Članek
Dilema
Objavljeno Jan 08, 2020

Piran, 8.1.2020

Slovenski vojaki v Iraku! Dilema slovenske politike: "Oditi domov, ali ne oditi domov, to je sedaj vprasanje?"

Na 12 misijah je trenutno več kot 300 slovenskih vojakov vec na povezavi

Predsednik Borut Pahor / 7.1.2020 / Pahor za umik slovenskih vojakov, če bo to zahtevala iraška vlada

Slovenski vojaki ostajajo na severu Iraka, ministrstvo spremlja razmere

Predsednik Borut Pahor je prepričan, da bi se morala Slovenska vojska (SV) umakniti iz Iraka, če bi to zahtevala iraška vlada. Pripraviti je treba logistične možnosti za hiter in varen umik, je dejal.

Obrambni minister Karel Erjavec / 8.1.2020 / Slovenski vojaki najprej v "tretjo državo", nato domov

MZZ: Slovenija obsoja iranski raketni napad

Evakuacija šestih slovenskih vojakov skupaj z nemškimi partnerji v tretjo državo je trenutno v teku, izvedena pa bo najverjetneje do večera, medtem ko bi bili vojaki lahko doma v Sloveniji že jutri, je pojasnil obrambni minister Karl Erjavec.

Ponoči je bil namreč izveden raketni balistični napad na oporišče Stefan v Erbilu v iraškem Kurdistanu, kjer so nameščeni tudi slovenski vojaki 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja.

Erjavec: Ne gre za konec misije

Scenarij za naprej? "Najpomembneje je, da naši pripadniki pridejo varno v tretjo državo, od tam v Nemčijo, potem pa bomo poskrbeli, da pridejo nazaj v Slovenijo, mislim, da bi doma lahko bili že jutri," je pojasnil Erjavec in dodal, da gre za začasen umik in ne za konec misije.

Predsednik vlade Marjan Šarec za varno evakuacijo

Premier Marjan Šarec je po iranskem nočnem raketnem napadu na oporišči v Iraku sporočil, da je seznanjen z razmerami. Kot so sporočili iz kabineta premierja, je podal usmeritev, "da se izvede vse potrebno za zaščito lastnih sil, vključno s premikom, evakuacijo z območja delovanja".

Zunanji minister Miro Cerar je medtem na družbenem omrežju Twitter pozdravil odločitev za umik pripadnikov SV iz Erbila. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in da se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti," je zapisal. Napovedal je tudi, da se bo v petek udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav Evropske unije (EU-ja), na katerem bodo uskladili delovanje.

Evakuacija bo potekala na način, kot jo bodo "izvedle države zaveznice, ki so skupaj s pripadniki Slovenske vojske prisotne na severu Iraka".

MZZ: Slovenija obsoja iranski raketni napad

Slovenija obsoja davišnji iranski raketni napad na vojaška oporišča v Iraku, je sporočilo zunanje ministrstvo (MZZ), ki pozorno spremlja razmere v Iraku in Iranu. Vse vpletene je pozvalo, naj se vzdržijo vseh aktivnosti, ki bi bile vzrok za stopnjevanje napetosti v regiji. Slovenskim državljanom v Iranu pa je svetovalo previdnost.

Medtem, ko se nasi politiki odlocajo o tem ali naj gredo nasi vojaki domov ali ne, se na terenu dogaja naslednje...

Trump: "Ameriško sredstvo zastraševanja je gospodarska moč"

"Če imate radi svoja življenja, ne boste ogrožali naših," je ameriški predsednik znova zagrozil Iranu, sicer pa uporabil bolj spravljiv ton: "ZDA so pripravljene skleniti mir z vsemi, ki si tega želijo."

ZDA bodo nemudoma uvedle nove sankcije proti Iranu, "dokler ne spremeni svojega obnašanja".

Ocenil je posledice iranskega napada na dve ameriški oporišči v Iraku. "V napadu ni bilo ameriških žrtev. Vsi vojaki so varni, na oporiščih je bila povzročena minimalna škoda," je povedal Trump. "Kot kaže se Iran umika, zadeve se umirjajo," je še ocenil ameriški predsednik. 

Izjava predsednika Donalda Trumpa je vedno verodostojna, Tako pravijo americani... Ja, pa ugotavljali so od kod  naj bi priletele rakete...

Iranske oblasti so za domače medije sicer sporočile, da je v napadu umrlo 80 Američanov, še 200 naj bi jih bilo ranjenih.

Iracani pravijo, da bi naj bili tudi mrtvi in ranjeni ter da so izstrelili vsaj 15 raket...

Prijatel na FB-ju Pepe Escobar pa objavlja naslednjo informacijo: 

BOMBSHELL: 242 INJURED US SOLDIERS

Now THAT's an explanation for those stone-faced military behind Trump.

Haaretz has published that a US aircraft carrying US soldiers wounded by the - very successful - Iranian missile strike landed in Tel Aviv hours ago. Apparently there are as many as 242 INJURED US SOLDIERS - which were taken to Tel Aviv Sourasky Medical Center Hospital.

Now I've got a Patriot missile system to sell you - great price, superb performance.

To sem pa objavil jaz, kot komentar na informacijo Escobarja, da ameriski Patriot ne more zaslediti iraskih raket: 

Patriot Defence System is not working!  In an attack on the Saudi refinery last year, Americans said the Patriot's defense system was focused on the threat from Iran.

In the aftermath of the attack on Iraqi bases, Americans are considering where the missiles came from. Iranians said the missiles had arrived from Iran.
What does the Patriot say? Probably this time he focused on the danger from Russia! Very good resale ad for allies ...

https://www.rtvslo.si/slovenija/tv-slovenija-mzz-predlaga-da-se-slovenski-vojaki-cim-prej-vrnejo-v-irak/512410