Članek
Zunanja politika za telebane 7
Objavljeno Oct 30, 2019

Slovenija v Abu Dabiju odprla prvo veleposlaništvo v zalivskih državah

Cerar si želi redno letalsko povezavo med Slovenijo in ZAE-jem
Veleposlaništvo v Abu Dabiju sicer deluje že od lani. V govoru je Cerar dejal, da "ni presenečenje, da je v sodobnem, globaliziranem in tesno povezanem svetu veliko rojakinj in rojakov svoj novi dom oblikovalo v Združenih arabskih emiratih (ZAE). Odločili ste se slediti svojim osebnim ali poslovnim ciljem, sprejeti nove izzive in poiskati nove poti. S tem ste postali pomembna in dragocena vez med Slovenijo in ZAE-jem. Novo odprto veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dabiju vam bo pri tem v pomoč in podporo." Dodal je, da si Slovenija z ZAE-jem in drugimi državami v regiji želi okrepljeno sodelovanje in intenzivne stike. "Gospodarstvo, znanost, šolstvo in kultura so področja, kjer državi lahko spletata nove zgodbe."
Vedno znova me preseneti pronicljivost slovenske zunanjetrgovinske politike in njena preverjena s poznavanjem razmer dirigirana intentnost, biti na pravem mestu v pravem trenutku.
Kar nekaj casa ze spremljam impozantne poteze slovenske zunanjepoliticne elite, ki jo trenutno vodi zunanji minister dr. Miro Cerar. Upreti se, genialnosti njegovih potez, bi lahko imenovali samo "Izvirni Greh". Potrebne bodo generacije, da bodo ljudje dojeli in razumeli genialnost teh poteze. Zal nismo razumeli niti Ruplja / Dimitrij Rupel piše slogovno inovativne družbeno kritične novele: Bele sobe (1970) in romane: Tajnik šeste internacionale (1971), Čaj in puške ob štirih (1972)/ niti Erjavca / Ko je Janez Ivan Janša drugič postal slovenski premier (2012-2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi /, ki sta Slovenijo dvignila iz anonimnosti...
Dr, Miro Cerar: ..."Dodal je, da si Slovenija z ZAE-jem in drugimi državami v regiji želi okrepljeno sodelovanje in intenzivne stike. "Gospodarstvo, znanost, šolstvo in kultura so področja, kjer državi lahko spletata nove zgodbe."...
Potem, ko sem prebral prispevek na RTV SLO MMC portalu, sem se odlocil, da preverim kaj se o tem novem sodelovanju pojavlja na portalu IZVOZNO OKNO - GZS: 

Izvozno svetovanje

1. Imate vprašanje ali potrebujete nasvet s področja vstopa ali širitve poslovanja na novih trgih? 


Vabimo vas, da nam pošljete vprašanje, skupaj s svetovalci na trgu vam bomo skušali čim prej odgovoriti.

 

2. Širite poslovanje na nove trge?

 
  • Se sprašujete kateri trg izbrati?
  • Iščete načine kako podrobno spoznati nove trge? 


Če razmišljate o vstopu na nov tuj trg, je prvi korak izvedba tržne raziskave. Na ta način boste zmanjšali tveganja in povečali možnosti uspeha na novem trgu. Informacije o trgu lahko pridobite sami preko spleta, vendar je morda najboljša pot izvedba raziskave s pomočjo tržno raziskovalne ustanove. Za nasvete kako poiskati ustrezno agencijo za raziskavo trgov ter prednosti izbire takšnega načina vam je na voljo priročnik: Izvedba tržne raziskave.

Potem sem pogledal "menu" Drzave na katerem so navedene drzave s katerimi ima Slovenija bilateralne ekonomske odnose: " ZAE ni na seznamu drzav..."

Odlocil sem se za naslednje: Na Google vpisem: Sloveniaj ZAE bilateralni odnosi... Rezultat me je presenetil. "Izvozno okno" dejansko skriva podatke na katerih slovenska zunanja trgovina gradi blagostanje Slovenije in njenih prebivalcev... 

Blagovna menjava med Slovenijo in ZAE 2013 – 2019 (v 1.000 EUR)

2018 = 85.000.000 EUR

Blagovna menjava med Slovenijo in ZAE 2013 – 2019 (grafični prikaz)

Blagovna menjava Slovenije s tujino v letu 2018 - Blagovna menjava Slovenije s tujino je tudi v letu 2018 tako kot v letu 2017 na splošno naraščala. Izvoz je bil v primerjavi s prejšnjim letom višji za 9,2 %, uvoz pa za 11,0 %. Absolutna vrednost izvoza in tudi absolutna vrednost uvoza sta bili najvišji do sedaj. Izvoz je v letu 2018 znašal 30,9 milijarde EUR, uvoz pa 30,6 milijarde EUR.

Delez ZAE v zunanjetrgovinski menjavi Slovenije je:

85 miljonov EUR / 61,5 miljarde EUR * 100 = O,jozef % ali natančneje 0,14 %

Izleti so pa zanimivi...