Članek
Afera farmacevtka: Žrtve so v zelo težkem položaju, ko gre za spolno nadlegovanje
Objavljeno Jan 03, 2016

Na eni strani Zoran Janković, ljubljanski »bog in batina«, na drugi strani farmacevtska tehnica, ki se bori pridobiti posojilo za stanovanje - Od odvetnikov smo izvedeli za žalostne zgodbe, v kako hudih stiskah so ženske, od katerih »šef« zahteva seks v zameno za službo in eksistenco.

Če zadevo prijavijo, bodo ob službo, na sodišču pa bo izredno težko in mučno dokazovanje, da je šef res zahteval in tudi dobil spolne usluge. Tega je žal ogromno, mnoge v stiski popustijo in stisnejo zobe, konec koncev imajo tudi otroke. V organizaciji Trasparency International Slovenia so opozorili, da ima taka nespodobna zahteva, tudi če ne bi bila uslišana, nedvomno znake korupcije, zlorabe moči in spolnega nadlegovanja, ki se kazensko preganja.

Na več profesoric ljubljanske Univerze, ki se zavzemajo za pravice in emancipacijo žensk (dr. Mirjano Ule, dr. Tanjo Rener, dr. Vesno Leskošek in dr. Milico Antić Gaber), smo naslovili vprašanja, kako pogosto je pri nas spolno izsiljevanje žensk v zvezi z delovnim mestom, ali se ženske na to ustrezno odzovejo, torej prijavijo storilca na policijo in delovno inšpekcijo, ter ali so po prijavi zaščitene.

Kot pravi dr. Leskoškova s fakultete za socialno delo, so žrtve v zelo težkem položaju, ko gre za spolno nadlegovanje, saj pri prijavi nihajo med tem, da bi nadlegovanje razkrile, in med strahom pred izgubo materialne varnosti, ki jo omogoča zaposlitev. Morda jih je tudi strah pred posledicami razkritja, če jih storilec ustrahuje ali kako drugače skuša vplivati na to, da bi molčale. Lahko doživljajo tudi pritiske okolice, naj o nadlegovanju ne poročajo ali pa naj ga celo zanikajo. So v zelo težkem položaju, zato ženske o tem večinoma ne poročajo in ne prijavljajo.

Strokovnjakinja dodaja, da smo imeli v Sloveniji nekaj odmevnih primerov spolnega nadlegovanja, ki kažejo na to, da so sodišča v zadnjih letih bolj naklonjena kaznovanju storilcev, kot je bilo v preteklosti. Ker gre za huda dejanja, o katerih pa večinoma ni dokazov, saj se nadlegovanje odvija v zasebnosti in okoli tega vlada skrivnost, se morajo žrtve nadlegovanja v postopkih zelo izpostaviti, kar je za mnoge težko in včasih vodi v to, da dejanje na sodišču zanikajo.

Dr. Leskoškova je še opozorila, da je treba imeti za javno obravnavo spolnega nadlegovanja trdne informacije, saj naredijo obtožbe veliko škodo, ki jo je, če se izkaže, da je šlo za krive obtožbe, zelo težko popraviti.

Beri dalje...