Članek
Predlog o evropski pomorski misiji v Perzijskem zalivu
Objavljeno Jul 28, 2019

Piranski zaliv, 28.7.2019

Sloveniji se ponovno ponuja prilika, da se kot zgodovinska pomorska sila, kot sestavni del EU in zveze NATO, izkaže pri zagotavljanju "Svobode plovbe skozi Hormuško ožino". Z ozirom na to, da smo ponavadi med prvimi, ki potrdijo s strani NATA ali EU predlagane ukrepe / priznanje drzav, sankcije, priznanje predlaganih opozicijskih politikov itd.... / bi bilo prav neverjetno, da se ponos slovenske mornarice VNL-11 Triglav / Večnamenska ladja 11 Triglav / ne bi v kratkem pojavila ob boku britanskega rušilca HMS Duncan in fregate HMS Montrose. Skupaj bi tako poskrbeli za zaščito tankerjev in drugih ladij, ki pljujejo skozi Hormuško ožino. 

London je v ponedeljek sporočil, da si prizadeva oblikovati pomorsko zaščitno misijo pod vodstvom Evrope, s katero bi tovornim ladjam zagotovili varno plovbo v Perzijskem zalivu.

Iran je predlog Velike Britanije, da bi oblikovali evropsko pomorsko zaščitno misijo, ki bi tovornim ladjam zagotovila varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, označil kot "izzivalen"...

Slovenija je plovilo VNL-11 Triglav pridobila na podlagi odpisa klirinškega dolga Rusije Sloveniji. Osnovna vrednost ladje je znašala 35 milijonov dolarjev, oprema za upravljanje z ognjem, usposabljanje osebja in strelivo pa dodatnih 7,5 milijonov dolarjev, kar je bilo v celoti poplačano iz klirinškega dolga.Poleg vojaških nalog, tj. obramba akvatorija in obalnega prostora Slovenije in zaščita morja in varovanje plovnih poti v okviru zavezništva NATO, je ladja namenjena tudi za naloge zaščite in reševanja ter pomoč pri izobraževanju, usposabljanju in raziskovalnem delu.

Karl Erjavec: "Poglejte, mi sodelujemo z ZDA v okviru zveze Nato. Leta 2003 smo se na referendumu pač odločili za vstop v zvezo Nato, zato da si s tem zagotovimo večjo stopnjo varnosti in v tem kontekstu sodelujejo vse države članice zveze Nato". 

To, da "smo se na referendumu pač odločili za vstop v zvezo NATO", pomeni, da smo nekako "morali" dati podporo The coalition of the willing ( koaliciji voljnih ) pod vodstvom ZDA pri invaziji na Irak in kasneje sodelovati pri postvojaških aktivnostih. Leta 2007 je SV prvič v svoji zgodovini v operacijo napotila enoto velikosti bataljona, ki je prevzela lastno območje odgovornosti. Danes pa je težišče delovanja SV v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu, Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Libanonu, Siriji, Somaliji, Srbiji in Makedoniji. SV z delom svojih sil deluje še v bojni skupini Evropske unije (EU Battle Group – EU BG) in Natovih odzivnih silah (Nato Response Force – NRF), ki so namenjene delovanju na operacijah znotraj in zunaj meja zavezništva.Več tukaj - MO Slovenska vojska: Mednarodne operacije in misije

Imamo vse! Obrambni minister je Karel Erjavecplovilo VNL-11 Triglav pridobiva operativno kondicijo, Velika Britanija pa je izrazila potrebo po oblikovanju EU koalicije preden se zgodi BREXIT.


							
							 VNL-11 Triglav

Rušilec HMS Duncan zgoraj in spodaj fregata HMS Montrose