Članek
International Court of Justice - Za koga zelena luč?
Objavljeno Dec 18, 2014

Haaško sodiščeThe International Court of Justice (French: Cour internationale de justice; commonly referred to as the World Court or ICJ) is the primary judicial branch of the United Nations. It is based in the Peace Palace in The Hague, Netherlands. Its main functions are to settle legal disputes submitted to it by states and to provide advisory opinions on legal questions submitted to it by duly authorized international branches, agencies, and the UN General Assembly.

Za koga vse bi bila potrebna "zelena luč"!

>>Navedbe poročila kažejo, da obstajajo "utemeljeni sumi, da so bili zločini proti človečnosti izvedeni v skladu s politiko, sprejeto na najvišjih državnih ravneh v več desetletjih."<<

Zelena luč za obravnavo Severne Koreje na haaškem sodišču

Resolucija ni zavezujoča, pomeni pa novo obliko pritiska na Pjongjang

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo, s katero je pozvala Varnostni svet, naj odloči, da Mednarodno kazensko sodišče začne obravnavo proti Severni Koreji zaradi zločinov proti človečnosti.

>>Generalna skupščina je sprejela resolucijo, v kateri je jasno zapisana odgovornost severnokorejskega vodstva za številne zločine: od pobojev, stradanja do zaporniških kampov<<

Po razkritju mučenja pozivi h kazenskemu pregonu ameriških uradnikov

Obama: Od drugih držav se ločimo po tem, da priznamo svoje napake

Po objavi poročila o mučenju Cie so Združeni narodi in človekoljubne skupine pozvale h kazenskemu pregonu Američanov, Barack Obama pa je dejal: "Ko zagrešimo napake, jih tudi priznamo."
Cia naj bi ljudi zadrževala tudi v Romuniji. Kitajska: ZDA nimajo moralne pravice soditi drugim.

Različno pojmovanje individualnih in kolektivnih pravic

Iz Romunije prihajajo informacije, da je Cia osumljence zadrževala tudi tam, zaradi uradnega razkritja Cijinega mučenja pa Kitajska ZDA odreka pravico soditi o razmerah na področju človekovih pravic v drugih državah, tudi na Kitajskem.

Vodilni Cie priznava napake v preteklosti, a brani svoje agente

Sporna zasliševanja niso dala koristinih informacij
Direktor Cie John Brennan se je postavil v bran svoji agenciji glede spornih zasliševanj v preteklosti, vendar je priznal, da so bile nekatere tehnike, ki so jih uporabljali agenti, odvratne.
Afroameričani so pogosteje žrtve policijskega nasilja
V Washingtonu je bil shod proti policijskemu nasilju nad Afroameričani. Kapljo čez rob sta prelili odločitvi porot, da se belima policistoma, ki sta ubila neoborožena Afroameričana, ne sodi.
MMC-jev intervju z Brankom Sobanom
Dogajanja v Gazi ne moremo razumeti, če ga ne postavimo v kontekst izraelske okupacije, v MMC-jevem intervjuju opozarja Branko Soban, novinar in poznavalec Bližnjega vzhoda.
>>Žrtve so Palestinci, ne Izrael, čeprav slednji svet prepričuje, da se samo brani. Moči na obeh straneh so preprosto nesorazmerne, pravi.<<
Ostra obsodba Mednarodne zveze za človekove pravice
Štiri leta strogih varčevalnih ukrepov so povzročila še nikoli izveden napad na človekove pravice v Grčiji, za kar sta kriva tako Evropska unija kot tudi Mednarodni denarni sklad, je v poročilu opozorila Mednarodna zveza za človekove pravice (FIDH).
>>Čeprav je glavna odgovorna za kršitve človekovih pravic na svojem ozemlju grška država, pa sta tudi Evropska unija in Mednarodni denarni sklad z vsiljevanjem protikriznih ukrepov prekršila svoje obveze iz mednarodnega prava, je poudarila organizacija. Pri tem je še posebej izpostavila EU, ki je "prekršil obvezo o spoštovanju, zaščiti in promociji človekovih pravic v svojih temeljnih pogodbah in evropski konvenciji o temeljnih pravicah".<<