Članek
Upor italijanskih generalov: 'To ni naša vojna, recimo ne ZDA'
Objavljeno May 02, 2022

Celotna situacija v Ukrajini je zagotovo marsikoga tukaj ozavestila, kdo vleče niti nad Evropo, vazalno državo zahodne globoke države pod vodstvom Washingtona?

Ta videoposnetek, ki ga je objavila tudi francoska spletna stran Profession Gendarme, poziva kapetana Alexandra Juving-Bruneta, nekdanjega francoskega žandarja (deloma v policiji, delno v vojski), naj preneha potiskati Francijo v vojno proti Rusiji, zlasti zaradi nevarnosti jedrske eksplozije in ker Rusija v vojaškem smislu ni majhen sovražnik. Prav tako poziva k ustavitvi propagandne vojne, s čimer Rusijo spreminjajo v sovražnika Francije v televizijskih informativnih oddajah (to ni in kljub propagandi je v preteklosti obstajala precejšnja stopnja povezanosti med uglednimi francoskimi politiki in njihovimi ruskimi kolegi. )

 

Pisec uvoda v naslednje poročilo je Ronald Guillaumont, upokojeni žandar.

 

Osnova spodnjega argumenta je, da niti Ukrajina niti Rusija nista del Nata. Zato ni 'naša vojna'. Kar poudarja motivacijo tistih, ki so želeli, da Ukrajina hitro postane članica EU (ki seveda ni identična Natu, je pa dovolj blizu). Blagoslov Avstriji, da je to izklopila.

General Leonardo Tricarico, nekdanji načelnik štaba italijanskih letalskih sil

V Italiji se dvigujejo glasovi, ki obsojajo požigalce in pozivajo k miru.

Tu očitno mislimo na izjave oportunista Bruna Le Mairea ali Macrona, ki na bojno polje trosi precejšnja sredstva (orožje, denar, ljudi, itd.), BREZ POSVETOVANJA Z LJUDMI in s tem dokazuje, da je vse prej kot mirovni častnik.

Kateri Francoz iz Bretanje, Auvergna ali Korzike ima osebne težave z Rusi do te mere, da želi, da bi Francija šla v vojno proti tej državi?

Pacifisti iz vseh družbenih slojev se morajo razumeti in ne čakati pasivno kot zajci, ujeti v žarometih avtomobila.

Rusija je suverena država in predvsem JEDRSKA sila: ta vojna ni naša.

Povzetek stališč treh govorcev v razpravi:

General Leonardo Tricarico (fotografija), nekdanji načelnik štaba italijanskih letalskih sil in sedanji predsednik fundacije ICSA, pravi o ukrajinskem konfliktu:

»Nevtralnost? popolnoma se strinjam. In verjamem, da moramo, preden izvedemo grožnje obeh strani, da bosta zaostrili konflikt v Natu, zagotoviti, da se ta konflikt konča. In s tega vidika ne vidim zavezanosti nikogar, nasprotno, vidim celo vrsto podpihovalcev, ki delajo ravno nasprotno.”

Dodaja: »Najprej bi morala naša država narediti vse, in tega ne vidim, da bi se konflikt končal. Ko pravim, naredite vse, se mislim strinjati z drugimi evropskimi državami, zlasti s Francijo in Nemčijo, o skupnem stališču do vojne hujskaških držav, ki jih vodijo Združene države, da se ustavijo in spodbujajo premirje in pogajanja, tudi ob nevarnosti prekinitve odnosov z Združenimi državami.

GENERAL MARCO BERTOLINI

"Gre za konflikt, od katerega se moramo poskušati čim dlje izogniti," pravi Marco Bertolini, upokojeni general italijanske vojske in zdaj vodja obrambnega oddelka Fratelli d'Italia (politična stranka ):

 

Vojna se je začela s posredovanjem Rusije, ki ne pripada Natu, v Ukrajini, ki ne pripada Natu: gre za spopad dveh evropskih držav, ki nimata nič z Natom in z Italijo. Mislim, da ne moremo razpravljati o nevtralnosti ali o čem drugem."

Profesor Alessandro Orsini (obsojen zaradi dvomov o odgovornosti Nata v ukrajinski krizi). Orsini, direktor Observatorija za mednarodno varnost na univerzi Luiss, pravi, da bi morala Italija ostati nevtralna, razen če Rusija napade državo Nata.

 

General Tricarico nadaljuje:

 

In ko se bo sprožil 5. člen Atlantske pogodbe, s katerim se aktivira atlantska solidarnost, bo mogoče razpravljati o vztrajanju pri ustanovnih konceptih Nata, ki pravijo, da je vse prostovoljno, nato pa bo Italija lahko povedala, ali bo želi pokazati solidarnost ali ostati na stranskem tiru« – sklene general Tricarico – »in to bo lahko storil po široki razpravi na ravni javnega in institucionalnega mnenja. To ni lahka odločitev, ki se sprejme instinktivno."

 

General Marco Bertolini:

 

»Ampak,« dodaja upokojeni general, »Rusija se doslej še ni srečala z nobeno državo Nata, ker Ukrajina ni članica zavezništva in tudi namig na takšno možnost samo poslabša razpoloženje in zmanjša možnosti za spravo, kar se mi zdi bistveno. Ponavljam: nujno."

 

Glede vprašanja, ali je vojna, ki poteka v teh zadnjih mesecih, pravična ali krivična vojna, je sklepanje generala Bertolinija brez pritožbe:

 

»V katoliški sferi je vedno potekala razprava o tem, ali je vojna pravična ali ne. O tem so razpravljali številni teologi, sveti Avguštin, sveti Tomaž Akvinski, kaj so merila za pravično ali nepravično vojno,« se spominja general, ki je poveljeval specialnim enotam. Verjamem, da mora biti vojna, da se šteje za pravično, najprej »naša« vojna. In ta, to zagotovo ni."