Najpogostejše motnje spanja v otroštvu
Mnenje strokovnjakov je, da je spanje pri otrocih bistvenega pomena za njihov razvoj in dobro počutje.

Nedelja, 28. Marec 2010 ob 18:32

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač
Novorojenčki naj bi v prvih mesecih življenja spali nekje med 16-18 ur, po prvem rojstnem dnevu nekje med 13-14 ur.
Nekje do 6. Leta starosti potrebujejo še 10 ur spanca dnevno, po 12. Letu pa je potreben spanec v povprečju 8-10 ur.
Žal pa imajo tudi najmlajši številne težave med spanjem.
Najpogostejše pri otrocih so parasomnije
Parasomnije so raznovrstni dogodki, ki se dogajajo med spanjem. Največkrat gre za motorično aktivnost, ki poteka v globokem spanju (hoja v spanju, nočni strahovi), v vseh fazah spanja (govor v spanju, škrtanje z zobmi, močenje postelje) ali pa samo v REM-fazi spanja (nočne more) …
Parasomnije v otroštvu so deloma odraz razvoja ciklov spanja pri otrocih. Občasne, blage parasomnije so v tej dobi nekaj povsem normalnega in ne zahtevajo nadaljnje specialistične obravnave.
Če pa so pogostejše in so posamezni dogodki izraziti, je najprej treba izključiti dejavnike iz okolja, o katerih je znano, da poslabšajo parasomnije (stres, preobremenjenost v šoli, konflikti v družini, vrtcu ali šoli …) in se na to še posvetovati s specialistom.
Kdaj je potrebno zdravljenje?
Če parasomnije vztrajajo in so vse pogostejše (večkrat na teden), obstaja nevarnost, da se otrok poškoduje, zato morajo starši o tem poročati pediatru. Pri opredelitvi tovrstnih dogodkov je v veliki meri pomemben natančen opis staršev: kako je dogodek potekal, koliko časa po uspavanju je prišlo do njega, kakšna je frekvenca napadov v eni noči, na teden, mesec …
Takšne otroke je potrebno snemati v laboratoriju za motnje spanja, kjer se poskušajo dogodki med spanjem objektivno posneti. Pri tem se vso noč s poligrafskim aparatom spremljajo možganske aktivnosti, gibanje zrkel, električna aktivnost mišic, dihanje, nasičenost krvi s kisikom in bitje srca.
S tem se izključijo druge bolezni (epilepsija, motnje dihanja, drugi motorični fenomeni med spanjem …). Če iz strani specialista potrejno, da gre za pravo, hudo obliko parasomnije, pri kateri utegne bolnik poškodovati sebe ali druge, se je potrebno odločiti za zdravljenje z zdravili.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje
Vir: www.dormeo.net

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE