Članek
Skavt Peter v samostojni Sloveniji
Objavljeno May 30, 2015

Skavta Petra / Milčinski, Fran (1867–1932) / sem našel med izločenimi knjigami v Mestni knjižnici Piran v Župančičevi ulici. Sem namreč bibliotekar v knjižnici Caffe Galerie Piran in skrbim za atraktivno literaturo v večih jezikih. In je danes naneslo, da vzamem zgoraj omenjeno knjigo v roke in začnem, po dolgih letih, ponovno prebirati meni drago knjigo. Povedati moram, da sem zjutraj ob kapučinu in rogljičku v taistem lokalu preletel Primorske novice, Slovenske novice ( samo naslove ), zjutraj pa sem na internetu zgroženo "občudoval" precednikovo opravičilo  maturantom. Celotna podoba slovenske politične realnosti, se mi je kot koprena počasi virtualizirala ob prebiranju tega dela vsebine Skavta Petra:

Stran 8 ...Sveta cerkev je jako modra in vendar ni kratkomalo laži sprejela med grehe. V posvetnem življenju ima laž jako važno vlogo. Lažejo na najodličnejših mestih in ne lažejo za kratek čas, temveč izvršujoč bridko službo, in sploh prosim: ko pravim, da lažejo ni to nič razžaljivega - služba je služba in vsake stvari se je treba naučiti in znati.

Prav zato sem pomišljal, ali je prav, da uče, da skavt ne laže, in ali se s takim zakonom ne jemlje mladim ljudem možnost, da kdaj pridejo na odlična mesta!

Ne vem, kakšni so še drugi skavtski zakoni, toda ni nemogoče in se bojim, da se kateri glasi:

Skavt ne krade!

Potem pa, sem dejal sam sebi, da ne vem, ob čem naj dandanes sploh pošteno živi človek!

Skrbelo me je in sem stopil h gospodu ravnatelju, kamor mi hodi sin v šolo, in je gospod ravnatelj poklical še gospoda kateheta, da smo se pomenili in sta oba prav prijazna gospoda. In sta rekla in to je res: Saj bo fant skavt le, dokler bo mlad!

Potolažila sta me!

Pa naj bo skavt v božje ime in naj uboga skavtske zakone, dokler je mlad, in naj ne laže in naj ne krade!

Mladost hitro mine. Potem bo pa tako drugače.... Stran 9

Vas tekst, ko ga preberete mogoče spominja na kakšna dogajanja v današnji osamosvojeni, samostojni Sloveniji?

Milčinski je Petra Skavta začel kot podlistek pisati davnega leta 1923...