Članek
Zunanja politika za telebane 15 - Posledice zunanjepolitične zapuščine...
Objavljeno Jul 22, 2022

Piran, 22.7.2022

Vedno znova se, po diktatu Amerike in EU, po nepotrebnem izpostavljamo na svetovni geopolitični sceni. Amerika vedno uporablja naivne politike za provociranje Kitajske in Rusije. Njim se zaradi tega ne bo zgodilo nič, mi pa bomo čutili rezultate teh potez v naši zunanjetrgovinski bilanci.

"Ruska vlada je posodobila seznam tujih držav, ki izvajajo neprijazna dejanja proti ruskim diplomatsko-konzularnim predstavništvom v tujini. Na seznamu so zdaj tudi Grčija, Danska, Slovaška, Slovenija in Hrvaška," so zapisali v izjavi.
"Seznam, ki ga je potrdila vlada, poleg imen držav določa število posameznikov v Rusiji, s katerimi lahko diplomatska predstavništva neprijaznih držav in njihova konzularna predstavništva sklepajo pogodbe o zaposlitvi. Tako je po novem odloku določeno, da je v Rusiji določeno število posameznikov," je še sporočila ruska vlada.
Po poročanju Tassa ima Grčija omejitev na 34 ljudi, Danska na 20 in Slovaška na 16, medtem ko Slovenija in Hrvaška ne moreta zaposlovati uslužbencev za svoja diplomatsko-konzularna predstavništva... Vir: Politico: Skupina članic EU-ja ostro proti bruseljskemu predlogu glede plina

Blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo 2016 – 2022 (grafični prikaz)

Opomba: (*) Podatki se nanašajo na obdobje jan-apr 2022 (posodobljeno julij 2022).

Sankcije ZDA in EU

REALTIME ECONOMIC ISSUES WATCH – Russia’s war on Ukraine: A sanctions timeline

Janša: S Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev

V pogovoru za indijsko televizijo je bil kritičen do ravnanja Kitajske

Slovenski premier Janez Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske in njene vloge pri covidu-19. Vec tukaj...

Kitajska Janševe besede označila za nevarneKitajsko zunanje ministrstvo se je na njegove izjave danes odzvalo v izrazito negativnem tonu, Peking jih je označil celo za nevarne.

»Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo močno nasprotovanje izjavam slovenskega premiera Janeza Janše, da se njegova država pogovarja s tajvansko regijo o vzpostavitvi skupnih predstavništev, in ponovilo, da je neodtujljiv del Kitajske,« je v tvitu zapisala državna televizijska mreža v angleškem jeziku CGTN.

Blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko 2016 – 2022 (grafični prikaz)

Opomba: (*) Podatki se nanašajo na obdobje jan-apr 2022 (posodobljeno julij 2022).

Upoštevajte, da kapital beži iz Evrope. Opaziti pa je treba tudi, da so sankcije, uvedene proti zasebnim Rusom, povzročile likvidacijo njihovega premoženja na Zahodu in da se kapital vrača v Rusijo. Zato naši politiki, ki poslušajo akademike, kot vedno počnejo vse ravno nasprotno od tega, kar bi morali početi. Naši modeli kapitalskih tokov so za razliko od vseh drugih orodij ugotovili, da so Bidnove sankcije dejansko že uničile globalizacijo. Celo to se je izkazalo za pravočasno - 72 let od rojstva globalizacije leta 1950, ki je ustvarila svetovni mir in zlomila hrbet komunizmu. Vir > Martin Armstrong: Look closely at our capital flow map [https://www.armstrongeconomics.com/…/Capital-Flow-Map-6…]. Note that the capital is fleeing Europe. But also note that the sanctions imposed on private Russians have led to their liquidation of assets in the West, and capital is flowing back into Russia. Hence, as always, our politicians who listen to academics are doing everything precisely opposite of what they should be doing. Our Capital Flow Models, unlike any other tool, have identified that Biden’s sanctions have indeed already destroyed globalization. Even that has come out right on target — 72 years from the birth of globalization in 1950, which has created world peace and broke the back of communism.