Članek
Kje vse ležijo domobranci!
Objavljeno Nov 06, 2016

Krožijo najrazličnejše inačice,  ugibanja ali razlage, mi je ob kavici razlagal znanec. Mislim, da je ta, ki ti jo govorim še najbliže resnici. Od angležev vrnjenih Jugoslaviji, do ulovljenih ali tistih, ki so se sami predali, jih je bilo le 1.500 do največ 2.500 obsojenih na vojaških sodiščih in ustreljenih. Tretjina jih je bila  spuščena takoj po preverbi in druga tretjina pa po narodni spravi, ki je bila 3. avgusta 1945, saj je bila pomiloščena in spuščena. 

Kako misliš o narodni spravi, da je bila že leta 1945, ko pa ona znana Slovenka,  kako ji je že ime, že 30 let trdi, da se moramo spraviti, ker nismo spravljeni?

Kaj te bluziš, poglej, tukaj je kopija UKAZA O SPLOŠNI AMNESTIJI IN POMILOSTITVI iz 3. avgusta 1945, iz uradnega lista tedanje Jugoslavije. Takrat so zmagovalci ponudili spravo poraženi strani. Kako pa misliš, da so bile prve volitve v Jugosaviji po vojni... 

Dobro, to vidim, da je res, kaj pa številka pobitih, ki je nekaj krat manjša, kot praviš ti in kot eni trdijo in še pišejo tudi o izven sodnih pobojih domobrancev.  

Uadne številke in obsodbe obstajajo kot sem ti povedal, samo kolaborantska stran noče, da se objavijo, saj bi naj v njih bilo tudi pri zaslišanju zapisano, kako so domobranci eden drugega ovajali, kdo je bolj kriv za kaj. 

Dobro, če niso bili izven sodno ustreljeni, kot praviš in, da je številka najmanj 3 krat manjša, ja kje pa so potem?

Umrli so v zavezniških taboriščih iz leta 1945/46, to je ameriških in francoskih,  v Zahodni Avstriji točneje na Tirolskem in v vzhodni Franciji, kjer so jih zagrebli  v jame brez obeležij. Še več pa jih je umrlo v Afriki, Indokini in drugod po svetu kot pripadniki francoske tujske legije ali drugih tujih plačanih vojsk, ko so harali po svetu po drugi svetovni vojni. Mnoge domače je sram in tega ne povedo ali ne vedo, pa podaki tujske legije so tudi ne dostopni in so ene vrste vojaška tajna.

Po pogovoru sva še razšla, sam sebi pa sem dejal; vsaj en teden ne na kavico z znancem, da to vse premeljem.

Podpiši z nami, saj smo družbeno lastnino ustvarjali vsi in je naša last!

Nas je že okrog 3.500, od tega preko 1.850 elektronskih in preko 1.650 ročnih

Podpiši na povezavi desno zgoraj!