Članek
Grozote socialnih kreditov | Dr. Vernon Coleman
Objavljeno Mar 30, 2022

26. MAREC 2022

Pred nekaj leti sem v knjigi The Game’s Afoot (izdana leta 2018) zapisal, da kitajska vlada ljudem daje ocene glede na vedenje.

Napisal sem, da se je imenoval socialni inženiring, in da so bili državljani razvrščeni in ocenjeni glede na njihovo vedenje.

„Vlada,“ sem rekel, „bo merila vedenje ljudi, da bi se odločila, do katerih storitev so upravičeni. Vsakdo, ki dobi črne oznake zaradi prometnih prekrškov, izogibanja prevoznini ali hoje, bo ugotovil, da nima več pravice do celotnega nabora javnih storitev in pravic. Poleg tega se bo internetna dejavnost uporabljala tudi za ocenjevanje vedenja. Posamezniki, ki delajo slabe stvari na internetu (ali katerih iskanja se štejejo za vprašljiva), se bodo znašli "črno označeni". Posamezniki, ki imajo 'odgovorna' delovna mesta, bodo podvrženi poostrenemu nadzoru.'

To se je imenovalo socialna kreditna ocena in takrat sem napisal, da je verjetno, da bodo zahodne vlade kmalu sledile temu.

In to počnejo z velikim navdušenjem. Morda očitno še ni doseglo vašega mesta – vendar bo, o, bo.

Kitajska je vodilna, ker je kitajski sistem bolj neusmiljeno učinkovit od vsega, kar lahko ponudi Zahod.

Kitajska vlada ima več nadzora nad vsem in ljudje nimajo veliko nadzora nad ničemer.

Deluje zelo enostavno.

Vsak začne s toliko točkami.

Pametna aplikacija na vsakem telefonu meri vedenje in pomaga oblastem pri odločitvi, ali ste dober državljan ali ne.

Seveda so povsod video kamere, ki opazujejo, ali prečkate cesto ob napačnem času, kadite v javnosti, odvržete smeti ali počnete karkoli, kar se vam zdi antisocialno ali neprimerno. Če se pogovarjate z napačno vrsto ljudi, boste ugotovili, da se vam bonitetna ocena zniža. Vstani in govori z mano in dobil boš črne pike.

Kitajska ima eno kamero na vsaki dve osebi in so opremljeni s tehnologijo za prepoznavanje obrazov, ki lahko izbere posameznika iz nogometne množice v krajšem času, kot je potrebno, da rečejo, da tega zagotovo ne zmorejo!

Računalniki v supermarketih spremljajo, koliko porabite za alkohol, cigarete, sladkarije in mastno hrano. Izgubili boste točke, če boste porabili preveč za napačno hrano.

Lokalne oblasti merijo, koliko recikliranja oddate, kamere v zabojih pa bodo računalnikom povedale, koliko hrane ste zavrgli in koliko odvečne embalaže ste morali zavreči.

Seveda so socialni krediti že tu na Zahodu in uvedli so jih počasi.

V Združenem kraljestvu na primer morajo vozniki dražjih avtomobilov plačati poseben, močno povečan davek za uporabo avtomobila na cestah. To je očitna kazen za veliko porabo za avto.

Po drugi strani pa občanom, ki vozijo električne avtomobile, ni treba plačati ničesar za gradnjo, vzdrževanje in popravila cest. Oproščeni so davka, ker so "dobri" državljani. Njihovi avtomobili uporabljajo ceste prav tako kot avtomobili, ki se poganjajo na bencin ali dizel, vendar so izvzeti. Vozniki avtomobilov na bencinski ali dizelski pogon so kaznovani, ker so "slabi" državljani in morajo plačevati vedno višje letne davke za plačilo cest. Sistem ne upošteva dejstva, da se je izkazalo, da električni avtomobili niso nič boljši za okolje kot avtomobili na bencinski ali dizelski pogon. Zapeljite svoj avto v mesto in plačati boste morali posebno kazen.

Če živite v hiši, ki je večja, kot jo potrebujete, boste znižani, davki pa se bodo zvišali. Če imate proste sobe, boste kaznovani. Če opravljate koristno delo in dajete denar v dobrodelne namene, boste prejeli dodatne točke. Če kritizirate vlado, boste izgubili točke.

Ko vas ni doma, bodo oblasti seveda ves čas vedele, kje ste.

Dejansko, če se obnašate slabo, ne boste smeli iti daleč od doma. Če niste upoštevali vseh zdravstvenih predpisov, ne boste smeli potovati z javnim prevozom, leteti kamor koli ali oditi v tujino.

Če se vaša socialna bonitetna ocena zniža, si ne boste mogli izposoditi denarja, kupiti hiše ali rezervirati dostojne sobe v hotelu.

Če vaša ocena pade predaleč, ne boste smeli iti v bolnišnico, in če pridete po nesreči, vam bodo okoli vratu obesili obvestilo o tem, da se vas ne sme oživljati, preden boste lahko rekli: "Za kaj je to?"

Bonusne točke boste prejeli, če živite v majhnem, modernem, slabo grajenem stanovanju s tankimi zidovi in ​​popolnoma brez zasebnosti, vendar boste te točke izgubili, če boste imeli hišnega ljubljenčka ali se pritoževali nad popolnoma ničemer.

Če porabite preveč za oblačila ali čevlje, se bo vaša ocena znižala, prihranek denarja pa vas bo označil za krivega za nekaj in ne boste mogli najeti avtomobila, napredovati v službi, uporabljati telovadnico ali opremiti vaše otroke v šolo z učbeniki.

Če imate velike težave, boste ugotovili, da se bo vaša internetna hitrost upočasnila in če imate svoje podjetje in se pogovorite z uradniki sveta, ne boste dobili nobene pomoči pri težavah pri načrtovanju ali ne boste mogli pridobiti nobenega uradnika vladne pogodbe.

Če se v javnosti ne oblečete primerno ali vas opazijo, da prečkate cesto, ko so luči prižgane proti vam, vas bodo fotografirali in prikazali vašo sliko. Če ste v sporu s sosedom, bodo vaše slike postavljene na reklamni pano v bližini vašega doma in vas bo sram. Če zamujate z davki, boste označeni za redne revizije, vaše podjetje bo pregledano enkrat na teden in vaša slika bo prikazana na sramotilni tabli na internetu. Ugotovili boste, da je za vas nemogoče pridobiti licence, dovoljenja in posojila, ki jih boste morda potrebovali.

V restavracijah bodo kamere preučevale vaše obnašanje in vaše prehranjevalne navade ter količino hrane, ki jo pustite na krožniku – vse to bo verjetno škodovalo vaši družbeni kreditni oceni.

Ovaduhi, policisti in državni uslužbenci, ki preveč izpolnjujejo zahteve, vas bodo označili za kakršen koli greh ali opustitev.

In do zdaj verjetno mislite, da si to izmišljujem in osebno si želim, da bi, vendar si ne. Ne govorimo o daljni prihodnosti. Govorimo o zelo bližnji prihodnosti.

Točke boste prejeli, če boste dali kri, izgubili boste točke, če se družite z ljudmi z nizkimi ocenami, kaznovani boste, če boste neresno zapravljali ali ne hvalili vlade na družbenih medijih.

Uživanje mesa ali uživanje v neprimernih dejavnostih bo povzročilo hudo izgubo točk, kot tudi odlaganje preveč odpadkov v javne koše. Kamere za prepoznavanje obrazov v koših vas bodo videle in kaznovale ter zmanjšale kredit za hrano.

Če nimate ustreznega števila otrok, če imate prekomerno telesno težo in imate v lasti zemljo, bo to povzročilo izgubo socialnih kreditnih točk. V Združenem kraljestvu je urad za nacionalno statistiko že trdil, da bodo ženske brez otrok breme za državo, ker ne bodo imele nikogar, ki bi skrbel zanje).

Če nimate pametnega števca, boste izgubili točke, tako kot vsak primer državljanske nepokorščine. Kronična bolezen, duševna bolezen, starost in invalidnost bodo izgubili točke kot tudi aretacija (ni pomembno, ali ste spoznani za krivega).

Če imate prevelik ogljični odtis, ste srednji razred ali belec ali sprašujete preveč, bo vse to povzročilo izgubo točk, kot tudi če ste preveč zaščitniški do vaše družine.

Izgubili boste socialne kreditne točke, če boste povzročili 'škodo identitete', če boste rekli nekaj, zaradi česar se nekdo počuti neprijetno glede tega, kdo je, od kod je ali kako izgleda – ali če ne rečete nečesa, zaradi česar se počuti dobro. .

Če pokažete kakršno koli mikroagresijo, pokažete privilegij belcev ali vzbudite sovraštvo, boste kaznovani. Če se obnašate grozeče ali zlorabljate ali žaljivo, boste v težavah, kot boste, če boste drugi osebi posredovali grozeče ali žaljivo gradivo.

Vaš namen bo nepomemben. Pritožnik mora le povedati, da je bil poškodovan. Pisatelji, igralci ali filmski ali scenski režiserji bi lahko bili obtoženi, če se komu zdi kaj od njihovega materiala žaljivo. Shakespearove igre se v prihodnosti ne bodo pojavljale veliko.

Verjetno mislite, da se zdaj res hecam. Če pa le preverite, kaj se dogaja na Škotskem.

V Združenem kraljestvu policija zdaj opredeljuje kaznivo dejanje ali incident kot sovražno na podlagi dojemanja žrtve (in ne namena storilca).

Seveda so policija in politiki spodbujali državljane, da prisluhnejo tistim, ki kršijo zakone.

Lahko se znajdete v resnih težavah, ker predvajate glasno glasbo ali imate drevesa na svojem vrtu. Drevesa so slaba, ker lahko motijo ​​komunikacijo in nimajo praktičnega namena. V novem svetovnem redu ne bo prostora za estetiko ali naravo.

Kaj bo še slabega?

Prehranjevanje v javnem prevozu, zamuda pri zdravniškem pregledu, parkiranje na napačnem mestu, zamuda na razgovoru za službo in sprehajanje bodo izgubili točke in vam otežili življenje.

Če mislite, da sem znorel, morate vedeti, da so strokovnjaki za kibernetsko varnost odkrili, da je 32 % odraslih med 25 in 34 let v 21 državah (skupaj 10.000 posameznikov) že imelo težave pri pridobivanju hipoteke ali posojila zaradi dejavnosti na družbenih medijih. 

Do zdaj približno 4,5 milijarde ljudi po vsem svetu uporablja internet in večina ima račune na družbenih omrežjih.

Precej strašljiva raziskava je pokazala, da sta dve tretjini posameznikov pripravljeni deliti podatke o sebi ali drugih, da bi dobili nakupovalni popust, polovica pa jih je pripravljena to storiti, če jim to pomaga preskočiti čakalne vrste na letališčih. Vsak drugi posameznik pravi, da je vesel, da vlada spremlja vedenje vseh na družbenih omrežjih, če to pomeni varovanje javnosti.

Seveda bo nemogoče ugotoviti, kakšna je vaša socialna kreditna ocena, natančno ugotoviti, kako so ocene sestavljene, ali popraviti kakršno koli napako. In rezultati se bodo spreminjali v realnem času. Tako se lahko pridružite čakalni vrsti in mislite, da imate pravico najeti avto ali se vkrcati na vlak, in ugotovite, ko pridete na prvo mesto čakalne vrste, da se je vaša ocena spremenila in ne morete storiti nobene od teh stvari.

Vlade, velika podjetja in lokalne oblasti že zbirajo informacije o vas iz kamer za prepoznavanje obrazov, biometričnih študij na letališčih, dronov, nadzornih letal in družbenih medijev. To je tehnokratska država v polnem razmahu. Uporaba neumnega imena ali avatarja na družbenih medijih vam ne bo zagotovila nobene zaščite. Natančno vedo, kdo v resnici je smrdljiva noga Weymoutha, in vedo ime, naslov in notranjo mero nog bumfluffa iz Colorada.

Lahko pozabite na zasebnost, svobodo ali pravice.

Kmalu bomo vsi živeli na Kitajskem.

Če ena oseba v družini krši zakon, bo kaznovana cela družina.

Aktivna udeležba v verskem obredu bo povzročila kazen. Lahko vas na primer pošljejo v center za izobraževanje in usposabljanje, kjer zaporniki študirajo politično propagando.

Vsakič, ko podate informacije na spletu, shranijo podatke o vas, vaših pogledih, vaši osebnosti itd.

In obstaja toliko načinov, na katere lahko negativno vpliva na vašo socialno kreditno oceno.

Če spustite smeti na javnem mestu, vas bo sram in boste izgubili točke. Na Tajskem morajo turisti, ki odvržejo smeti v nacionalnem parku, navesti svoje ime in naslov. Če za sabo pustijo smeti, so v težavah.

Vse to je znano kot socialni inženiring. To je nekaj, kar politiki poskušajo narediti že vrsto let, saj jim, ko deluje, kar tudi počne, daje popoln nadzor nad prebivalstvom. Ni več treba skrbeti zaradi nasprotovanja ali kritik.

Na Kitajskem so državljani, ki delajo "dobre" stvari za državo in svojo skupnost, nagrajeni s fotografijami in imeni na lokalni steni. Točno to se spomnim, da sem videl v Vzhodni Nemčiji v sedemdesetih letih. In takrat so ljudje tekmovali med seboj, da bi ugodili državi in ​​si pridobili mesto na zidu.

Torej, spet, če želite vedeti, v kakšni družbi boste živeli vi in ​​vaši otroci, poglejte zdaj na Kitajsko, kjer se spremlja, kaj ljudje počnejo, govorijo in mislijo.

Toda naša prihodnost ne bo tako svobodna in lahka, kot je trenutno življenje na Kitajskem.

Hitro se pomikamo v distopijsko, digitalno diktaturo.

Dobro vedenje bo nagrajeno, slabo pa kaznovano. Kdo pa določa, kaj je dobro in kaj slabo?

Geografsko sledenje je zdaj nova normalnost. Vaši finančni zapisi so združeni z vašo kazensko evidenco, akademsko kartoteko, zdravstveno kartoteko in vzorci nakupovanja. Spremljajo vrsto prijateljev, ki jih imate, videoposnetke, ki jih gledate, ljudi, s katerimi hodite, se poročite ali srečate.

To je Big Brother glede hitrosti

V pogumnem novem svetu se tisti z nizko kreditno oceno ne bodo mogli premakniti niti za centimeter.

Ljudje, ki govorijo o korupciji ali dvomijo v propagando, bodo kaznovani. Če bodo kaznovani, bo njihova kazen višja, ker se nanje gledajo kot na slabe ljudi.

In vse se že dogaja.

Računalniške igre nas učijo za našo prihodnost.

Na Kitajskem sem prepovedan, ker sem pisal kolumno za kitajski časopis, kar je veljalo za nesprejemljivo. Moje knjige v kitajščini so bile takoj umaknjene iz prodaje.

Prepuščam vam to dejstvo.

Na Kitajskem so javne stranišča, ki vas ne pustijo noter, ne da bi prej preverili vaš obraz in vas identificirali. Šele takrat bo naprava izdala majhno količino papirja, ki vam je dovoljena.

Koliko listov vam bo dovoljeno, če imate nizko kreditno oceno? dva? en? Noben?

Morda se zdaj nasmehnete.

Toda preverite, ali se čez dvanajst mesecev še vedno smejete.