DOVOLJ JE!

OddajMojca Žugman, dne 2017-02-13 ob 19:30:39

Na različnih spletnih straneh že dlje časa zaznavam  obilico sovražnega razpoloženja do migrantov, bodisi v obliki različnih objav ali komentarjev, o (ne)kulturi katerih ne bom izgubljala besed; možna anonimnost komentiranja je očitno odličen ventil, da z izlivi najhujših žaljivk  damo duška svojemu besu, mržnji in sovražnosti do vsega, kar ni v skladu z našimi stališči in predstavami.  Na družabnem omrežju Facebook se ustvarjajo proti-migrantske skupine, večinoma brez imena/obraza ustanovitelja, s pozivi k zavarovanju slovenske meje, k formiranju v fronto, k tvorjenju osvobodilnih enot in teritorialne obrambe, z namenom, da »lahko v primeru nasilja in diskriminacije nad Slovenci, ustrezno ukrepamo.«

S takšnim razmišljanjem se absolutno ne morem poistovetiti. Še več, prepričana sem, da največjo nevarnost naši Sloveniji predstavljamo kar Slovenci sami! Zakaj? Vam odgovorim kar z vprašanji, pa vam bo odgovor povsem jasen. So begunci pokradli Slovenijo in izropali na tisoče državljanov? So begunci povzročili neizmerno socialno in družbeno neenakost in krivičnost?  So begunci tisti, ki so odgovorni za stanje naše države in za svetovno situacijo nasploh? Odgovor je: ne, niso!

Zato, če bi zares imeli radi svojo domovino, kot tako zelo radi poudarjamo in celo pozive k nasilju oblačimo v puhlico domoljubja, bi najprej in predvsem počistili z vsemi dosedanjimi politiki, z vsemi vladami, ki so nas pripeljale v stanje, ko smo državljani v lastni državi le še sužnji. Politiki na moč ustreza razpihovanje nenehnih razkolov in stanje nikoli končane druge svetovne vojne, saj lahko medtem manipulira z nami na vse mogoče načine. Tudi zastraševanje ljudi , postavljanje žičnih ograj, ocene varnosti, so  le ena od prebrisanih manipulacij, da bi nam lahko odvzeli še več pravic in našo zasebnost skrčili na minimum. Le kaj je boljšega, kakor prestrašen in razklan narod? Prava  rešitev situacije pa v resnici ni  v gašenju posledic, temveč  v odpravljanju vzrokov, ki so do »požara« pripeljali. Poglejmo v svoja srca in se vprašajmo: kaj je vsa slovenska politika do sedaj naredila za mir v svetu? Kaj so za mir v svetu naredile druge vlade in za to pristojne inštitucije? Nato? Združeni narodi?  Če smo iskreni, je odgovor: nič! Prav nasprotno, sovraštvo in vedno nove vojne se namerno spoduja, financira in Slovenija v tej umazani igri ubogljivo sodeluje! Ne le na teoretični ravni, ampak tudi v praksi, vojaki slovenske vojske so prisotni na marsikaterem vojnem območju. Ni pomembno, iz kakšnega razloga, dejstvo je, da tam so! Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da smo državljani za nastalo situacijo soodgovorni – mi postavljamo politike na položaj in s svojo pasivnostjo dovoljujemo njihovo početje.

 In to, prav to je tisto, kar za nas predstavlja največjo nevarnost!  Naše vlade so nas in nas vedno znova s svojimi odločitvami, z ritolizniškim odnosom do Bruslja, Amerike in NATA,  neposredno izpostavljajo vojni nevarnosti!  Stojimo na pragu  nove svetovne vojne! Verjetno nihče ni več toliko naiven, da se ne bi zavedal, kam vodi vladavina kapitala z vdano podporo politike. Prav ta politika je namerno povzročila tudi neobvladljive begunske tokove. Zato nam »zidovi« na mejah, niti  še tako poostreni varnostni ukrepi  žal ne bodo  pomagali, potisnili nas bodo le še v globljo nevarnost. In kdo ve, morda bomo že jutri Slovenci prisiljeni bežati... Če bomo imeli kam...

Si to res želimo? Si želimo doživljati vso moro vojne, bombnih in drugih napadov, skrivanja po zakloniščih in premnogih nedolžnih žrtev?  Si to želimo za svoje otroke in vnuke? Zakaj? Zaradi razdeljenosti na rdeče in bele? Zaradi neustavljive jeze in želje po maščevanju smo pripravljeni skopati najglobljo jamo sami sebi? In verjamemo, da nam bo to zagotovilo mir???

 Morda me je prav zaradi vsega tega ob ogledu dokumentarca  »Pod mostovi«, s tematiko revščine v Sloveniji ,  ki me je, mimogrede, s svojo zasnovo precej razočaral (star pisalni stroj z motečim udarjanjem in  komaj berljivimi črkami nikakor ne spada v kontekst časa, ki ga film prikazuje, razen v kolikor nas je s tem želel opomniti, da smo v dobi dobrih starih pisalnih strojev živeli bolje),  prav do dna duše zarezalo spoznanje, da imam pravzaprav vrh glave dovolj vseh oddaj in člankov, ki prikazujejo vso bedo naše, menda »socialne« države.  Da me ne bi narobe razumeli, vsekakor je prav, da resnica prihaja na dan; prav je, da se opozarja in obelodanja krivice. Ni pa več prav, da se kakšna krivica po tej poti popravi ali omili njene posledice le tistim posameznikom, ki so se upali javno izpostaviti. Sistem pa ostaja enak in krivic že skorajda ni več moč prešteti. Zato to preprosto ni več dovolj! Potrebna je akcija. Konkretna akcija! Akcija  tistih, ki jih je država tako rekoč »izpljunila« - ogoljufanih, oropanih dostojnega preživetja in dostojanstva, ter  vseh tistih, ki iz udobja foteljev rešujejo/mo državo. Hja, jaz sem brez zaposlitve, pa imam za to več kot dovolj časa; predvsem pa zelo dobro poznam problematiko. Lahko grem s transparenti taborit pred parlament, vi pa se mi boste po družbenih omrežjih posmehovali in/ali name izlivali gnojnico... Torej?

 Verjemite mi, tudi lastnega tovrstnega pisanja sem dodobra naveličana. Edino, kar nas še lahko reši, je sprememba družbene ureditve,  izstop iz zločinskih organizacij in razglasitev vojaške nevtralnosti. Zbudimo se, dokler ne bo prepozno!

 

Mojca Žugman

Civilna pobuda Prebujenje-Pravica za vse

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Mojca Žugman
Mojca Žugman
Objavil/a 2017-02-13 19:30:39 (Feb 13, 2017)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
DOVOLJ JE!
MOJ VOJKO
ODGOVOR MINISTRICE ANJE KOPAČ MRAK NA PETICIJO ZA ODPIS DOLGOV SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM
DANES BOM SVEČKE PRIŽGALA
PETICIJA ZA ODPIS DOLGOV SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM
O CIVILNI POBUDI "PREBUJENJE-PRAVICA ZA VSE"
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2021
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj