Osnova vsake kakovostne pridelave izvira v semenskem materialu. To velja tudi za semena zelenjadnic. Pridelovalci po navadi niso dovolj pozorni na pridelavo rastlin, iz katerih pridobivajo semenski material. Pomembno je, da rastline zelenjadnic, iz katerih bomo pridobivali semena, že od vsega začetka izberemo in jih vzgajamo načrtno zato, da bodo obrodile semena. Navadno se odločimo tik pred spravilom pridelka, da bo izbrana rastlina postala semenica in bomo iz nje pobirali semena. To še posebej velja za plodovke in med njimi tudi paradižnik.

Mokro seme je značilno za zelenjadnice, kjer uživamo sočne in mesnate plodove, kot jih dajejo plodovke (paradižnik, kumara, paprika, bučke in buče, jajčevec, lubenica in melona). V plodovih so mokra semena, v plodu obdana s sluzasto, želatinasto snovjo, ki jo je zelo težko odstraniti samo s splakovanjem pod tekočo vodo.

Zato vam ponujamo boljšo rešitev, in sicer: zbrano vsebino iz plodov paradižnika, tekočino polno paradižnikovih semen, prelijemo v steklen, dovolj velik kozarec, dodamo nekaj vode, dobro premešamo in stresemo vso pridobljeno vsebino. Zadostuje, če uporabimo steklen kozarce za vlaganje zelenjave, pazimo le, da ga napolnimo le do polovice ali največ treh četrtin kozarca. Tako napolnjenega kozarca z brozgo ne zapremo s pokrovčkom, ampak ga prekrijemo zgolj s tkanino iz blaga (gaza, robec ali kuhinjska krpa) ...

Več o tem zanimivem in preprostem načinu pridobivanja paradižnikovih semen pa preberite v julijski številki revije Moj mali svet.