Članek
CIA že desetletja nadzira globalno šifrirno podjetje Crypto AG
Objavljeno Feb 12, 2020

Obveščevalni udar stoletja!

Kaj imata skupnega ENIGMA in CRYPTO AG?  

ENIGMO so razvozlali zavezniki in zmagali v II.svetovni vojni, Crypto AG pa je CIA ob podpori BND prevzela in po II. svetovni vojni nadzirala več kot 60 držav, ki so od švicarske družbe Crypto AG kupile opremo za šifriranje komunikacij. Pa še eno vprašanje: "Kdo je prisluškoval našim predstavnikom v arbitražni komisiji?" 

 

Enígma je električna naprava za šifriranje sporočil. Uporabljale so jo nemške oborožene sile med 2. svetovno vojno. Beseda enigma izhaja iz grščine (Αίνιγμα, aínigma) in pomeni uganka. Simbolično pa naj bi bila Enigma uganka za angleške dekripterje tudi zaradi skladbe z istim imenom angleškega skladatelja Elgarja. Kriptografska moč ENIGME je v vrtečih se šifrirnih kolutih, tako da se ista črka vsakič zašifrira z drugo pretvorbo. Bistveno za ohranitev tajnosti sporočil je zaupnost žičnih povezav v šifrirnih kolutih in število kolutov v naboru. Število kolutov je bistveno za kakovost šifriranja, zato so bile štirikolutne ENIGME M4, ki so jih uporabljali v podmornicah, bistveno bolj varne od običajnih trokolutnih ENIGEM I. Kar solidno varnost so pomenile petkolutne ENIGME, katere je sprva uporabljala Luftwaffe, kasneje pa vsi.

Britanski kriptoanalitiki so delali v Bletchley Parku. Projekt je potekal pod kodnim imenom ULTRA. Nadaljevali so tam, kjer je moral Rejewski zaradi napada na Poljsko nehati in »zlomili« tudi šifro leta 1939 izboljšane ENIGME. Pri delu jim je pomagala površnost nemških šifrantov (ponavljajoči in slabo izbrani ključi sporočil, standardna oblika vremenskih podatkov ob točno določenem času (ob 18. uri vsako popoldne za naslednji dan) in podatkov o legi, …). Naenkrat je v Bletchleyju delalo približno 7.000 ljudi. Vendar iz lastnih moči niso mogli nadoknaditi tistega, kar so nepreklicno izgubili: čas. Leta 1939 so zavezniki (Francozi in Angleži) prejeli popolne podatke o poljskih dosežkih in vse podatke, vključno z dvema delujočima klonoma trokolutne Enigme.

Eden od mnogih znanstvenikov v Bletchley Parku je bil angleški matematik Alan Turing, eden največjih umov 20. stoletja, katerega dela o računalništvu, matematiki in informatiki so še danes pomembna. Turing je izdelal pomembne osnove za izdelavo angleške, močno izboljšane različice poljske »bombe«. Po njegovi zamisli je Tommy Flowers (1905-1998), poštni inženir, izdelal prvi elektronski programabilni računalnik na svetu Colossus I. in malo kasneje močno izboljšani Colossus II., za oba je Alan Turing napisal prve računalniške programe na svetu. Te računalnike so uporabljali izključno za dešifriranje nemških šifer, posebej še šifrirnih strojev Fish in Tunny. Po končani 2. SV so morali Angleži, po ukazu verjetno ne najbolj jasnovidnih politikov, vse Colossuse z načrti vred uničiti.

Crypto AG je bilo švicarsko podjetje, specializirano za komunikacijo in informacijsko varnost. Tajno je bila od leta 1970 do približno leta 1993 v skupni lasti ameriške CIA in zahodnonemške obveščevalne agencije BND, CIA pa je bila edina lastnica do približno leta 2018. S sedežem v Steinhausenu je bilo podjetje dolgo uveljavljen proizvajalec šifrirnih strojev in najrazličnejših šifrirnih naprav. Družba Crypto AG je z agencijo CIA sodelovala vse od leta 1951, v 70. letih prejšnjega stoletja pa je CIA skupaj z nemško obveščevalno agencijo BND prek slamnatega podjetja v Lichtensteinu postala lastnik švicarske družbe.

Pomembno vlogo pri razvoju naprav za šifriranje zaupnih komunikacij, ki jih je Crypto AG neuradno prodal v več kot 120 držav sveta, potrjeno pa v vsaj 62, je igrala tudi ameriška obveščevalna agencija NSA, ki je poskrbela, da so bile šifre dovolj šibke, da jih je bilo mogoče streti brez prevelikega naprezanja.

Kot poroča The Washington Post, je bil vohunski program, ki so ga ZDA izvajale prek švicarskega podjetja Crypto AG, izjemno učinkovit.

V 80. letih prejšnjega stoletja so na ta način pridobili okrog 40 odstotkov vseh prestreženih komunikacij svetovnih vlad. Nemški obveščevalci so bili od Crypto AG odvisni še bolj, pri njih se je številka gibala okrog 90 odstotkov.

-----------------------------

...Italija, Španija, Avstrija, Japonska, Iran, Irak, Savdska Arabija, Indija, Pakistan, Brazilija, Argentina in nenazadnje tudi Jugoslavija so bile med več kot 60 državami, ki so od švicarske družbe Crypto AG kupile opremo za šifriranje komunikacije, njihove strogo zaupne podatke pa so nato tako rekoč pol stoletja prestrezali ameriški obveščevalci.... Vec na povezavi spodaj>

Bombastično vohunsko razkritje: Američani so vedeli vse

Ameriška obveščevalna agencija CIA je bila več desetletij skrivni lastnik švicarske družbe Crypto AG, ki je več kot polovici sveta prodajala opremo za šifriranje strogo zaupnih podatkov. Ameriški obveščevalci so zelo dolgo, tako rekoč od konca druge svetovne vojne pa do začetka novega tisočletja, nemoteno prisluškovali najbolj občutljivim komunikacijam številnih držav.

---------------------------------

“Foreign governments were paying good money to the US and West Germany for the privilege of having their most secret communications read by at least two (and possibly as many as five or six) foreign countries.”

The mention of five or six countries is probably a reference to the Five Eyes electronic intelligence sharing agreement between the US, UK, Canada, Australia and New Zealand.

The operation, codenamed Thesaurus and then renamed Rubicon in 1980s, demonstrated the overwhelming intelligence value of being able to insert flaws into widely sold communications equipment. The CIA’s success over many years is likely to reinforce current US suspicions of equipment made by the Chinese company Huawei... Vec na povezavi spodaj>

CIA controlled global encryption company for decades, says report

Swiss government orders inquiry after revelations Crypto AG was owned and operated by US and German intelligence