Članek
Bo Doukoff znova razsul slovensko sodstvo?
Objavljeno Nov 12, 2015

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na obisk povabil uglednega nemškega sodnika Normana Doukoffa, ki je pred leti v svoji analizi povsem razsul slovensko sodstvo.

Se še spomnite Normana Doukoffa, sodnika višjega deželnega sodišča v Münchnu? Verjetno ne, zato pa so si ga gotovo dobro zapomnili slovenski sodniki in sodnice. Doukoff je bil namreč predpristopni svetovalec (pred vstopom Slovenije v EU) slovenskega ministrstva za pravosodje, ki je v letih 2000 do 2003 deloval na ministrstvu, analiziral slovensko sodstvo in predlagal ukrepe za njegovo modernizacijo. Konec leta 2003 je svoje delo v Sloveniji zaključil, še prej pa poskrbel za veliko razburjenje med slovenskimi sodniki, saj jim je nalil čistega vina.

Med drugim je na novinarski konferenci ocenil, da se slovenski sodniki ukvarjajo predvsem s ščitenjem svojih privilegijev in plačil, čeprav v primerjavi z drugimi slovenskimi delojemalci in tudi po evropski primerjavi zelo dobro zaslužijo. Ni mogoče, da so izčrpani od dela, lahko bi storili več, je bil jasen v zvezi z ogromnimi sodnimi zaostanki. Sodniki na čelu s tedanjim predsednikom Slovenskega sodniškega društva Alešem Zalarjem so reagirali bizarno: poslali so protestno pismo nemškemu veleposlaniku v Sloveniji in vodji delegacije Evropske komisije, s čimer so dejansko potrdili Doukoffove ocene o njih.

Zanimivo, da je zdaj ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Gorana Klemenčiča ravno sodnika Doukoffa povabilo v Slovenijo, z ministrom naj bi se srečal v petek ta teden. Na ministrstvo smo naslovili vprašanje, kakšne bodo aktivnosti uglednega nemškega sodnika in ali bo svetoval ministru pri spremembah zakonodaje na področju sodstva. Odgovor so obljubili za ta teden.