Članek
Javno zdravstvo je naša last in ga ne damo!
Objavljeno Sep 21, 2016

 

V postopku so spremembe v zdravstvenem sistemu, ki jim eni rečejo reforme drugi spremembe, so naša stališča  zmeraj enaka.

Povem vam povprečen Slovenc je  razdvojena osebnost, ne ve kdo je in kaj hoče. Enkrat hoče to pa mu ni prav, potem hoče nasprotje prvega pa mu spet ni prav, tko kot tale na slikci, ki ga muči krucialno vprašanje ali je lepši on ali ta drug v ogledalu.  Tudi onga ta druzga v ogledalu muči isto vprašanje, kar lahko vidimo po izrazu iz drugega profila.

Enkrat se sam sebi zdi lepši in je vesel, drugič se mu zdi, da je oni v ogledalu lepši in je žalosten. Tudi oni ta druzg v ogledalo ima iste občutke in more.

Ukinitev drugega stebra in dostopnost zdravja vsem brez izjeme.

Zahtevamo, da se ukine drugi steber prosto voljnega zavarovanja, ki ga plačujemo vsi, ki ga lahko.

Namesto drugega stebra predlagamo dvig prispevne stopnje iz sedanjih 6,36% iz naše bruto plače (delodajalec plača za nas prav tako 6,56 % na našo bruto plačo,kar znese skupaj 12,82 %) na  9,00 % naše bruto plače.

Ker bi tako plačevali od bruto plače nekoliko več v % in bi imeli tako enake usluge, ne bi več potrebovali plačevati dodatnega prosto voljnega (ki v resnici ni prosto voljno, saj če ga ne plačujemo nimamo vseh storitev in jih moramo plačati in to v velikih zneskih iz svojega žepa) zdravstvenega zavarovanja, ki mesečno znese približno 28,00 €, letno pa 336,99 €.

 

Približni informativni izračun plačevanja zdravstvenega zavarovanja v:
- dvo stebrnem sistemu je:

pri 1.000 € bruto plače mesečno sedaj odvajamo 6,36 %, kar znese 63,60 € in 28,00 € mesečno dodatnega zavarovanja in zanaša skupja 91.60 €in pri tem ne računamo prispevek delodajalca,

- eno stebrnem sistemu s povišano prispevno stopnjo iz 6,36 % na 9,00 % brez dodatnega zavarovanja v višini 28,00 € pri 1.000€ bruto plači bi odvajali 9,00 %, kar znese 90,00 € , če ukinemo dodatno zavarovanje v višini 28,00 €.

Tako bi vsi, ki imajo okrog 1000 €  bruto plače plačali mesečno približno 1,60 € mesečno manj, kar znese na letni ravni 19,20 € in plačilo zneska do 12 položnic letno, kar znese približno 12,00 €.

Tisti, ki imajo še manjše bruto plače bi prihranili še nekaj € več in skrbi zaradi dodatnega zavarovanja, vsi pa nepotrebno dva kratno plačevanje zavarovanja iz istega naslova.

Tisti, ki imajo izredno visoke plače bi pa plačali več, in kar je upravičeno, saj si od družbe vzamejo več in so zato dolžni vrniti več.

Zavarovalnice od dodatnega zavarovanja v višini 28€ mesečno od posameznega občana porabijo zase in za lasten dobiček iz tega zbranega denarja  (vseh plačnikov) na letni ravni približno 60 milijonov €  (15 % vseh tako zbranih denarnih sredstev) in kar znese v 20 letih obstoja tega dvo stebrnega sistema 1,2 milijardi €.

Vprašamo se kam je šel ta denar, ki je v resnici namenjen zdravstvu.  

Če letno manjka zdravstvu nekaj deset milijonov € se trese celoten sistem in država, zavarovalnice pa imajo dobičke navedene zgoraj.

Če zavarovalnice izločimo iz zdravstvenega sistema pridobimo 60 milijonov € letno.  

 

Procent odvajanja naj bo takšen, da je zdravstvu na razpolago enaka ali večja vsota denarja in to tako, da bodo tisti z manjšimi dohodki kljub  procentualno enaki višini odvajanja od plače posledično plačevali manj kot tisti z višjimi dohodki  izraženo v €. Če dodamo še priliv 60 milijonov €, ki ga zavarovalnice poberejo zase, je za zdravstvo denarja več kot dovolj za enake storitve kot denar za zdravje tudi za tiste, ki nimajo prihodkov in so lahko na ta način solidarnostno zdravstveno zavarovani.

Prav tako je prevarantsko govoriti o privatizaciji javnega zdravstva, saj je javno zdravstvo naša skupna zasebna last in je nastalo z našim denarjem, ko smo plačevali prispevke (tudi samoprispevki preko referendumov) in davke državi za izgradnjo zdravstvenega sistema in je po 33. členu naša zasebna lastnina in se je ne sme odtujevati po 69. členu Ustave  RS 1991. Družbena ali javna lastnina je naša skupna zasebna lastnina v nerazdelni obliki in je varovana tudi z mednarodnim pravom, to je Splošno deklaracijo človekovih pravic sprejeto od Generalne skupščine  OZN, 1948 in z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic 1950, ki se naslanja na navedeno deklaracijo OZN.

Tako je družbena lastnina drugod imenovana tudi skupna mednarodno priznana in zavarovana kategorija lastnine.

Dosedanja naša družbena lastnina vključujoč zdravstvo, šolstvo itd.  je v tem trenutku s strani politike pojmovana kot državna lastnina, kar pa ne drži. Sedanja Ustava RS 1991 ne pozna kategorije državne lastnine, zato je državna lastnina v resnici naša lastnina in ne državna in od politikov. Torej ne moremo govoriti o privatizaciji državne lastnine, ker je  državna lastnina v resnici družbena lastnina, ki je že naša privatna skupna lastnina. Tako ne morejo privatizirat to kar je že privatno in je od nas. 

   

Če  želiš sebi dobro in si za vrnitev družbene lastnine podpiši z nami

Ustavno POBUDO že podpisujejo tako pozicijski kot opozicijski poslanci

Že preko 3.200 podpisnikov

http://www.pravapeticija.com/ustavna_pobuda_zaradi_razlastitve_nas_dravljanov