Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... 10.nadaljevanje
Objavljeno Apr 05, 2020

Pa poglejmo kaj je novega v borbi z COVID-19 pri nas in po svetu.

Koliko policistov je zbolelo za covid-19 < v celoti na povezavi

Ministrstvo za notranje zadeve razkriva podatke o številu obolelih policistov in med drugim tudi, koliko jih nadzoruje ukrep omejitve gibanja.

Ali so po oceni policije razmere na južni meji že takšne, da potrebuje pomoč Slovenske vojske že v tem trenutku?

Predlog je dala policija, ki lahko najbolj realno oceni potrebe po zagotovitvi dodatnega kadra za nadzor meje. Obžalujemo, da predlog sklepa o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi na seji parlamentarnega odbora za obrambo ni dobil podpore. Še vedno pa računamo, da bo predlog dobil dvotretjinsko podporo na seji državnega zbora.  

!!!! Ne klikajte na modro obarvan tekst zgoraj, ker je povezava na reklamo za pohistvo. Tako DELO po tihem podpira predlog sklepa o aktivaciji 37.a zakona o obrambi...

Varnostne razmere v državi, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covid-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje. Potrebe po kadru za varovanje zunanje schengenske meje se bodo namreč stopnjevale, zato bi bil po naši oceni tak ukrep nujen za nadaljnje zagotavljanje visoke stopnje varnosti v državi.

Nova metla v Braziliji! Predsednik Bolsonaro na stranskem tiru... Pepe Escobar je brazilski novinar, ki podrobno pozna dogajanja na svetovni geopoliticni sceni. Vceraj je objavil naslednjo novico:   

BRAZIL UPDATE - HIT THE NEO-BOSSA NOVA GROOVE

Bolsonaro is virtually sidelined. The Generals had enough - so now we have a military junta that is not a military junta controlling all the trappings of "democracy". It's 1964 all over again. Hit the neo-Bossa Nova groove. Interesting times ahead.

Danes pa tudi v brazilskih in drugih medijih lahko zasledimo naslednje objave:

Brazilian media reports armed forces may have named new president

European leaders warn coronavirus could lead to the breakup of their union

The cohesion of the European Union had been battered by Brexit, bruised by the political fallout from the 2015 migration surge and the 2008 financial crisis, and challenged by rising autocracy in the east that runs contrary to the professed ideals of the European project.

Now, if Europe’s leaders cannot chart a more united course, the project lies in what one of its architects described this week as “mortal danger.”

Sem spadajo tisti, ki vedo kaj je solidarnost...  

Slovenija podarila za 110.000 evrov zaščitne opreme Severni Makedoniji

Slovenija je Severni Makedoniji podarila zaščitno medicinsko opremo v vrednosti 110.000 evrov, so sporočili s slovenskega obrambnega ministrstva. Gre za 100.000 zaščitnih mask in 100.000 zaščitnih rokavic, ki so namenjene makedonskemu notranjemu ministrstvu, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

V Čingdau skladišče za slovensko robo

"Močno si prizadevamo, da bi vzpostavili tudi prvi direktni let s Kitajsko, s Čingdaom, kjer je skladišče za slovensko robo," je še dodal Cantarutti. V Čingdau je namreč sedež kitajske multinacionalke Hisense, ki je med drugim lastnica Gorenja. Sloveniji je poleg donacije zaščitne opreme, priskočila na pomoč tudi s tem, da ji je dala v uporabo skladišče. Zdaj pa potekajo aktivnosti za vzpostavitev letalskih povezav oz. t. i. mosta med Ljubljano in Čingdaom za dobavo zaščitne opreme.

Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam

S soboto bo ranljivim skupinam za nakupovanje namenjen dodaten čas

Po pozivih k podaljšanju nakupovalnega časa za starejše je vlada sklenila, da bo tudi zadnja ura delovanja trgovin za nakupovanje namenjena le ranljivim skupinam, kot so invalidi, upokojenci in nosečnice.

Dončić, Bijol in Kristan združili moči - maske na poti v Slovenijo

Dobrodelna fundacija Uresničimo sanje zbira denar za dober namen

"Odločili smo se, da bo šel denar za nakup mask z visoko zaščito FFP3, ki jih v Sloveniji primanjkuje. Maske so naročene, plačane in na poti v Slovenijo," so sporočili vsi trije člani fundacije Uresničimo sanje Luka Dončić, Jaka Bijol in Robert Kristan.

Sem spadajo tisti, ki najprej mislijo nase... 

Nemčija obtožila ZDA "piratstva" zaradi zaplembe že plačanih mask

Ameriški predsednik Trump vztraja, da ne bo nosil zaščitne maske

Nemčija je obtožila ZDA, da ji je po modelu Divjega zahoda ali sodobnega piratstva v Bangkoku zaplenila 200.000 že plačanih zaščitnih mask, ki jih je Berlin naročil za zaščito policistov.

Criminal blockade’: Cuba outraged as delivery of Covid-19 aid from Alibaba chief aborted ‘at the last minute’ due to US sanctions

Kritike nad nekorektnostjo ZDA tudi iz Francije in Kanade

Kritike nad nekorektnostjo ZDA je slišati tudi iz Francije, ki je podobno kot Nemčija, ZDA obtožila, da je kupila zaščitne maske na Kitajskem, ki so bile namenjen v Francijo. Predsednica francoske regije Ile de France, ki jo je epidemije močno prizadela, je dejala, da sta pošiljko zadnjo minuto prestregla "Američana, ki sta dala višjo ponudbo," je dejala po poročanju AFP-ja in dodala, da sta "Američana plačala z gotovino na neznani lokaciji".

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je bil presenečen, ko je država prejela manjšo pošiljko, kot so jo naročili, razliko pa da je kupil višji ponudnik. "Zavedamo se, da ZDA potrebujejo maske, vendar pa jih tudi v Kanadi, zato moramo delati skupaj," je dejal Trudeau.

Kako izgleda situacija v svetu 04.4.2020?

 Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

Covid-19  - BLOOMBERG - Updated: 4. April 2020, 20:22 MEZ

Confirmed cases worldwide 1.187,798   Deaths worldwide  64,086 

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda situacija pri nas in nasih sosedih 04.04.2020?

Coronavirus in solidarnost v svetu... start

Coronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 3.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 4.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 5.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 6.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 7.nadaljevanje

Coronavirus in solidarnost v svetu... 8.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 9.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 11.nadaljevanje sledi

Kakšen bo svet po koronavirusu?