Članek
Med željo in realnostjo
Objavljeno Jul 14, 2014

Nedavno sem bila kandidatka za EU parlament. 

Takrat sem obljubljala, da se bom zavzemala predvsem:

  • -          Za malo in srednje veliko gospodarstvo,
  • -          pridobitev novih delovnih mest,
  • -          zagon »novega« gospodarstva s tujim kapitalom in s pomočjo posebnih ugodnosti za start-upe,
  • -          se poskušala vključiti v odbore kjer se rešujejo problematike vstopa dodatnih držav v družino EU ali
  • -          kjer se rešujejo problematike invalidov oz socialno ogroženih,

odvisno od tega, kjer me bodo sprejeli in mi dali možnost soodločanja.

Sprejeta nisem nikjer, ker nisem prišla do tja J. O soodločanju niti ne sanjam več. Imela sem ravno toliko glasov, da sem lahko šokirana nad rezultatom ostala sedeti kot zalepljena. Nisem se mogla premakniti niti na širši stolček v svoji sobi, kaj šele na kakšen udobnejši v Bruslju. J.   A vendar je moj interes do reševanja teh problematik ostal velik in budno spremljam evropske dogodke. Moje srce pač bije evropsko naravnano.

V politiki veljajo drugačna karierna pravila kot v gospodarstvu. V politiki se lahko veliko hitreje vzpneš in tudi sesuješ kot v gospodarstvu. Moč je bolj majava a na svoj uspeh imaš manjši vpliv ti kot okoliščine in drugi.  Vseeno hura, moj stolček niti ni tako slab in vse skupaj ni bilo zaman, saj sem nekaj naučila. Zanimivo je bilo tudi ugotavljati, da si odvisen od zaveznikov in tajno sklenjenih kompromisov ali protiuslug a v težkih situacijah je bolje, če NE govoriš kot da glasno in sodelovalno razmišljaš in poveš kaj misliš. O tem sem sicer že prej veliko slišala. Verjemite, nisem verjela. Bila sem prepričana, da bo iskrenost in enostavnost premagala vse ovire in bodo volivci prepoznali komu je resnično stalo, do »boljšega standarda« in življenju brez strahu pred jutrišnjim dnem. Zmotila sem se! Neben te v politiki ne pozna, če te kdo ne »poriva« - (navzgor seveda, halo, kaj ste pa vi zdaj mislili :-))) ). Potrebuješ močne strice iz ozadja ali vsaj veliko lastnega kapitala, da si lahko privoščiš dober PR.  

Kakorkoli: Države EU so naš največji in najpomembnejši trg. Z enotnimi rešitvami lahko mnoge situacije rešujemo lažje. EU nam nudi možnosti, ki jih sami ne moremo izgraditi.

A vendar: Ne glede na moje prepričanje, da je EU dobra rešitev imam tudi jaz določene bojazni in srčno upam, da bomo vsi skupaj znali pristopiti pravilo in bomo razumeli problematike, ki jih prinašajo različne mentalitete ljudi. Predvsem tiste, ki se bodo kmalu pridružile. Živeli smo v federaciji, kjer so se prepletale mentalitete zahoda, vzhoda, mediterana in balkana. Mogoče imamo državljani ex YU kar dobro izhodišče in odlične izkušnje, ki bi lahko uniji prišle prav, če je seveda oseba do teh razlik nevtralna in je zagovornik enakopravnosti za vse!

Postavlja se vprašanje po identiteti EU, kajti vsaka država ima neke svoje specifične geopolitične in gospodarske interese. Težko je jasno definirati identiteto te skupnosti.

Ni vse tako rožnato kot bi si želeli. Poglejmo koliko srbi je povzročila situacija v Ukrajini. Poglejmo si razloge zakaj Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica nočejo v to unijo a izpolnjujejo vse pogoje, mogoče imajo prav?! Politična pozicija Belorusije bi lahko tudi prinesla dodatne skrbi, še bolj pa priključitev Rusije, ki bi zamajala obstoječe tako politične kot tudi geografske strukture. Potem še Turčija in status nekaterih kavkaških držav kot so Georgija in Armenija.

Ja, ne bo enostavno vzdrževati EU balansa.

EU – širitev ne bo smela povzročiti slabe volje. Ne sme dovoliti, da bo ljudstvo posameznih držav imelo občutek, da izgublja nacionalno in regionalno identiteto ter moč. V kolikor se to zgodi bodo posledice lahko katastrofalne.

Tudi, če bi govorili vsi en in isti uradni jezik (imamo pa jih 24, če sem dobro informirana) bi lahko govorili en mimo drugega, kajti dojemanja in odnosi do življenja, dela, časa, duhovne rasti, gospodarstva, tradicije, dediščine in prihodnosti so zaradi različnih mentalitet in dogodkov v preteklosti  povsem drugačna. Poslanci EU bodo to morali sprejeti in zelo previdno obravnavati. Enake pravice za vse so mati hrana za vse države znotraj EU in pri vsem tem igra vlogo tudi oče Dollar od katerega je odvisen skupni Evro. Torej previdno in uvidevno – EU POSLANCI.

 

Dajmo se mi raje osredotočiti na točke, ki so pozitive in zaradi katerih mi je ideja o EU ljuba.

To je na primer Erasmus EU program za mlade podjetnike.

Obožujem ta program. Gre za to, da ima mlad podjetnik, pred ustanovitvijo svojega podjetja ali takoj po tem možnost obiska neke izmed ustreznih in uspešnih družb v tujini. Namen je, da spozna kako to uspešno podjetje deluje, sklepa kontakte oz posle in tudi s kakšnimi težavami se je soočalo na začetku svoje poslovne poti. Za oba, izkušeno podjetje kot tudi podjetnika začetnika to omogoča povezovanje, krepitev znanja tujega jezika in eventualno sodelovanje v prihodnosti. Kdo bo lahko šel odloča EU komisija, ki se pregleda vse poslane vloge. Kam bi radi šli po izkušnje si kandidati lahko izberejo iz seznama možnih ponudnikov sami   ali pa predlagajo. Finančno pomoč dobita oba udeleženca. Uvajanje v podjetniško poslovanje traja 6 mesecev in se lahko razdeli na več manjših obdobji. Del finančne podpore dobi mladi podjetnik v naprej, da si s tem denarjem lahko financira bivanje in pot v tujino.

Če Vas slučajno zanima in do sedaj niste vedeli za projekt POHITITE. Rok za oddajo vlog je 17.07.2014. online do 17h. Torej: hitro pisati. Navodila in podrobnejše informacije kako in kaj, zakaj in kdo najdete tukaj:  http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?pid=051#.U8PYa_l_txN

 

Še en krasen program je: EaSi iz programa 2020.

Tukaj gre za socialnopolitične inovacije s področja podpiranja socialnih storitev.

Pozivajo vse tiste, ki imajo rešitev oz predlog kako zmanjšati revščino in povečati kvoto zaposlenih -  vezano na socialne storitve. Npr.: Izboljšave dostopnosti, storitve vezane na boljše pogoje otroškega varstva, dolgoročne nege, skrb za ljudi z omejenimi možnostmi, invalidov, migrantov ali s kroničnimi obolenji.

Vlogo lahko oddajo:

  • -          Lokalni uradi,
  • -          socialni partnerji
  • -          civilne organizacije ali finančne institucije

Pogoji je, da imate vsaj enega poslovnega partnerja iz istega področja. A možno je dobiti finančno podporo v višini 750.000 do 2 Mio€. Odvisno od projekta. Financira pa se 80%. Vlogo morate oddati online in tudi pisno.

Rok za oddajo je: 30.07.2014.

Vprašajte v vašem lokalnem okolju, če je kdo pomislil na vas in prijavil kakšen projekt. Gre za lep denar, ki bi lahko marsikomu koristil in olajšal življenje!

Veliko več o tem lahko izveste na sledeči povezavi, vendar v angleškem jeziku: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081&langId=en&callId=408&furtherCalls=yes

Gre za naš denar, črpajte ga! Zaradi dobrih skupnih projektov in koristi smo EU članice, saj drugače članstvo nima smisla. 

Tako, toliko. Mogoče bo komu koristilo. Ko bo kaj novega in bo koga zanimalo se bom spet kaj pojavila.

Bodite fajn. Želim Vam vse dobro v Sloveniji - enakovredni članici EU.