Članek
Pozabljeni vojni zločini: Natov napad leta 1999 na sedež srbske državne televizije
Objavljeno Apr 23, 2022

V NATO-vem raketnem napadu je bilo ubitih 16 novinarjev in zaposlenih, vendar ni bilo mednarodnega odmeva, primerljivega z napadi na Charlie Hebdo leta 2015.

Ta članek je bil prvotno objavljen leta 2018 po njegovi 19. obletnici.

Pred triindvajsetimi leti, 23. aprila 1999, je v NATO raketnem napadu na sedež Radiotelevizije Srbije (RTS) umrlo 16 zaposlenih v državni radioteleviziji.

Pozabljeni vojni zločin se je zgodil med vojno na Kosovu (marec 1999 – junij 1999) in je bil del Natove zračne kampanje skupaj z Osvobodilno vojsko Kosova (OVK), ki jo podpirajo ZDA, paravojaško enoto, ki je povezana z Al Kaido in organiziranim kriminalom v nasprotju z Zvezno republiko Jugoslavijo.

Po napadu ni bilo velikih javnih akcij za 16 umorjenih novinarjev in zaposlenih, nobenih izlivov čustev za umorjene, nobenih pozivov k solidarnosti in enotnosti ob agresiji. Nasprotno, Zahod je ta hud udarec svobodi izražanja opravičeval, ga celo hvalil.

Tony Blair, takratni britanski premier, je pozdravil umore, ko je govoril na vrhu ob 50. obletnici Nata v Washingtonu. Blair je dejal, da je bil raketni napad "popolnoma upravičen ... s poškodovanjem in napadom na vse te tarče" in da so bili umorjeni del "aparata diktature in moči [Slobodana] Miloševića".

Blair je menil, da je "odgovornost za vsak posamezen del te akcije na človeku [Miloševiću], ki je sodeloval v tej politiki etničnega čiščenja in ga je treba ustaviti". Očitno je treba Miloševića "ustaviti" z izbrisom državnih novinarjev ali kar Blair opisuje kot "aparat diktature".

Danes bi po Blairovo, brez občutka slabe vesti, lahko razstrelili vso RTV SLO in POP TV, ker sta bili del "aparata diktature in moči svetovne nacistične COVID diktature" in do onemoglosti lagali o pandemiji, ki nikoli ni obstajala. 

Po mnenju enega glavnih voditeljev zahodnega sveta mora Milošević prevzeti vso odgovornost za Natovo lovsko letalo, ki izstreli raketo ameriške proizvodnje na sedež državne radiodifuzijske službe. Morda nas Blairove vizije pravičnosti ne bi smele preveč presenetiti, zlasti ko preučujemo njegovo ključno vlogo pri smrti na stotine tisoč Iračanov v naslednjem desetletju.

Blair ni bil sam, ki je pohvalil to kršitev mednarodnega prava. Njegova državna sekretarka za mednarodni razvoj Clare Short je nato dejala, da

"propagandni stroj podaljšuje vojno in je legitimna tarča."

Short je članica Laburistične stranke in njen uradni naziv je danes The Right Honorable Clare Short. Zagovarjanje teh umorov ni bilo niti pravilno niti častno, kot lahko domnevamo.

Zatem je namerni napad pohvalil tudi sam Nato. Natov vojaški tiskovni predstavnik letalski komodor David Wilby je za RTS izjavil,

"legitimna tarča, ki je skozi leta napolnila dihalne poti s sovraštvom in lažmi".

Kakšna ironija. Res.

Kolikor človek resnično razume vsebino zapadnega imperialistčnega stroja, ki uči svet o "njegovi pravi demokraciji" in pri tem drugega ne uporablja kot laži in podpihuje sovraštvo do nasprotno mislečih.

To je sledilo številnim drugim napadom Nata na radijske in televizijske hiše v državi.

Med pripravo na invazijo na Irak leta 2003 je univerza v Cardiffu razkrila, da je BBC zavzel najbolj provojno stališče vseh britanskih omrežij. Uradni razlogi za invazijo na Irak so v celoti temeljili na laži in napačnih informacijah. Je bil v tem primeru BBC »propagandni stroj«, ali je postal tudi »legitimna tarča«?

Tiskovni predstavnik Pentagona Kenneth Bacon je prav tako legitimiral vojni zločin z besedami, da

"Srbska televizija je prav tako del Miloševićevega morilskega stroja kot njegova vojska."

Da ne zamudimo, je spoštovani ameriški diplomat in urednik revije Richard Holbrooke bombardiranje RTS opisal kot:

"izjemno pomemben in po mojem mnenju pozitiven razvoj".

Med pripravami na invazijo na Irak so ameriške mreže, kot je Fox News, nezakonito intervencijo označevale kot "Operacija Iraška svoboda", pri čemer so bili njeni dopisniki in voditelji novic prisiljeni ponavljati to frazo. Poleg tega je v zgornjem kotu zaslona plapolala stalna ameriška zastava, med samo invazijo pa je bil razvit transparent »vojna proti terorizmu«.

Ali so Fox News in drugi njemu podobni postali »legitimna tarča, ki je dihalne poti napolnila s sovraštvom in lažmi«? Sodeč po standardih zahodnih elit, bi morali tako trditi.

Medtem je bila za napad na RTS obtožena ena sama oseba: Dragoljub Milanović, generalni direktor srbskega omrežja, ki je bil obsojen na 10 let zapora, ker ni pravočasno evakuiral stavbe. Kljub temu je Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo sklenilo, da Natovo bombardiranje RTS ni bilo kaznivo dejanje, pri čemer je opozorilo, da je bilo smrtnih žrtev "žal veliko, a se ne zdi očitno nesorazmerno". Očitno nesorazmerno s celotnim številom smrtnih žrtev civilistov, ki jih je povzročil Nato morda.

Vendar pa je bila januarja 2015 reakcija Zahoda nekoliko drugačna, ko so islamski skrajneži umorili 12 novinarjev satiričnega časnika Charlie Hebdo – skupaj s štirimi Judi, ki so jih kmalu zatem ubili v košer supermarketu.

Britanski premier David Cameron ob tej priložnosti ni opravičeval umora novinarjev in dejal:

"Popolnoma združeni s Francozi stojimo proti terorizmu in proti tej grožnji za naše vrednote – svobodo govora, pravno državo, demokracijo. Cameron je nadaljeval: "Nikoli se ne bi smeli odpovedati vrednotam, v katere verjamemo ... svobodnemu tisku, svobodi izražanja, pravici ljudi, da pišejo in povedo, kar verjamejo."

Približno dva tedna pozneje je Blair, zdaj mirovni odposlanec na Bližnjem vzhodu, o razmišljanju za napadi na Charlie Hebdo dejal, da "ta ekstremizem ni naraven, učijo se ga v šolskih sistemih in bi se ga šolskih sistemih tudi morali od-učiti". Zdi se, da se Blair še naprej ne zaveda svoje vloge pri ustvarjanju "tega ekstremizma", ko je igral vlogo mlajšega partnerja pri invaziji na Irak, ki je ključni dejavnik za vzpon ISIS.

Po napadih na Charlie Hebdo so milijoni marširali v čast mrtvim s sloganom "Jaz sem Charlie", ki je postal slaven. Ko so nekaj več kot 15 let prej pobili srbske novinarje in zaposlene, ni bilo mednarodnega gesla »Jaz sem RTS«.

Newyorški odvetnik za državljanske pravice Floyd Abrams je streljanje na Charlie Hebdo opisal kot "najbolj grozeč napad na novinarstvo v spominu". Zdi se, da je dojemanje "živega spomina" izjemno kratko.

vir: Shane Quinn je pridobil diplomo novinarja z odliko. Zanimajo ga predvsem zunanje zadeve, saj so ga navdihnili avtorji, kot je Noam Chomsky.