Članek
V nekaj dneh po Macronovi ponovni izvolitvi (z volilno prevaro) Francija uvaja digitalni ID
Objavljeno May 01, 2022

Kljub očitnemu odporu je Francija v nekaj dneh po ponovni izvolitvi Emmanuela Macrona začela napredovati s četrtim odmerkom injekcij Covida za vse in uvedla aplikacijo "zagotavljanje digitalne identitete".

Evropska unija (»EU«) kot celota namerava letos uvesti svojo aplikacijo za digitalno identiteto, da bi ljudem omogočila »večjo prilagodljivost, ki je idealna za življenje po pandemiji«.

Vendar je Macron le dva dni po zmagi nad Marine Le Pen uvedel nov zakon, ki je v skladu z zahtevami Bruslja – ustanovitev »Servisa za zagotavljanje digitalne identitete« (»SGIN«), ki bo francoskim državljanom omogočila kartico digitalne identitete v skladu s paketom digitalne identitete Evropske komisije.

Ta poteza je sprožila bes vodje Les Patriotes Floriana Philippota, ki je francoske volivce pozval k boju proti novi zakonodaji, je tvitnil:

»Takoj po volitvah vlada napoveduje začetek 'aplikacije za digitalno identiteto'! Cilj: postaviti socialni kredit na kitajski način. Korporacija za sledenje in nadzor! V celoti zavrnimo to vlogo in se borimo na kakršen koli način!"

Drugi francoski državljani so na Twitterju izrazili svoje neodobravanje:

"Še en korak k popolnemu nadzoru državljanov."

"Vse je začelo postajati zelo distopično ... SGIN za povezavo s Twitterjem, Facebookom ali katero koli drugo platformo za socialno izmenjavo."

»Kar je na začetku neobvezno in nepomembno, bo dolgoročno bistveno in škodljivo. Uprite se!"

"Zaenkrat v Franciji, kmalu povsod enako."

Macronova volilna "zmaga" je sprožila množične proteste. V sredo so Macrona med javnim nastopom zasuli s paradižniki.

.

Da bi bila zadeva še hujša, krožijo govorice o goljufijah med predsedniškimi volitvami prejšnji teden. Lani je francoska vlada objavila odločitev o vzpostavitvi naprednega sistema volitev, ki bi omogočal glasovanje teden dni pred uporabo volilnih strojev. Philippot je kritiziral odločitev, ki je sprožila zaskrbljenost, da bi lahko povečala goljufije volilnega sistema.
 
V noči predsedniških volitev v Franciji leta 2022 je francoski televizijski kanal France 2 pokazal dramatičen padec preštetih glasov za Le Pen – kar spominja na sporne predsedniške volitve v ZDA leta 2020, ko so na televiziji videli zamenjavo glasov.
 
Ob 21.10 uri Le Penova je imela 13.899.494 glasov. Ob 22.45 Le Penova je imela 11.558.051 glasov. To je bila posledica "tehnične napake, ki je bila nato hitro odpravljena," je za Le Monde povedal France 2. Vendar pa sta za razliko od predsedniških volitev v ZDA leta 2020 "Emmanuel Macron in Marine Le Pen oba sprejela rezultate francoskih predsedniških volitev leta 2022," je zapisal Le Monde.
Digitalna identifikacija
V torek, 26. aprila, je francoska vlada podpisala odlok, ki dovoljuje vzpostavitev novega sistema SGIN.
Novi sistem nadomešča prejšnji poskus vlade v letu 2019, da uvede digitalno identiteto. Predlagani sistem, ki so ga poimenovali Alicem, se je izkazal za spornega in je bil na koncu opuščen zaradi odziva na uporabo prepoznavanja obraza in prstnih odtisov.
Čeprav nova digitalna identiteta ne bo beležila osebnih lastnosti, kot so prstni odtisi, bo vsebovala podrobnosti, kot so priimek, ime, datum rojstva, fotografija, poštni naslov in e-poštni naslov.
Aplikacija SGIN naj bi olajšala povzemanje in digitalizacijo informacij iz biometričnih osebnih izkaznic pri uporabi javnih in zasebnih storitev, so zapisali v TKP. Njegov namen je olajšati skeniranje biometričnih osebnih izkaznic Francozov. Program za pametne telefone je prostovoljen in bo dostopen samo ljudem z najnovejšo francosko osebno izkaznico, potreben pa bo tudi "najsodobnejši" pametni telefon, eden s čipom za komunikacijo near-field ("NFC").
V vladnem besedilu je razloženo, da bo aplikacija "generirala elektronska potrdila z edinimi atributi identitete, katerih prenos je potreben (...) tretji osebi po njeni izbiri." Pripisujejo pomen varstvu podatkov in bi vedno posredovali le informacije, ki so potrebne za zadevno storitev.
Podobno kot »ID Austria«, ki je bil predstavljen prejšnji mesec, je aplikacija namenjena tudi nadaljnji digitalizaciji upravnih postopkov. Povezava z javnimi storitvami, kot so zdravstveno zavarovanje, davki ali pošta, bi bila lažja, saj se potem lahko »digitalno identificirate«, ne da bi morali vnašati svoje podatke. Lahko primerjate z Googlovimi ali Microsoftovimi aplikacijami Authenticator. Aplikacija SGIN bo razvita v skladu z digitalnim ID paketom Evropske komisije, so sporočili iz vlade.
Ni jasno, kako široka bo uporaba ali nameni aplikacije za digitalno identiteto ali ali bo vlada poskušala uporabiti aplikacijo za identiteto kot sredstvo družbenega nadzora. Vendar je francoska vlada že prej priznala, da je bila uporaba "potnega lista za cepivo" v resnici "prikrita" oblika mandata za cepivo, ki naj bi necepljenim ljudem otežila delovanje v družbi in jih tako nagnila k volji vlade.
Francija je pod Macronom v njegovem prvem mandatu napredovala z digitalizacijo. Splošni zdravniki in bančne poslovalnice so se množično zaprli, nadomestile pa so jih digitalne postaje. Tisti, ki nimajo dostopa do interneta, se že dolgo soočajo z dilemo, ko gre za pregled pri zdravniku ali tekoči račun. Zdaj se soočajo z digitalno identiteto.
Premik Francije k centralizirani digitalni identiteti in ustrezen odpor ljudi, ki se ukvarjajo s sistemom socialnih kreditov v kitajskem slogu, je konflikt, ki se stopnjuje v mnogih državah po vsem svetu.
Pritisk za več injekcij Covida
Dan po Macronovi ponovni izvolitvi je francoski tisk sprožil kampanjo za dodatne odmerke injekcij Covida. "Ne izključujemo, da je treba na začetku šolskega leta, septembra, "ponoviti četrti odmerek za celotno populacijo," je dejal profesor Bruno Mégarbane.
Philippot je tudi v nasprotju z Macronovim Covid režimom . V četrtek je na Twitterju vprašal, ali bo Macron počakal na cepivo "vseh različic" od Pfizerja, preden bo cepljenje razglasil za obvezno. Predsednika je opozoril: "V tem primeru bi popoln odpor spremljala popolna neposlušnost!"
Viri:
France rolls out Digital ID – A few days after Macron’s re-election, TKP, 29 April 2022
France introduces digital ID days after Macron’s re-election, The Counter Signal, 28 April 2022
France Announces Digital Identity App Just Days After Macron Re-Election, Breitbart, 29 April 2022

Within Days of Macron’s Re-Election France Rolls Out Digital ID