Zgodovinski uspeh plesalcev Bolera na svetovnem prvenstvu v modernu
Naslovi svetovnih prvakov v vseh disciplinah v članski konkurenci

Petek, 5. Oktober 2018 ob 07:48

Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Minuli teden je od srede, 26. septembra 2018, do nedelje, 30. septembra 2018, potekalo svetovno prvenstvo v šov plesih v Pragi. Plesalo je več kot 1800 plesalcev iz 24 držav s štirih celin. Slovenska reprezentanca pod vodstvom Mitje Popovskega je štela največ plesalcev, kar 300. V vlogi glavnega sodnika je bil Ralf Josat iz Nemčije, delegatka prihaja s Slovaške, Hana Švehlova, slovenska sodnica pa je bila Žužana Bartha. Na izračunu sta bili Vesna Huber in Katja Glažar iz Slovenije. Tokrat je organizacijo prevzel Dance Sport Pohyb, vodja tekmovanja pa je bila Barbora Guzdkova, ki je pustila velik pečat s svojo energijo in profesionalnostjo kot gostiteljica vseh tekmovalnih dni.


				...			...

Osrednji del s plesiščem v novi moderni dvorani je bil izjemno lepo pripravljen, tla že nekoliko manj, in ves čas se je spraševalo, ali svetlobni efekti motijo sodnike ali dajejo še dodatni čar vsemu skupaj. Veliko stvari okoli osrednjega dela žal ni delovalo. Premalo prostora za scene in rekvizite, premalo prostora za pripravo plesalcev na tekmovanje, težko dostopna pot za transport scene, kjer je večkrat posredovala tudi policija, in nekateri so imeli težave tudi s prehrano na sami lokaciji, čeprav sam tega občutka nisem dobil. Marsikakšna stvar je spominjala na italijansko Genovo, kjer je letos potekalo evropsko prvenstvo v šov plesih in se je del tekmovanja odvijal celo na teniškem igrišču pod šotorom, kjer so v maju na soncu temperature krepko prerasle 30 stopinj Celzija. Res me žalosti, da se vseh teh letih IDO-tekmovanj dogajajo takšne stvari, saj bi moralo biti na podlagi izkušenj povsem jasno pri odobritvi organizacije, kakšno so pogoji. Morda je čas, da Slovenci znova pripravimo evropsko ali svetovno prvenstvo v kakšni od disciplin v modernih tekmovalnih plesih, saj je večkrat slišati, da so bolje organizirane naše pokalne tekme kot pa kakšna mednarodna tekma.


				Najboljša slovenska otroška formacija prihaja iz Plesnega društva Kazina pod vodstvom koreografinje Mirjam Podobnik.<br>
			Najboljša slovenska otroška formacija prihaja iz Plesnega društva Kazina pod vodstvom koreografinje Mirjam Podobnik.

Na minulem svetovnem prvenstvu so sodelovale države: Avstrija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kanada, Češka, Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Gibraltar, Madžarska, Italija, Koreja, Norveška, Poljska, Rusija, Srbija, Slovaška, Južna Afrika, Švedska, Švica in Slovenija. V kategoriji otrok so vodili Rusi in Belorusi, poleg njih pa v mladinski kategoriji še Kanadčani in Finci, medtem ko pri članih tudi Nemci. A Slovenci so se dobro borili v omenjeni druščini, čeprav je bil večkrat v ospredju šov, ki je izpodbijal plesno tehniko, kar je bilo vidno pri marsikateri uvrstitvi v naslednji krog, predvsem pri solistih in parih ter tudi malih skupinah in formacijah.


				Svetovne podprvakinje, mala skupina Dementia iz Bolera<br>
			Svetovne podprvakinje, mala skupina Dementia iz Bolera

Pri otrocih sta se v finale prebila Živa Babnik in Gregor Golob iz Plesnega kluba Šinšin, ki sta za las zgrešila stopničke in si priplesala odlično 4. mesto. Edina slovenska formacija v finalu je bila iz Plesnega društva Kazina, ki si je priplesala peto mesto s točko 'The oldest flute in the world'.


				Svetovna prvakinja Lana Klemen je zmagala s koreografijo Mitje Popovskega.<br>
			Svetovna prvakinja Lana Klemen je zmagala s koreografijo Mitje Popovskega.

Mladinci pa so že stali na najvišjih stopničkah. Za dvojno slovensko slavje sta poskrbeli mladinski solistki; Lana Klemen iz Plesnega društva Kazina je postala svetovna prvakinja, takoj za njo pa požrtvovalna Brigita Krašovec iz Plesnega kluba Bolero, ki si je kljub poškodbi in zapičeni lasnici v stopalo (kar se ji je zgodilo tik pred tekmovanjem) priplesala naslov svetovne podprvakinje. Naslov mladinskih podprvakov si je priplesala še mala skupina Demention iz Plesnega kluba Bolero. Bolerovci so tudi obranili naslov svetovnih prvakov med mladinskimi formacijami s koreografijo 'In my mother's closet'.


				Bolerovci svetovni prvaki med mladinskimi formacijami<br>
			Bolerovci svetovni prvaki med mladinskimi formacijami

V članski kategoriji se je zgodilo tisto, česar nisem upal niti sanjati, kaj šele želeti – ko obstaneš odprtih ust in brez besed, solznih oči, ko naraste srčni utrip in zadržuješ dih ... eksplozija čustev. Tu si bom dovolil sposoditi zapis Plesne zveze Slovenije: "Reprezentanca Slovenije je prvenstvo zaključila z zgodovinskim uspehom – osvojenimi naslovi svetovnih prvakov v prav vseh disciplinah v absolutni, torej članski konkurenci, in s tem še izboljšala uspeh iz leta 2014 ter ga še nadgradila s tem, da so tokrat vse zlate medalje priplesali člani istega kluba.


				Svetovni prvakinji Lana Smolnikar in Klara Senica sta zaupali koreografijo Janu Ravniku.<br>
			Svetovni prvakinji Lana Smolnikar in Klara Senica sta zaupali koreografijo Janu Ravniku.

Nova svetovna prvakinja med solistkami je Lana Smolnikar, prvak med solisti Tian Ćehić, oba pa sta bila zlata tudi v dvojicah. Med ženskimi dvojicami Lana skupaj s Klaro Senica, Tian pa med mešanimi dvojicami z Anjo Jeršan. Zmagala je tudi mala skupina 'The climb of life' ter formacija 'Black sheep'. Vsi plesalci so iz PK Bolero Ljubljana, kjer delujejo pod vodstvom koreografa in trenerja Matevža Česna."


				Svetovni prvak Tian Čehič<br>
			Svetovni prvak Tian Čehič

Ne smemo pa pozabiti še na Nejo Horvat iz PŠUK društvo Mimi, ki je osvojila 6. mesto, in žensko dvojico Inja Orel in Ajda Razdevšek, prav tako iz PŠUK društvo Mimi, ki sta za las zgrešili stopničke z osvojenim 4. mestom. Tako je bil zaključek tega svetovnega prvenstva popoln, izjemen, neverjeten in gotovo neponovljiv.


				Ekipa Mimi Marčac Mirčeta Inja Orel, Neja Horvat in Ajda Razdevšek.<br>
			Ekipa Mimi Marčac Mirčeta Inja Orel, Neja Horvat in Ajda Razdevšek.

				...			...

So pa tokrat pri šov plesih zazveneli tudi ulični ritmi z dvema slovenskima produkcijama, ki sta zasedli 3. in 4. mesto. 3. mesto in finale si je priplesala produkcija Orchestra iz Plesnega kluba Pingi International, 4. mesto pa 'Time machine' iz Plesnega društva J dance studio. Na spletni strani Plesne zveze Slovenije si oglejte, kako odlični so bili slovenski plesalci in koliko novih svetovnih prvakov imamo v street dance showu, ki je pred kratkim potekalo prav tako na Češkem, v Ustiju nad Labem.

Galerija slik

Sorodne vsebine

Teme
zadnje novice

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE