Članek
Ekskluzivno: Slovenija že nabavlja ograjo za mejo
Objavljeno Oct 22, 2015

Na vladi je prišlo v zvezi z uporabo vojske za zavarovanje meje do hudega razkola: Györkösova in Klemenčič sta se z vsemi močmi uprla Cerarju, bila sta zoper angažma vojske. Medtem naj bi premier že poizvedoval za možnost hitre dobave večje količine varnostne ograje, ki bi jo postavili na mejo.

ljub temu, da so vladni poslanci s pomočjo opozicijskih, razen Združene levice, v parlamentu izglasovali dopolnilo zakona o obrambi, ki daje vojski širša pooblastila za ukrepanje v izrednih varnostnih razmerah, kot so zdaj ob nenadzorovanem prehodu meje več deset tisoč migrantov, pa se je na vladi pred sejo parlamenta po naših virih odvijala prava drama.

Tako naj bi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar skupaj s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem ostro nasprotovala premierju Miru Cerarju, ki se je zavzel za dodatna pooblastila vojski. Slednjemu naj bi stvari skoraj ušle iz rok. Izvedeli smo, da se Gjerkeševa v znak protesta zoper Cerarjevo odločitev sploh ni hotela udeležiti izredne seje državnega zbora, na kateri so sprejeli dopolnilo zakona o obrambi, čeprav ji je premier posebej naročil, naj bo prisotna. V ozadju nasprotovanja naj bi bil tudi državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic (bivši član SD, LDS in Zares) ter »udbaško- policijski lobi«, ki tudi sicer ni naklonjen vojski. Za Šefica in Gjerkeševo pravijo, da sta zadnje tedne raje nastopala v medijih, kot pa naredila vse za zavarovanje meje, saj je bilo sedanje ravnanje Hrvaške, ki migrante nenadzorovano in brez kakršnegakoli dogovora množično sredi noči spušča čez zeleno mejo v Slovenijo, povsem pričakovano. Na angažma vojske bi se morali pripraviti že avgusta, ko je Madžarska začela postavljajo ograjo na meji, poudarjajo naši viri. Že tedaj je bilo kristalno jasno, kaj nas čaka.

Kot kaže, pa se zdaj tudi Slovenija pripravlja na varovanje meje z ograjo, saj naj bi premier naročil ministru za gospodarski razvoj Zdravku Počivalšku, naj zagotovi denar za večjo količino varnostne ograje po vzoru na madžarsko ograjo in naj pri Poljakih preveri, ali so jo sposobni v kratkem času dobaviti večjo količino. Pri tem izpostavljajo, da policija trenutno nujno potrebuje pomoč vojakov- čim večjo živo silo, da bi obdržali razmere pod kontrolo. Vprašanje je tudi, ali bodo vojaki pri stiku z migranti oboroženi, kot so policisti. 

Beri dalje...