Članek
Siva ekonomija vs Slabe terjatve
Objavljeno Apr 05, 2015

Po napornem službenem koncertu, se odpravim do Caffe Galerije Piran, kjer je poleg priročne knjižnice na voljo tudi vrsta časopisov v različnih jezikih. V roke vzamem hrvaški Novilist, naročim kozarček malvazije in začnem listati po časopisu. Ne vem zakaj se mi je oko ustavilo na naslednjem naslovu: U sivoj zoni od 25 do 30 posto BDP-a. Pričnem brati uvodni zapis:

...Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno učinkovit, a pokazuju to i razmjeri sive ekonomije koja se kreće između 25 i 30 posto BDP-a, izneseno je na skupu »Porezni sustav i siva ekonomija u Hrvatskoj« održanom u utorak u sklopu projekta koji su financirali norveška vlada i Norveška konfederacija sindikata u suradnji s Međunarodnom konfederacijom sindikata (ITUC). No, Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, smatra da je realan udio sive ekonomije u Hrvatskoj oko 10 posto...V nadaljevanju članka sledi podnaslov: Ojačati sankcije...

Potem, ko sem prišel domov, sem najprej pobrskal po internetu in poskušal ugotoviti, kako smo se tega problema lotili v Sloveniji.

Vlada Republike Slovenije: Obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji  December 2004

VKLOPI RAZUM, ZAHTEVAJ RAČUN! -  Spletni naslov: protisiviekonomiji.si

Obseg sive ekonomije

... domače in tuje ocene obsega sive ekonomije pri nas segajo od 10 do skoraj 24 odstotkov BDP oz.  od 3,5 do 8,5 milijard evrov.

Statistični urad Republike Slovenije je v analizi v letu 2007 ocenil, da ta v Sloveniji znaša od 8,3 do 12,2 odstotka BDP.

Dr. Bojan Nastav je v doktorski disertaciji Siva ekonomija v Sloveniji, merjenje, vzroki in posledice, z neposrednim merjenjem, to je z izvedbo ankete, ocenil, da siva ekonomija v Sloveniji v letu 2007 obsega 15,6 odstotkov BDP.

Prof. Friderich Schneider (Univerza Johannes Kepler, Linz), je v svoji študiji delež sive ekonomije za Slovenijo za leto 2012 ocenil na 23,6 odstotka BDP...

Družbene posledice sive ekonomije

© 2015  Vlada Republike Slovenije. Vse pravice pridržane!

Dr. Bojan Nastav: Siva ekonomija v Sloveniji - Merjenje, vzroki in posledice - Doktorska disertacija Januar 2009

Novilist.hr - Neučinkovit porezni sustav - U sivoj zoni od 25 do 30 posto BDP-a  April 2015

Zanimivo pri tem je, da je ocena obsega sive ekonomije od 3,5 do 8,5 miljard EUR v določenem sorazmerju s slabimi terjatvami bank /po obsegu v EUR seveda /. Za reševanje prvega problema so bili sprejeti mnogi ukrepi / vezane knjige računov, vrednotnice, uvajanje elektronskih blagajn, poostren nadzor inšpekcijskih služb na terenu, itd... /, za reševanje drugega problema pa je vlada najela kredite za dokapitalizacijo bank, ugotovila, da je slabih terjatev še več,da se bo potrebno še zadolžiti in stisniti zobe, dokler kriza ne mine.

Ni kaj! Uravnotežen pristop, ki bo zagotovo dal dobre rezultate.

Glasba ne pozna meja!

n