Na dogajanje v združenju SAZAS, ki je zaradi hišnih preiskav dobilo nove razsežnosti, lahko pogledamo tudi skozi oči njihovega rednega člana Matjaža Jelena, čigar odprto pismo je bilo pred dnevi naslovljeno na Skupščino SAZAS. Kljub temu da odpira vrsto pomembnih vprašanj, nanj ni bilo odgovora. Zaradi tega smo se na uredništvu Portala PLUS odločili, da ga objavimo v imenu javnega interesa.

Foto: Mediaspeed

Matjaž Jelen je imel s SAZAS v preteklosti že precej težav. Potem ko je na združenje naslovil več neprijetnih vprašanj glede porabe denarja, namenjenega avtorjem, so proti njemu uvedli disciplinski postopek. V torek, ko je potekala Skupščina združenja SAZAS, je napisal odprto pismo in svoje kolege iz združenja v imenu transparentnosti prosil, naj pismo na skupščini uvrstijo pod točko "razno" in ga tudi preberejo. Kot je zapisal v obrazložitvi, se je za ta korak odločil zaradi neodzivnosti vodstva SAZAS, ki na njegova dosedanja pisna vprašanja - skupaj jih je od leta 2013 poslal kar enajst - nikoli ni odgovorilo.

 

"Ostali ste se verjetno odločili, da raje ne boste spraševali. Razumem vas. Nočete tvegati, da bi vas SAZAS javno šikaniral ali pa proti vam vložil tožbo." (Matjaž Jelen)

Pač pa je torkova skupščina SAZAS pod pretvezo nekakšnih izrednih razmer, ki naj bi bile posledica dejstva, da se je vodstvo združenja znašlo v središču kriminalistične preiskave, iz svojih vrst izključila člana, ki formalno ni bil redni član, iz skupščine pa so ga odstranili pod pretvezo, da je seja zaprta za javnost in lahko sodelujejo samo tisti člani, ki so plačali 70 evrov članarine.

 

V takšnih absurdnih razmerah je vredno prebrati Odprto pismo glasbenim ustvarjalcem Slovenije, ki ga je v torek napisal Matjaž Jelen in ga objavljamo v celoti:

 

 

"Odprto pismo glasbenim ustvarjalcem Slovenije!

 

Sem Matjaž Jelen, od leta 1982 pevec skupine Šank Rock, avtor / soavtor glasbenih del. Pišem vam, ker me poskuša SAZAS v javnosti prikazati kot edinega avtorja, "ki se vedno samo pritožuje". Mnogi pa veste, da nisem edini. Veliko nas je, ki nas zanima, kaj se dogaja z denarjem avtorjev, torej našim denarjem, ki ga SAZAS z našimi pooblastili in državnim dovoljenjem (koncesija) pobira od uporabnikov naših avtorskih del (javna predvajanja in izvajanja).

 

Sem pa mogoče eden redkih, ki si upa v javnost z vprašanji, na katere do danes nisem dobil odgovorov. Ostali ste se verjetno odločili, da raje ne boste spraševali. Razumem vas. Nočete tvegati, da bi vas SAZAS javno šikaniral ali pa proti vam vložil tožbo. Zoper mene je bil namreč zaradi mojih vprašanj o poslovanju SAZAS uveden disciplinski postopek. In to od pretvezo, naj pridem v prostore SAZAS po odgovore na moja vprašanja! Sklep je bil objavljen v letnem poročilu SAZAS. Pri tem disciplinskem postopku pa nisem imel nobenih pravic... nisem dobil vabila na zaslišanje, nisem dobil zapisnika o zaslišanju in nisem dobil sklepa, zoper katerega bi lahko ugovarjal. Bila je samo javna objava v smislu "sramotilnega stebra"... Češ, le poglejte, kaj se vam lahko zgodi, če preveč sprašujete... Nisem vedel, da je takšen "gre", če človek vpraša, kam je šel denar, ki ga niso dobili avtorji. Še vedno pa mislim, da moramo avtorji vedeti, kam gre denar, ki se ni razdelil med nas, torej stroški poslovanja SAZAS.

 

Dokaz, česa vsega je zmožen SAZAS, je tudi to, da je predsednik nadzornega odbora Pavel Mihelčič 14.12.2015 v oddaji Odmevi - TV Slovenija javno razkril podatke o mojem deležu avtorskih del, ki bi morali biti tajni. Ker so to moji OSEBNI podatki. Pavel Mihelčič je do odstotka natančno vedel višino mojega avtorskega deleža v pesmi Tine Maze – My Way Is My Decision, ni pa vedel, da je SAZAS plačal globo v znesku več kot 177.000 EUR zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovila Agencija za varstvo konkurence (AVK). Torej so vsi avtorji dobili več kot 177.000 EUR manj, ker je vodstvo ravnalo nezakonito. Predsednik nadzornega odbora SAZAS Pavel Mihelčič pa za tako veliko kazen sploh ni vedel?!? Kako naj mu potem zaupam, da ve, kaj se dogaja z ostalim denarjem, če je spregledal oz. ni vedel za plačilo takšne kazni? (Povezava je tukaj.)

 

Najbolj od vsega pa me zanima, ali ima Pavel Mihelčič moje osebno geslo, da lahko preverja moje osebne podatke na SAZAS?!?

Beri dalje...

Matjaž Jelen: "Vse, kar me ves čas zanima, je to, kam gre denar avtorjev!"

Na dogajanje v združenju SAZAS, ki je zaradi hišnih preiskav dobilo nove razsežnosti, lahko pogledamo tudi skozi oči njihovega rednega člana Matjaža Jelena, čigar odprto pismo je bilo pred dnevi naslovljeno na Skupščino SAZAS. Kljub temu da odpira vr...