Članek
Uslužbenka vrhovnega sodišča napadla fotografa Reporterja
Objavljeno Feb 10, 2016

Ko je skušal fotoreporter našega tednika Primož Lavre na hodniku vrhovnega sodišča ob otvoritvi sodnega leta 2016 fotografirati vodilne funkcionarje v državi, je proti njemu skočila uslužbenka sodišča Romana Ciko Hočevar, mu z dlanjo prekrila objektiv fotoaparata in začela histerično klicati varnostnike.

Na vrhovnem sodišču pod vodstvom Branka Masleše so si danes privoščili nezaslišan napad na fotografa našega tednika Primoža Lavreta. Kot vsako leto, so tudi tokrat organizirali dogodek »Otvoritev sodnega leta«, na katerem v krogu predsednikov vseh slovenskih sodišč Masleša predstavi dosedanje rezultate in cilje sodstva za tekoče leto. Slovenska tiskovna agencija je med dogodke današnjega dne, s katerega bodo na voljo fotografije, uvrstila tudi otvoritev sodnega leta v konferenčni dvorani Vrhovnega sodišča ob 11h, ki se ga bo udeležil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Poudariti velja, da je bil tudi minula leta ta dogodek izrecno označen kot javen, fotografi z različnih medijev so lahko fotografirali vse udeležence.

Tudi tokrat se je zbralo nekaj fotografov iz različnih medijev (med njimi iz STA), ki pa jih je vodja službe za odnose z javnostmi Vrhovnega sodišča Gregor Strojin napotil ven iz dvorane, češ da fotografiranje ni dovoljeno, saj da gre za interni dogodek!? Ko je naš fotograf Lavre nato na hodniku sodišča čakal prihod premierja Mira Cerarja, Milana Brgleza, pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in Masleše, je do njega stopila Romana Ciko Hočevar iz službe za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča in vprašala, s katerega medija je, nato pa dejala, češ da smo dobili na uredništvo vabilo zgolj za novinarsko konferenco (po zaključku otvoritve). Ko ji je fotograf razložil, da je STA v napovedniku tudi otvoritev sodnega leta uvrstila med dogodke, na katere so vabljeni fotografi medijev, se je sprenevedala, da to ne drži.

Beri dalje...