Izkušeni motorist je ob nakupu rabljenega motocikla v primerjavi z začetnikom v veliki prednosti. Prvič zato, ker točno ve, kakšen tip motocikla mu je pisan na kožo, drugič pa zato, ker je njegovo skladišče spominov in izkušenj dovolj polno, da že po nekaj prevoženih metrih loči zrno od plevela. Začetnik se težko vnaprej odloči, ali ga moti veter na slečenem motociklu, ali ga motijo tresljaji dvovaljnika, ali bo v naprej nagnjenem položaju trpel in tako naprej. Seveda vam svetujemo, da vam pri ogledu pomaga izkušen mehanik ali poznavalec če ste presodili, da vaše znanje ni dovolj bogato. Tudi zlato pravilo da več oči več vidi ni kar iz trte zvito! Težava je v tem, da tudi vsi mojstri niso mojstri, sploh pa mojstre poznajo izkušeni motoristi, začetniki v svetu motociklizma pa jih poznajo le izjemoma.

Zlato pravilo

Torej je za začetnika, ki kupuje rabljen motocikel, zlato pravilo, da kupi motocikel, ki tudi rabljen hitro najde kupca. Pri tem se ne ozirajte na mnenje kolegov, ki vam govorijo o značajih in dušah motociklov, o doživetjih, orgazmih na dveh kolesih in podobnem sranju. Za tovrstne nakupe in odločitve bo še dovolj časa, na podlagi izkušenj pa si boste o tem ustvarili povsem svoje mnenje. In motociklov, ki se tudi rabljeni dobro prodajajo, sploh ni malo. Če že gre kaj narobe ali pa vam motocikel preprosto ne ustreza, se ga lahko torej za razumno ceno tudi hitro znebite. Nič hudega, če pri tem izgubite nekaj vloženega denarja, hitro boste namreč ugotovili, da je lažje preboleti tisti izgubljeni vijoličasti bankovec kot zamujeno motoristično sezono. Motoriranje pač ni zastonj, je pa lahko, kadar se zadeve ustrezno poklopijo, glede na možnosti, ki jih ponuja, zelo ugodno.

Srebrno pravilo

Za začetnika je najpreprosteje kupiti motocikel od znanca, ki mu zaupa in za katerega ve, da je njegov motocikel v solidnem stanju, nikakor pa to ne pomeni, da sta to tudi razloga za nakup. Če na podlagi zaupanja vrednih priporočil ne najdete motocikla, vam preostane pregled oglasov. Srebrno pravilo pravi, da spremljajte ponudbo. Od odločitve o vstopu v svet motociklizma do dejanskega prvega nakupa motocikla navadno preteče nekaj časa. Če boste dnevno prečesali ponudbo na spletu, boste točno vedeli, kaj se prodaja, za koliko denarja in podobno. Presenečeni boste, ko boste videli, kako hitro se en in isti motocikel hitro spet pojavi v spletni ponudbi, če je z njim kaj narobe.

Bronasto pravilo

Motocikle se kupuje z denarjem. Možnost menjave za drva in kombi z doplačilom ne spada med pokazatelje, ki pomenijo dober nakup. Ko najdete motocikel, ki vam ustreza, si vzemite čas in si ga oglejte. Zapomnite si drobne detajle z ogleda, pozorni bodite na urejenost garaže, dvorišča, prepišite podatke s prometnega dovoljenja in preverite situacijo glede preteklih lastništev, plačanega DMV-ja in drugih zadev, ki jih omogočajo javno dostopni vpogledi v evidence motornih vozil. Igrajte se detektive, poiščite lastnika na kakšnem družabnem omrežju ali motorističnem forumu. Presenečeni boste, kako naivno nekateri z vsem svetom delijo svoja doživetja z motociklom. Padci, okvare, zažiganja gum, navijanja v prazno, informacije o cenah in tudi o aktualnih napakah, vse to nekateri ovekovečijo, vam pa močno olajšajo odločitev. Skratka, ni pomembno samo to, kaj kupite, ampak tudi to, od koga kupite.

Motomagazinov izbor rabljenega motocikla

Power naked

Aprilia Touno/R

Slečen motocikel, ki se brez težav dokaže tudi na dirkališču. Dvovaljnik je preizkušen in zanesljiv, predvsem pa dovolj živahen, da nikoli ne razočara. Komponente (sploh v različici Factory) so bile svoje čase vrh ponudbe in še danes marsikateri novejši motocikel nima tako dobrih. Odlično alternativo ponuja Suzuki B-King.

Cena rabljenega: pribl. 5.500 €

Beri dalje...

Vse kar morate vedeti ob nakupu rabljenega motocikla! - Moto Magazin

Motorist se v svoji motokarieri v povprečju vsaj dvakrat v desetih letih sreča z dilemami, povezanimi z nakupom motocikla. Odločitev o izbiri novega ali...