Ratko in Marija

OddajPredrag Tašić, dne 2017-11-26 ob 12:35:05

Z enim ušesom poslušam pojasnila Haaškega sodišča, ki je obsodilo Ratka Mladića na doživljenjski zapor, z očima pa berem knjigo Marije Vogrič: »Vojna iz ljubezni«. Kakšna veza je med Ratko in Marijo? Diametralno različne osebe, lahko bi rekli, človek in zver. Kako človek postane zver? Če je zdrav, potem takšen postane če sprejme manipulacije in laži politike kot tudi svojih «intelektualcev«. In seveda da verjame kako »cilj opravičuje sredstva«. Verjamem pa v taostično misel da je potovanje bolj pomembno kot prihod (na cilj). Sredstva s katerima se človek služi da bi realiziral svoje cilje so njegova slika (črno bela). Če bi Ratko uporabljal druga sredstva (v skladu z oficirsko etiko) da bi realiziral cilje bosanskih Srbov (ni pomembno kakšni so, pravični ali ne) bi lahko rekli da je bil časten človek in junak. Ker se odločil da uporablja nečastna sredstva za človeka in oficirja, je zločinec; Haaška sodba je nepomembna, njegov pravi sodec je bila hčer Ana, ki se ni strinjala z očetovim dejanji v vojni in se ubila leta 1994 uporabljajoči njegovo pištolo. Hčer, ki je oboževala očeta (kot vse hčeri) ga je obsodila in kaznovala na najbolj strašen, za starša način. Eni pravijo da je šele potem postal zver.

Pravi problem medtem ni Ratko, igral je svojo igro, pridobival in izgubljal, šel je po eni poti, na katero so ga drugi (pravi krivci) postavili (R. Karadzić ga je iz Prištine kje je služil predlagal za komandanta srbskih sila v Bosni, skupščina RS pa to sprejela). Tisti »strici iz ozadja« so mu umazali oficirsko čast in zdaj ga, ne zaradi njega, ampak zaradi sebe (da bi opravičili svoja dejanja) titulirajo kot srbskega heroja. V Banja luki so po obsodbi Haaškega sodišča začeli lepiti plakate s sliko Ratka na katerih je pisalo: »Ti si naš heroj«. Tudi to ni najbolj strašno. Najbolj strašno je oziroma grozno da na primeru Ratka učijo svoje mlade, da zločin v ime naroda ni zločin ampak junaško dejanje. Problem postaje globlji, regionalni, ko spoznamo da tako ne razmišljajo samo Srbi, ampak tudi Bošnjaki, Hrvati, Albanci…pa tudi Slovenci! Zveri, ki so takšne postale v imenu »nacionalnih interesov«, so naši (narodni) junaki.

Popolnoma drugi primer je Primorka, Marija Vogrič. Pogumna žena, pisateljica, pedagoginja, politična in kulturna delavka…..Junakinja, tista prava, ni pa strahopetec kot Ratko. Te 1993 ko je novinarska kamera zabeležila besede Ratka ( »Kad god krenem pored Sarajeva ubijem nekog uz put…sredim Turke, ko jih j…«) je Marija napisala knjigo v kateri je hrabro rekla: NE, uničenju Jugoslavije in odcepitvi Slovenije. Spoznala je manipulatorje in razkrila njihove resnične cilje: » »Zakaj me ne ganejo ti postavni mladeniči z metuljčki na brezhibno belih srajcah, ki so okupirali televizijo…Ploskala nisem nobeni »pomladi«, ki nam bi se začela s protesti ob vojaškem pregonu nekaterih avanturistično navdahnjenih mladoslovencev, ki so iskali kakršnokoli priložnost, da splavajo na površje. Pomlad je znanilka prijazne narave in vedrih ljudi. Kaj poraja sovraštvo do drugih, ne zasluži njenega imena…(28-29)…Za nami so ostali vidni sledovi ustvarjalnega dela. Kaj boste vi pustili za sabo, bomo že videli. Tudi vam bodo vnuki in pravnuki neizprosen sodnik. Tolaži me misel, da se tej sodbi ne morete izogniti…« (str. 28-29)…

Pa še: »Vse družbene zakonitosti smo bi pripravljeni obrniti za sto osemdeset stopinj, samo da bi se v očeh Evrope prikazali kot črnci, ki z jeziki do kolen garajo za potratne in lene južne brate. Le redki ekonomisti so se upali javno razglašati, da v svetovnih razsežnostih praviloma razviti »sever« izkorišča zaostali »jug«. A to ni bil čas, ki bi upošteval argumente treznih glav. Bil je čas razplamtevanja strasti in sovraštva (19)… …Skrajneži so se polastili strank, medijev in parlamenta, kjer so izzivali vsevprek in počez. Čeprav so vznemirjali javnost, širili nacionalno nestrpnost in mržnjo, sejali nezaupanje v vse in vsakogar, ki je imel predznak, rožljali z orožjem in pozivali na okope, se nikomur ni skrivil niti las. Pa bi se moral…Spretno so prilivali olje na ogenj občutkom, da smo najbolj izkoriščano in nesvobodno ljudstvo na tem planetu, ki mora ponižno izvrševati ukaze večinskega naroda….« (21)….«Nekajkrat na teden je z ekrana srepo upiral vame svoj cinični pogled obrambni minister »moje dežele«. Maski podoben obraz je bil prežet z aroganco…Kaj čakate so govorile njegove oči. Se ne boste pripravili na spopad z zvezno vojsko? Pri Slovencih je treba ustvariti občutek ogroženosti. Samo tako se bodo pozivu na sveto obrambno vojno odzvali kot en mož. Zle novice, ki jih je že prileten mladenič razširjal, so si sledile kot po tekočem traku…Pehota prihaja z vlaki…Zdaj pripravljajo letalce…In nikogar ni bilo, ki bi mu rekel: Daj no, tak umiri že žogo! Bila sem dobesedno bolna od takšnega hujskaštva…« (21)…Nisam mogla razmeti rojakov. Zakaj ne protestirajo proti takšnem pranju možganov…(22).

.«Če je armada s svojim generalskim vrhom vzela pooblastila , ki jih ni imela, so nacionalisti vseh barv in zastav vzeli Jugoslavijo. Po koščkih so je raztrgali kot mrhovino in ob njenem grobu dvignili zastave z novimi grbi. In privilegij« (30)…. » Jugoslavija mi je bila vseskozi dobra domovina. Naj se je čez noč odpovem zato, ker tako hočejo stranke, ki so se povzpele na oblast. Ali sploh vemo kakšna bo cena nastanka novih držav na Balkanu…Koliko upov se je razblinilo v nič! Nekoč tako ugledna država se stresa v smrtnih krčih. To preprosto ne more biti res…Prešerno zvonjenje iz cerkva glavnega mesta me napolni še z večjo žalostjo. Jugoslavije ni več! S proglasitvijo samostojne Slovenije smo ji zadali odločilen udarec…(33-34)….In podobno, ne morem cele knjige citirat (preberite je).

Pogumno za vreme ko je tisto besedilo bilo napisano in objavljeno. Ali bodo Slovenci , če ne politiki potem zgodovinarji, enkrat priznali da so oni napadli Jugoslavijo, ne Jugoslavija njih? Ali bo knjiga Marije Vogrič: »Vojna iz ljubezni« postala obvezno šolsko gradivo v Sloveniji? Ali bodo Srbi, če ne politiki potem zgodovinarji, priznali da so oni prvi začeli in potem največ naredili na uničenju Jugoslavije in krvavi bratski vojni na ozemlju nekdanje SFRJ? Ali se bo v vojnih šolah v Srbiji in RS uporabljal primer Ratka Mladića kot primer nečastnega dejanja za enega oficirja? Ali bodo Srbi, Hrvati, Bošnjaki, Albanci…sprejeli, da tudi v vojni, cilj ne opravičuje sredstva in da je zver, zver tudi če je njena človeška podoba del njihovega naroda? Resnično v pozitivne odgovore na tista in podobna vprašanja in dileme Balkana in Slovenije ne verjamem. Verjamem pa da če bi na tem našem območju imeli več Marij in manj Ratkov potem bi imeli tudi več možnosti da se zoperstavimo manipulatorjem, vseh barv in ideologij. Cilj manipulatorja in manipuliranja ljudstvom je pridobiti (ali ohraniti) oblast, kapital in privilegije. Če enkrat sprejmete takšno trditev kot resnico boste postali bolj odporni, ne trdim pa da tudi bolj srečni.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
plavec joz
0
Dec 06, 2017
Rešitev za vaše finančne težave (borut.martin@gmail.com)

Rešitev za vaše finančne težave
To je priložnost za vas, da prekine vaš težko finančno stanje. Nič ne boš probleme imate in težave, v katerih najdete v tem trenutku. Jaz sem posamezne Švica, ki postavlja na razpolago kdorkoli resno posojila vseh vrst. Ste
lahko kontaktirajte me, če ste v stiski. Bi vas spomnil, da vsaka oseba, dobrega imena, ki bo dodeljena v naši knjigi shranjevanje "imeli ne obžaluje. Pričakujemo, da vaše zahteve za vas
izpolnjujejo. Pridruži se mi po pošti: borut.martin@gmail.com
#1
Predrag Tašić
Predrag Tašić
Objavil/a 2017-11-26 12:35:05 (Nov 26, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
SLOVENSKI GENERALI IN OSAMOSVOJITEV (SLOVENIJE IN ŠTAJERSKE)!
Potapljanje (stare) Evrope in rojevanje nove! (2 del)
Pogašene luči!
Še korak do kaosa!
Potapljanje Evrope (1 del)
KHASHOGGIJEV "FALSE FLAG"!
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj