aprila poslali sledeče sporočilo: "Danes se skupaj obračamo na vas in prosimo za anonimnost. Od včeraj zvečer je na IPP izredno stanje, pacienti čakajo na PREGLED 16 ur in več, kar vidite iz priloženih datotek. Nam lahko kako pomagate? Z ekipo pridete na teren? Kakorkoli. Stvari so nedopustne, nadzorni zdravniki prespijo noči, za katere so kar dobro plačani, ubogi bolniki pa čakajo v nehumanih razmerah. Potem pa pride na urgenco ga. Violeta Bulc in jasno preskoči celotno vrsto. Prosimo vas za anonimnost, saj se res bojimo za službe, vendar pa asist.dr. Hugona Možino (predstojnik) in go. Marušo Brvar (glavna sestra) briga za kader in paciente."

 Internistična prva pomoč v UKC Ljubljana bi morala biti po vseh pravilih najbolj elitna urgenca v državi. Takšna z najmodernejšo opremo, kjer bi morali študenti medicine stati v vrsti za voluntiranje. To bi naj bila urgenca, kjer bi si mladi zdravniki želeli delati, se učiti in nabirati izkusnje. Ljubljanska urgenca bi morala biti v vseh pogledih zgled vsem ostalim v državi. Pa ni.

Njihova prošnja po pomoči je dejansko precej skrb zbujajoča in veliko pove o vzdušju na ljubljanski Internistični prvi pomoči (IPP). Kako je v 21. stoletju srediEvropske unije možno, da bolnik čaka na pregled tudi po 16 ur ali več? Kako je možno, da zdravniki, četudi starejši in nadzorni, ne pregledujejo bolnikov, ampak raje spijo, kot trdi citirano pismo? Kako je možno, da "navadni" državljani tiho, mirno in potrpežljivo čakajo več kot pol dneva na pregled, medtem ko Violeta Bulc, evropska komisarka in sestra znanega kardiologa Matjaža Bunca, našega "znanca" iz afere Bunc - AstraZeneca, pride do takojšnje obravnave, četudi ne gre za urgentni primer? Kako je možno, da se osebje v naši največji in najbolj univerzitetni bolnišnici očitno tako zelo boji za službe, da si ne upa povedati stvari naglas in javno? In kako je možno, da predstojnik oddelka in glavna sestra ne poskrbita za svoj kader?

 

 

Je možno, na IPP je vse možno...

 

Pa ne le na IPP, lahko bi dejali, da je v celotnem UKC Ljubljana vse možno. Celo generalnega direktorja lahko imenujejo nezakonito, pa - kot bi dejali južno od Kolpe - "nikome ništa". Kot ste v zadnjem letu lahko razbrali iz prispevkov, ki smo jih objavili na Portalu PLUS, je UKC Ljubljana šokantni dokaz oziroma sinonim razpada sistema. Situacija je prišla tako daleč iz več razlogov. Izvirni greh je po naših dognanjih korupcija. UKC Ljubljana je za določene kroge in posameznike ena velika črpalka javnega denarja, ki iz javnega zdravstva letno odtuji več deset milijonov evrov. Eden izmed najbolj medijsko prepoznavnih primerov, ki ga zdaj preiskuje tudi parlamentarna preiskovalna komisija, je t.i. Afera Zorman s preplačanimi žilnimi opornicami, zaradi česar je bil Klinični center na letnem nivoju oškodovan za okoli 2,5 milijona evrov.

 

Afera Zorman je bila ena redkih, o kateri smo pisali v lanskem letu, pa se je zaradi pritiska medijev nekaj malega celo zgodilo; UKC Ljubljana namreč danes zaradi razkritja zelo preplačanih cen "stentov" privarčuje na samo enem materialu približno 2,5 milijona evrov letno. Kaj sicer z njimi v resnici naredi, ne vemo. Se pa s tem "dosežkom" v ustanovi radi pohvalijo. Celo tisti, ki so akcijo poskusa znižanja cen sprva ovirali. Zanimivo pa je, da se po tem uspehu po sistemu copy-paste niso nemudoma lotili še drugih dragih materialov, saj bi tako gotovo lahko privarčevali še več javnega denarja.

 

No, zgodilo se je še nekaj. Afera s stenti je odnesla vodjo kateterskega laboratorija Darka Zormana. Tehnično je odstopil sam, vendar naj bi po naših informacijah dobil "nasvet", naj se umakne, ker bi svojim imenom preveč pozornosti usmerjal na podjetja, kot so denimo Mark MedicalKB1909Abbott Vascular in druge. A zakaj pogrevamo staro zgodbo, ki jo bo v detajle secirala parlamentarna preiskovalna komisija? Zato ker je v UKC Ljubljana še veliko podobnih zgodb, v katerih se obračajo konkretne številke. S prirejenimi javnimi razpisi namreč mojstri brez težav umetno vzdržujejo nekajkrat višje cene, kot veljajo na prostem evropskem trgu. Tako "sistem" nemoteno teče, generalni direktor pa je tako ali tako samo še formalna figura, odgovorna za podpisovanje pogodb (ciniki pravijo, da bi v fotelju generalnega direktorja lahko konec koncev sedel tudi šimpanz, če bi le znal držati v roki kemični svinčnik in z njim podpisoval pogodbe...). Zaradi tega se nihče več ne ukvarja s problemom Internistične prve pomoči, ki jo nekateri primerjajo s siroto brez denarja, nikoli v soju žarometov oziroma javne pozornosti.

Beri dalje...

Ljubljanska urgenca je tik pred kolapsom, razmere pa včasih spominjajo na tiste na fronti

Že konec aprila se je na nas obrnilo osebje Internistične prve pomoči ljubljanskega Kliničnega centra. Bili so obupani. Pravijo, da so razmere na IPP že vrsto let tako katastrofalne, da dela preprosto ne zmorejo več, saj se sistem zdaj že dnevno sesu...