Članek
Zunanja politika za Telebane - 2
Objavljeno Jul 30, 2015

V prvi objavi Zunanja politika za Telebane, sem med drugim zapisal: "Presenečen sem, da ima zunanji minister, ob večkratnem poudarjanju "samostojnosti" naše zunanje politike, tako malo za povedati o stvareh, ki so ključne za prihodnost našega naroda, za temeljne nacionalne interese, za nadzor nad mednarodnimi in regionalnimi pogoji za preživetje in trajnostni razvoj države in družbe. Gremo lepo po vrsti! - Slovenija sprejema novo deklaracijo o zunanji politiki  MZZ - Prioritete ministrstva..." 

Potem pa se kot Feniks iz pepela rodi nova "kratkovidna" Deklaracija o zunanji politiki. Ne prinaša popolnoma nič novega, nasprotno, slepa je za dogajanja v svetu...

Svet24 - DZ sprejel deklaracijo o zunanji politiki -10.julija 2015 objavi: "DZ je danes s 64 glasovi za in petimi proti sprejel novo deklaracijo o slovenski zunanji politiki. Nova deklaracija, ki jo Slovenija dobiva po 25 letih samostojnosti in desetih letih članstva v EU in zvezi Nato, opredeljuje osnovne vrednote in načela, cilje ter prednostna področja in območja delovanja slovenske zunanje politike."

V nadaljevanju prispevka pa naš zunanji minister Karel Erjavec v obrazložitvi povzame, da se mu zdi prav, do po 16 letih dobimo novo deklaracijo o zunanji politiki, da je dokument iz leta 1999 izpolnjen. Dosegli smo vse glavne cilje: članstvo v zvezi Nato, Evropski uniji in Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Minister je povdaril, da se je mednarodno okolje v tem času močno spremenilo. Pojavljanje novih oblik terorizma postavlja Evropo pred problem migracij, Slovenija pa poleg vseh teh naštetih problemov letos obeležuje vrsto okroglih obletnic, 70 let konca druge svetovne vojne, 100 let začetka prve svetovne vojne, 70 let ustanovitve ZN, deset let članstva Slovenije v EU in Natu.

Zunanji minister Karel Erjavec zato meni, da boljšega trenutka za sprejetje nove deklaracije o zunanji politiki Slovenija ni mogla ujeti.

Primorske novice - Slovenija po četrt stoletja samostojnosti dobiva novo deklaracijo o zunanji politik- 9.julij 2015 objavijo: LJUBLJANA > Slovenija z deklaracijo o zunanji politiki opredeljuje osnovne vrednote in načela, cilje ter prednostna področja in območja delovanja slovenske zunanje politike. O osnutku deklaracije o zunanji politiki je od februarja do aprila potekala široka javna razprava, v kateri so sodelovali tako politika in stroka kot predstavniki civilne družbe, saj je namen, da bi deklaracija dobila čim širšo politično podporo...  

V nadaljevanju članka lahko zasledimo naslednje definicije iz Deklaracije o zunanji politiki o tem, kaj Slovenija je, kakšni so cilji njene zunanje politike, kakšne so prioritete in povdarki njene zunanje politike, ocene o razvoju mednarodnih odnosov in položaju in na koncu še obljuba, da bo deklaracijo spremljala še strategija.

...V strategiji z naslovom Slovenija: varna uspešna in v svetu spoštovana, vlada na več kot 20 straneh podrobneje opredeljuje načine in sredstva za doseganje konkretnih ciljev po posameznih prednostnih področjih, ki jih opredeljuje deklaracija...

Predvideno je, da bi se strategija spreminjala vsako leto in se prilagajala glede na mednarodne okoliščine. MZZ bo na podlagi strategije pripravil tudi izvedbeni načrt.

Ni kaj, zaslužili smo si novo Deklaracijo o zunanji politiki, v prešnji smo dosegli vse cilje / NATO, EU, OECD/, živimo v blaginji, s sosedi smo v dobrih odnosih, pred nami pa je cel kup pomembnih obletnic za katere se je potrebno skrbno in natančno pripraviti.

Deklaracija prinaša še eno pomembno novost: minister za zunanje zadeve bo v DZ letno predstavil oceno o razvoju mednarodnih odnosov in položaju. 

Dovolil si bom majhno provokacijo! MMZ in zunanjemu ministru v pomoč, bom objavil nekaj zemljevidov in podatkov o tem, kaj se med tem, ko se mi ukvarjamo z geografsko definicijo lege Slovenije in njenim samostojnim postavljanjem ciljev in prioritet v okviru NATA, EU in OECD, godi v svetu. Opomba: zemljevidi so samo za pomoč pri predstavi o tem, kje se kaj dogaja, kdo je udeležen, za kakšne predele sveta gre... Vsebinske teme pridejo na vrsto v Zunanji politiki za Telebane 3!

Dejstvo je, da je Slovenija članica EU in ne vodi samostojne zunanje politike...

Source: EU Member Countries

Dejstvo je, da je Slovenija članica NATO in ne vodi samostojne obrambne politike...

Zunanjo in obrambno politiko EU vodijo Združene države in Velika Britanija s pomočjo NATO-a...

NATO Members: Its original members were Belgium, Canada, Denmark, France, Iceland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Portugal, the United Kingdom, and the United States. Joining the original signatories were Greece and Turkey (1952); West Germany (1955; from 1990 as Germany); Spain (1982); the Czech Republic, Hungary, and Poland (1999); Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia, and Slovenia (2004); and Albania and Croatia (2009). France withdrew from the integrated military command of NATO in 1966 but remained a member of the organization; it resumed its position in NATO’s military command in 2009.
The heart of NATO is expressed in Article 5 of the North Atlantic Treaty, in which the signatory members agree that
an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all; and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defense recognized by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.
Source: NATO 

Dejstvo je, da je Rusija po uvedbi sankcij začela ukrepati drugače....

EEU Members: The Member-States of the Eurasian Economic Union are the Republic of Armenia, the Republic of Belarus, the Republic of Kazakhstan, the Republic of Kirgizistan and the Russian Federation.
Source: EEU 

Dejstvo je, da se na Azijskem delu svetovnega zeljevida dogajajo velike spremembe...

Source: SCO Members

Dejstvo je, da so države članice BRICS svoje aktivnosti pospešile in začele povezovati svet na svoj način...

Source: BRICS Members

Zadnje srečanje članic BRICS-a v Ufi , ki se je nadaljevalo s srečanjem članic SCO in povabilom Indiji in Pakistanu za vstop v SCO. V Deklaraciji-Ufa Declaration objavljeni po končanem srečanju BRICS v Ufi ni zaslediti omembe EU niti ZDA, ki so se od vseh teh dogajanj ogradile in so njihove aktivnosti usmerjenje k oviranju povezovanj. 

DELO - 9.julij 2015 - Srečanje Brics: Kruh in sol, joga in nova denarna ureditev

... Začelo se je z dvostranskimi srečanji, na katerih se je ponavljala ista želja - krepiti vezi med rastočimi gospodarstvi...

Iz prispevka ... V intervjuju za časopisno agencijo Tass, ki ga je dal pred vrhunskim srečanjem, je ruski predsednik poudaril, da Brics nima namena postati vojaška in politična zveza. »Mednarodni denarni sistem je preveč odvisen od ameriškega dolarja in, natančneje povedano, od finančne politike ZDA. V Bricsu si to želijo spremeniti.« To so nato potrdili s tem, da so pred začetkom vrhunskega srečanja v Ufi uradno vzpostavili Novo razvojno banko Brics, centralne banke vseh petih držav pa so v torek podpisale sporazum o ustanovitvi sklada s sto milijardami dolarjev za podporo članicam foruma v primeru, če bi katera od njih zapadla v dolarsko nelikvidnost. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da so vse to temelji novega »policentričnega sistema mednarodnih odnosov, v katerem se kaže vse večji vpliv novih centrov moči«....

Toliko za začetek! Vsebin za razmišljanje je veliko, nova slika razmerij, ki izhaja iz dogajanj na Azijskem delu sveta, pa nam  daje na razpolago obilo materiala za globoko razmišljanje.

Naslednjič: Zunanja politika za Telebane 3