Članek
CETA - Politični Resničnostni Show
Objavljeno Jul 09, 2016

Obeta se nam spremljanje zanimivega PRS (Političnega Resničnostnega Showa) z naslovom CETA. Licenčni program je zasnovan podobno kot pri PRS TTIP. O njem je že bilo veliko govora, bo pa na vrsti takoj po "sprejetju" CETA, predvidenem v septembru in oktobru 2016. V resničnostnem showu sodeluje Vlada Republike Slovenije, Slovenski evropski  poslanci, EU in Kanada. Za lažje spremljanje dogajanja vam v nadaljevanju posredujem nekaj uvodnih informacij.

"Sporazum Ceta vsebuje sistem reševanja sporov (ICS), ki več kot 40.000 ameriškim korporacijam podeljuje pravico, da našo vlado zaradi njenih odločitev tožijo na posebnih arbitražnih razsodiščih. Vključitev tega sistema v sporazum Ceta je v nasprotju s sklepi in stališči, ki sta jih v preteklosti sprejela vlada in pristojni odbori v državnem zboru. Zato pričakujemo, da bosta tako vlada kot državni zbor konsistentna v svojih stališčih in sporazum Ceta zavrnila," je opozoril Gnezda. Več na povezavi: Sporazum Ceta: Le navidezna ratifikacija v nacionalnih parlamentih?

Vlada ima le dva tedna časa - Andrej Gnezda iz Umanotere je ob tem opozoril, da glede na dejstvo, da Evropska komisija pričakuje, da bo Svet EU-ja že konec septembra razpravljali o Ceti in ga uradno potrdil v oktobru, vladi in DZ-ju po počitnicah ostaja na voljo le dva tedna, da preuči več kot 1.500 strani sporazuma in o njem opravi temeljito razpravo ter sprejme tehtno odločitev.

Slovenska vlada: Gradivo v obravnavi Tukaj

Študija, ki jo je po naročilu vlade izdelal Center poslovne odličnosti ljubljanske ekonomske fakultete, objavljena je bila lani septembra, ugotavlja, da bi slovenski BDP zaradi sporazuma Ceta čez deset let narastel kar za 0,011 odstotka in da med slovenskimi uvozniki v Kanado ni pretiranega zanimanja za sklenitev sporazuma Ceta.

Slovenski evropski poslanci: Tukaj

Igor Šoltes - "Takšni manevri nedvomno ne krepijo zaupanja v transparentnost in kažejo na nespoštljivost do volje Evropejk in Evropejcev.

Šoltes, upa, da bodo slovenski predstavniki v Svetu EU-ja nasprotovali takšni interpretaciji.

Kako bodo pa glasovali?

"Gospodarskih razlogov za sklenitev sporazuma ni, za zavrnitev sporazuma Ceta pa obstaja veliko utemeljenih in dobrih razlogov. Pričakujemo, da bo v slovenski politiki prevladala moč argumenta, in ne argument moči, in da bodo naši politični predstavniki sprejeli odločitev, ki bo v interesu slovenske javnosti," meni Andrej Gnezda.

Želim vam obilo zabave ob spremljanju Političnega Resničnostnega Showa CETA!

Četretk, 13.10 2016 Rtv SLO MMC - Slovenska vlada podpira sporazum CETA