Članek
O MEDIJSKI PLURALIZACIJI in VOLILNEM SISTEMU
Objavljeno Aug 20, 2014
O MEDIJSKI PLURALIZACIJI in VOLILNEM SISTEMU 
Spoštovani ! Res je kar piše v sobotnem Delu, da ni interesa za spremembe ! Zato odgovor na vprašanje o medijih ni optimističen. Mediji v Sloveniji ostajajo še naprej predvsem zagovorniki sedanjega oziroma podedovanega sistema, ki zagotavlja navidezno enoumje in vsegliharsko prikrivanje razlik. Imamo sistem podedovanih monopolov  zabeljen s slabo delujočo parlamentarno demokracijo,  zato Društvo novinarjev Slovenije v sedanji sestavi kakršnihkoli bistvenih sprememb v smeri avtonomije in pluralizacije medijevnikoli ne bo podprlo. Saj so tudi sami del tega nenapisanega in neformalnega sistema. Posamezni novinarji bi mogoče kak projekt podprli in kaj spremenili, uredniki pa vsekakor ne. Posebej ne v trdnjavah statusa quo - na Delu, Dnevniku  in na RTVSLO. Na ta problem  pa z ničemer ne opozorijo niti pristojni “organi”:  globoko speči VARUH gledalčevih pravic na RTVSLO, pa tudi  slovenska   varuhinja človekovih pravic, ne. Ta še danes ne ve, da so politične pravice državljanov in volivcev,  najbolj elementarne in primarne človekove pravice. Oziroma to ve, vendar to zavestno in politično oportunistično ignorira.
 
Sicer pa to samo pomeni da na Kranjskem  že dolgo ni nič novega – Kranjec naš, nam (še zmeraj) OSLE kaže. Takšen “naš” človek je za vse sisteme tudi “najboljši”.  Zato velja to kar je nekoč že pravilno ugotovil J.V. Stalin, oziroma za njim naš “ljubljeni” diktator Tito :  KADRI SO NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO, sta govorila oba. Kadri v novinarstvu pa so za vsak nedemokratičen sistem  najvažnejši. So del agitpropa in del aktualnega slovenskega paralelnega virtualnega sistema v katerem 30 % ljudi obvladuje in živi na račun 70 % ostalih državljanov. Novinarje, ki to stanje vzdržujejo, je treba čuvati kot predstražo, da do sprememb ne pride. Zato je vsaka pluralizacija medijev za neformalne skrite dejanske lastnike teh monopolov grožnja njim samim. Formalno lastništvo pa večinoma sploh ni pomembno. Zlato pravilo je samo in predvsem “tovarišija”. Zato se je tako dolgo prodajal Večer.   
 
Edina tolažba na dolgi rok je, da bo vse skupaj počasi povozil INTERNET. Nekateri tega ne bomo dočakali, nekateri-mlajši, pa bodo to vsekakor doživeli. To, kako mediji pri nas  uspešno prikrivajo realnost, vidimo vsak dan tudi iz ne-poročanja o protestih pred Vrhovnim sodiščem – prof. dr. Draganu Petrovcu navkljub. Tako je postalo predvsem pomembno to o čemer prevladujoči mediji  ne poročajo, vendar hvala bogu izvemo iz interneta !
Sicer pa stvar ni izgubljena !  Konfuzno situacijo lahko spremenimo na naslednjih volitvah s spremembo volivnega sistema. Zato je  zadnji čas za preboj ideje, naj o volivnem sistemu odločijo volilci na referendumu, ne pa, da o tem odloča zgolj 60 ali 90 poslancev DZ.  Strankokracija torej, kot jo je pred leti slabšalno označeval bivši predsednik države Milan K. – Plavi. Žal pa je danes prav Milan K. največja ovira tovrstnim spremembam. Čeprav je očitno prišel čas, ko ni več časa – ne zanj, ne za nas vse !
Spoštovane državljanke in državljani, poslanke in poslanci ! Zato pridite jutri v sredo 20 avgusta ob 14 h na protest pred DZ, da pokažemo, da volivci vemo in mislimo dlje od tistih, ki delajo v našem imenu račune brez krčmarja. Vabljeni tudi in predvsem poslanci, ki se bodo s tem problemom  soočili prvič.  Od 14 h do 16 h smo vam na razpolago pred DZ. Povabili smo tudi vodilne medije, ki pa iz zgoraj opisanih razlogov verjetno ne bodo prišli, navkljub javnemu interesu za to ! 
Lep pozdrav  
Vili Kovačič - državljan K.  in društvo DavkoPlacevalciSeNeDamo