Članek
Noč knjige 2016
Objavljeno Apr 24, 2016

Noč knjige 2016

Noč knjige, ki je na slovenska tla prodrla šele leta 2014, smo tokrat prvič z branjem avtorskih del proslavili tudi RISovci. 22. aprila smo se zbrali v parku pod Mestnim trgom ob pol deseti uri in pod zvezdami, s katerimi se nam je dobrikalo večerno nebo, brali avtorsko prozo in poezijo. Prozo in poezijo smo brali : Ana Manfreda, Dare Likar, Marina Tunjič, Milan Jež, Slavica Uršič, Ivana Gantar, Vinko Tavčar pa je poskrbel za glasbeni predah.
Ob glasbeni uverturi MPZ Društva upokojencev Idrija je večer po lastnem scenariju zelo spretno povezovala Marina Tunjič, naša nova članica, ki jo je iz vzhodnega dela Slovenije v Idrijo potegnilo srce. 
Ko pa je izza Smukovega griča posijala še okrogla luna, je prizorišču dodala svoj čar. Škoda le, da je Idrijčanom tako težko zlesti s kavča in se sprehoditi skozi svoje mesto, ki sprehajalcu ob polni luni svoje čare ponuja na dlani.

Ali je knjiga tako pomembna ali morda tako ogrožena, da je Unesco razglasil 23. april Dan knjige, je vprašanje, ki se samo zastavlja. Ljubiteljem književnosti ostaja samo upanje, da je njena dragocenost razlog, da ji je Unesco namenil dan v letu.

Letošnje slavje ob Dnevu knjige obeležujemo v duhu 400. letnice smrti Cervantesa in Shakespeara in prav velikana književnosti nam ulivata upanje, da ima knjiga vendarle tolikšno moč, da seže do srca in nas povezuje.
Noč knjige je mednarodni dogodek, ki branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, se na Slovenskem zvrsti plejada dogodkov, usmerjenih k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Da bi tudi v prihodnje Noč knjige povezovala organizatorje in udeležence tega dogodka v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem – v knjigi, smo RISovci letos prvič Noč knjige prinesli v Idrijo. Upam, da boste naslednje leto to noč, Noč knjige slavili z nami tudi vi. Vabljeni že sedaj, kajti: 
»Iz take smo snovi kot sanje, in življenje naše majhno obdaja spanje!« 
(William Shakespeare).