O CIVILNI POBUDI "PREBUJENJE-PRAVICA ZA VSE"

OddajMojca Žugman, dne 2014-09-04 ob 20:39:10

Iz globoke žalosti nad stanjem naše skupne države, jeze nad krivicami in občutka odgovornosti, ob katerih nisem mogla več preslišati vse glasnejšega klica srca, se je v meni rodila odločitev o ustanovitvi civilne pobude z imenom Prebujenje-Pravica za vse.

 Zakaj »Prebujenje«? In zakaj »Pravica za vse«?

 Prebujenje zato, ker smatram, da se resnično moramo prebuditi. VSI! Dokončno in nepreklicno, in ne glede na to, kateri družbeni skupini pripadamo. Tudi, če si še lahko več ali manj privoščimo ali se nekako še pretolčemo iz meseca v mesec, nam ne more in ne sme biti vseeno za vse tiste, ki jih je železni obroč ukrepov politike in z njo povezanih elit že toliko stisnil, da tega ne zmorejo več. V sebi moramo prebuditi zavest (in vest),  da smo soodgovorni za razmere, v katerih je vse več krčenja in teptanja pravic in vse manj možnosti in priložnosti za dostojno življenje.  Vse predolgo smo namreč upali in čakali, da se bodo »z naslednjo vlado« stvari obrnile na bolje! Po 24 letih čakanja, sklonjene glave in tihega nezadovoljstva, nam je verjetno popolnoma jasno, da se to ne zgodilo in da politika, vključno s posamezniki, ki so si z njeno pomočjo prigrabili enormno bogastvo, nima nikakršnega interesa po pravičnejši ureditvi. Prav nasprotno!!  Z nikoli končano vojno med belo in rdečo, z aferami in grožnjami so nas uspeli tako zelo dobro razdeliti, da zaslepljeni z zamerami, ne spregledamo njihove podle  igre. Le skregan, prestrašen in zbegan narod  jim namreč lahko ustvarja idealne razmere za uresničevanje njihovih umazanih interesov in medtem ko mi, kakor Cankarjeva Francka, utrujeni in izmučeni komaj še tečemo po klancu siromakov, našo Slovenijo z brzovlakom peljejo v pogubo.

Ne zatiskajmo si oči, češ, da se nas ne tiče! Ozrimo se k sosedu, ki ne more več nahraniti svojih otrok, k delavcu, ki so ga izropali, k upokojencu, ki po dolgih letih trdega dela životari...! Kajti ni več vprašanje, ali boš na vrsti tudi ti, vprašanje je le – kdaj? In če boš tiho danes, se tedaj lahko »zgodijo« besede iz pesmi M. Niemöller –ja: »Ko so prišli pome, ni bilo nikogar več, ki bi spregovoril.«...

 Drugega dela imena pobude, »Pravica za vse«, ne bi znala opisati bolje, kot je zapisal S.Kosovel v svojem delu Pravica: »Pravica je edini svetilnik, ki naj orientira razbito ladjo človeštva iz divjih valov nasilij, krivic in obupov.«

Pravica je tista osnovna vrednota, na kateri bi morala temeljiti sleherna družba, ki se želi imenovati »civilizirana«.  Toda, kljub temu, da naše pravice krasijo liste vseh mogočih deklaracij, konvencij, listin in celo naše ustave, se Pravica v svetovnem merilu že dolgo zvija v predsmrtnih krčih.

V pravični državi je vrednota človek kot posameznik in hkrati pomemben člen družbe kot celote. Pravična država prepozna njegovo vrednost in mu daje možnost, da uresniči svoje sposobnosti in s tem družbi prispeva svoj delež. Pravična država pozna svoje naravne danosti in ima natančno izdelano vizijo svoje sedanjosti in prihodnosti, katero odgovorno udejanja v interesu blaginje za vse svoje državljane. Vse to pa ni mogoče brez druge pomembne vrednote- pravica namreč ne more obstajati brez poštenja.

 Za moto civilne pobude sem izbrala Kosovelovo misel: »V meni je čas, ko bo človek človeku: človek. V meni je čas, ko bo narod narodu: narod.« Pobuda Prebujenje-Pravica ima vizijo in cilje, usmerjene k vsem tistim spremembam, ki nas lahko popeljejo na pot pravične družbe. V nas živi vizija družbe, kjer bo mogoče bivati v zdravi so-odvisnosti in v kateri nihče ne bo mogel bogateti na račun revščine drugega. Ker je človekova temeljna pravica »pravica do dostojnega preživetja«, je potrebno politiki in kapitalu odvzeti moč samovolje in na prvo mesto zopet postaviti Človeka! Zato se bomo, med drugim, zavzemali za uvebo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) in za zvišanje minimalne plače na znesek, ki bo omogočal človeka vredno življenje. Šele od tu naprej se lahko gradi plačna lestvica navzgor. Prav tako se bomo zavzemali za ureditev, ki bo zahtevala polno odgovornost vladajočih za njihovo delo, za odvzem imunitete vsem funkcionarjem, za izstop iz EU in NATA, za razglasitev vojaške nevtralnosti, za zakonodajo, ki bo dovoljevala odvzem nepošteno pridobljenega premoženja in poplačilo oškodovanih, ter za spremembo vse tiste zakonodaje, ki krči osnovne človekove pravice, jemlje  možnosti za dostojno življenje in ubija človeško dostojanstvo. In ne nazadnje, želimo ustvarjati državo, v katero se bodo z veseljem vrnili vsi tisti, ki so iz nje "pobegnili" zaradi katastrofalnih razmer.

 Država smo ljudje! Zato si v pobudi želimo, da se ljudje ne bi več ločevali, temveč združevali. Da bi znova pokazali enotnost, kakršno smo premogli ob osamosvojitvi in že velikokrat poprej. Čas je, da se prenehamo vojskovati. Da se v svojih srcih odločimo za spravo. Da spoznamo, da merilo za poštenje ni v pripadnosti politični barvi, temveč zgolj in samo v tem, koliko sem človeku Človek. Čas je, da se zavemo Cankarjevega reka: »Narod si bo pisal sodbo sam – ne frak mu je ne bo in ne talar«.

 Če se želite pogovarjati; če želite o naši pobudi izvedeti več, se bomo z veseljem odzvali vašemu vabilu. V kolikor želite biti aktivni, se nam lahko tudi pridružite. Morda je naša vizija slišati utopično.Naj vse tiste, ki mislite tako, doseže še ena Cankarjeva misel: »Utopije pa imajo že od nekdaj to čudno lastnost, da se po navadi uresničijo...«

 

Mojca Žugman

Civilna pobuda Prebujenje-Pravica za vse

 

 

 

 

 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
7
Dajana Babič
0
Sep 05, 2014
Ma daj no!!!! Hvala tebi za tvoje iskrene in spodbujajoče tekste! :)
#7
Mojca Žugman
0
Sep 05, 2014
Dajana, hvala! :)
(oprosti, ker sem se prej zmotila pri imenu...)
#6
martin b
0
Sep 05, 2014
Se strinjam zlobni. Kdo bo prižgal vžigalico ;-)
#5
Mojca Žugman
0
Sep 04, 2014
Zlobni, se strinjam... :)
#4
Zlobni
0
Sep 04, 2014
Vedno več nas razume kaj se dogaja, le odločilen korak je še zastal !
#3
Dajana Babič
0
Sep 04, 2014
Zelo dobro, Mojca... tole mi je posebej všeč: Po 24 letih čakanja, sklonjene glave in tihega nezadovoljstva, nam je verjetno popolnoma jasno, da se to ne zgodilo in da politika, vključno s posamezniki, ki so si z njeno pomočjo prigrabili enormno bogastvo, nima nikakršnega interesa po pravičnejši ureditvi. Prav nasprotno!! Z nikoli končano vojno med belo in rdečo, z aferami in grožnjami so nas uspeli tako zelo dobro razdeliti, da zaslepljeni z zamerami, ne spregledamo njihove podle igre. Le skregan, prestrašen in zbegan narod jim namreč lahko ustvarja idealne razmere za uresničevanje njihovih umazanih interesov in medtem ko mi, kakor Cankarjeva Francka, utrujeni in izmučeni komaj še tečemo po klancu siromakov, našo Slovenijo z brzovlakom peljejo v pogubo.
#2
Mojca Žugman
Mojca Žugman
Objavil/a 2014-09-04 20:39:10 (Sep 04, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
DOVOLJ JE!
MOJ VOJKO
ODGOVOR MINISTRICE ANJE KOPAČ MRAK NA PETICIJO ZA ODPIS DOLGOV SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM
DANES BOM SVEČKE PRIŽGALA
PETICIJA ZA ODPIS DOLGOV SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM
O CIVILNI POBUDI "PREBUJENJE-PRAVICA ZA VSE"
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj