Članek
Zunanja politika za Telebane
Objavljeno Apr 08, 2015

Popolnoma sem miren! Naš zunanji minister Karel Erjavec si prizadeva zaščititi tudi nas starejše! Bravo Korl... smile emoticon

Nekje pri sredini MMC-jevega intervjuja z zunanjim ministrom, ko teče beseda o kontradiktornosti med imperativom človekovih pravic in na drugi strani gospodarskimi in političnimi interesi držav, zunanji minister razlaga: "Treba pa je vedeti, da sta spoštovanje človekovih pravic in njihov razvoj nenehen proces. Tudi v tistih državah, ki imajo v tem trenutku najvišje standarde spoštovanja človekovih pravic, recimo v skandinavskih državah in mogoče še kje, tega razvoja ni konec.Stalno se teži k višji stopnji. Lahko vam povem primer naše aktivnosti, tudi mene kot ministra za zunanje zadeve. Imamo konvencijo o varstvu človekovih pravic, konvencijo o varstvu otrokovih pravic, konvencijo o varstvu pravic žensk, mi pa smo skupaj z nekaterimi državami iz Latinske Amerike dali pobudo, da bi sprejeli tudi konvencijo ZN-a o varstvu pravic starejših. Starejši so danes v zelo šibkem položaju, njihove pravice na različne načine kršijo državni organi in vemo, da se tudi znotraj družin marsikaj dogaja. Zato sem pristaš tega, da bi se za to družbeno skupino, ki je šibka in ranljiva, sprejela posebna konvencija ZN-a".

Kot del ogrožene družbene skupine, ki je šibka in ranljiva, v njem in njegovih prizadevanjih vidim zaščitnika in borca za naše pravice. Za vsa njegova prizadevanju, pri reševanju tega občutljivega področja, se mu v svojem imenu že vnaprej iz vsega srca zahvaljujem!

Tukaj je intervju v celoti-RTV SLO MMC: Vsi problemi na Bližnjem vzhodu so se začeli z napadom na Irak

Na žalost pa to moje mnenje ne velja za odgovore zunanjega ministra na vprašanja, ki spadajo v področje kompetenc MZZ in njega kot aktualnega zunanjega ministra. Zadnjih nekaj let malo bolj poglobljeno spremljam dogajanja na svetovni geopolitični sceni. Dosti časa posvečam tudi dogajanjem iz zgodovini te naše "napredne" civilizacije in imam možnost moja spoznanja in razmišljanja deliti in preverjati v krogu prijateljev in znancev, ki jih ta tematika prav tako zanima. Večina njih je iz različnih delov sveta tako, da določeno temo obdelamo z večih zornih kotov.

Presenečen sem, da ima zunanji minister, ob večkratnem poudarjanju "samostojnosti" naše zunanje politike, tako malo za povedati o stvareh, ki so ključne za prihodnost našega naroda, za temeljne nacionalne interese, za nadzor nad mednarodnimi in regionalnimi pogoji za preživetje in trajnostni razvoj države in družbe. Gremo lepo po vrsti!

Slovenija sprejema novo deklaracijo o zunanji politiki  MZZ - Prioritete ministrstva

Prva prioriteta ministrstva je prenova deklaracije o zunanji politiki in sprejem nove strategije zunanje politike do leta 2020. Dosedanja deklaracija o slovenski zunanji politiki je iz leta 1999. Uresničili smo vse zastavljene cilje.Tako Karl Erjavec.

Uff, sem se že prestrašil, potem pa sem ugotovil, da bo deklaracija le za 5 letno obdobje. V tako kratkem času pač ni mogoče zgraditi imperija. Mednarodna skupnost je lahko popolnoma mirna!

Slovenija je 29.3.2004 vstopila v NATO, 1.4.2004 postala članica EU-ja in julija 2010 vstopila v OECD.

Karl Erjavec: "Poglejte, mi sodelujemo z ZDA v okviru zveze Nato. Leta 2003 smo se na referendumu pač odločili za vstop v zvezo Nato, zato da si s tem zagotovimo večjo stopnjo varnosti in v tem kontekstu sodelujejo vse države članice zveze Nato". 

To, da "smo se na referendumu pač odločili za vstop v zvezo NATO", pomeni, da smo nekako "morali" dati podporo The coalition of the willing ( koaliciji voljnih ) pod vodstvom ZDA pri invaziji na Irak in kasneje sodelovati pri postvojaških aktivnostih. Leta 2007 je SV prvič v svoji zgodovini v operacijo napotila enoto velikosti bataljona, ki je prevzela lastno območje odgovornosti. Danes pa je težišče delovanja SV v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu, Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Libanonu, Siriji, Somaliji, Srbiji in Makedoniji. SV z delom svojih sil deluje še v bojni skupini Evropske unije (EU Battle Group – EU BG) in Natovih odzivnih silah (Nato Response Force – NRF), ki so namenjene delovanju na operacijah znotraj in zunaj meja zavezništva.Več tukaj - MO Slovenska vojska: Mednarodne operacije in misije

Ni mi dalo miru, pa sem pobrskal po internetu, in glej ga zlomka, našel odgovor za to angažiranost SV na raznih koncih sveta, kjer tako rekoč nimamo kaj iskati. Ali pa morda ne? Prekleto sem se motil. Priznam, nisem dobro razumel, da gre pri tem za gospodarsko diplomacijo. Na internetu sem našel naslednjo povezavo Razvojna pomoč kot sredstvo zunanje politike Slovenije v Afganistanu. Ja, res je! Človek se uči celo življenje. Iz magistrske naloge Tadeje Forštner Perklič Razvojna pomoč kot sredstvo zunanje politike Slovenije v Afganistanu ( FDV Ljubljana 2015 ), sem se seznanil s to problematiko. V uvodu med drugim piše: "Slovenija, ki je prepoznana kot majhna država, je v Afganistanu prisotna le z majhnim deležem razvojnih sredstev in zato področje doniranja razvojne pomoči Slovenije Afganistanu ni dovolj raziskano. Naloga skuša odgovoriti, kakšni so zunanjepolitični interesi oz. cilji Slovenije v Afganistanu, na katera vsebinska področja usmerja svoje razvojne aktivnosti in ali lahko Slovenija z razvojno pomočjo v Afganistanu prispeva k izgradnji svojega          mednarodnega ugleda in prestiža".

V poglavju 6.2. Slovenski razvojni projekti v Afganistanu je na 63. strani magistrske naloge seznam izvedenih projektov od leta 2008 do leta 2014.

Impresivno, ni kaj!  Horst Köhler, nekdanji nemški zvezni kancler je 31.5.2010 odstopil s funkcije kanclerja zaradi kritike izjav, da so za zaščito gospodarskih interesov države potrebne tudi vojaške misije.

Zadnja pa je ta iz mirovnih misij: Slovenskim vojakom v Libanonu v zasedi ukradli računalnik s podatki

Nova deklaracijo o zunanji politiki  MZZ bo temeljila na treh stebrih: Ugledu, Varnosti in Blaginji ( mi zveni kot Liberté, égalité, fraternité... )


1.steber - Zagotavljanje varnosti bomo reševali v okviru organizacije NATO - "Zavezniki ste in v našem sebičnem interesu je, da ste stabilna in odprta država."

2.steber - Miroljubno politiko bomo izvajali v okviru vojaških aktivnosti za podporo in krepitev miru - "Netanjahu obljubil Pahorju mirno rešitev spora"  Več na povezavi Izrael se želi učiti iz slovensko-hrvaškega primera

3.steber - Blagostanje bomo zagotavljali z gospodarsko diplomacijo - Ukrajinski plin s 1.majem dražji 50% dražji

Bruselj v nove sankcije proti Rusiji! Kaj pa Slovenija?

Seveda bo potrebna operacionalizacija nacionalnih interesov in prioritet po področjih in območjih za nadzor nad mednarodnimi in regionalnimi (EU) pogoji za preživetje in trajnostni razvoj slovenske države in družbe ter njunih ljudi doma in po svetu.

Imamo samostojno zunanjo politiko

Karl Erjavec: "Ne glede na zavezništva in članstva pa je Slovenija pri svoji zunanji politiki "povsem samostojna".

Z ozirom na dosedanjo prakso sprejemanja odločitev, se s to izjavo ne strinjam! Predno sprejmemo odločitev, smo že za! State Department sporoča...  Z "lastno voljo in prepričanjem" smo vstopili v koalicijo proti ISISU, kako lahko sedaj zahtevate, da smo za priznanje Palestine, saj je Izrael vendar naš strateški partner!

...So ZDA imperij?

Karl Erjavec: "Imperijev ni, oziroma lahko o tem le težko govorimo".

Pillars of the Imperium: US Military Bases Overseas -  Toplo priporočam branje!

Mogoče pa bi bilo lahko zanimivo tudi to: YONDER: Cold War Getting Hot

Nadaljevanje sledi... Zunanja politika za Telebane 2