Odlična delikatesa z zdravilnimi lastnostmi

 

Artičoka (Cynara cardunculus subsp. scolymus) je zanimiva rastlina, ki je v Sloveniji za gojenje primerna le na Primorskem. Pridelava je v glavnem skoncentrirana na Strunjan, saj so tam odlični mikroklimatski pogoji in bližina morja, ki je za to rastlino zelo pomembna. Veliko bolj kot pri nas, kjer je na omenjenem območju nekaj pridelovalcev, je ta rastlina razširjena v Italiji, ki je tudi največja pridelovalka artičok s 470.213 tonami. V Evropi ji sledita Španija in Francija, večje količine pa pridelujejo še na Kitajskem, v Argentini in Egiptu.

Artičoka je trajnica (za pridelavo jo gojijo pet let), ki razvije močan koreninski sistem (rizom). Uspeva v obliki razvejanega grma. Razvije velike, narezane in srebrno zelene dekorativne liste. Uspeva na ugodnih mikroklimatskih legah in ne prenaša nizkih temperatur. Optimalna temperatura za rast in razvoj rastlin je 12 do 14 stopinj Celzija ponoči in 20 do 22 podnevi. Spodnja meja za ohranitev rastline je 7 do 9 stopinj, pri -4 do -7 stopinjah Celzija so prizadeti listi, pri -10 pa propadejo tudi podzemni deli.

V kulinariki in kozmetiki

Artičoka je okusna delikatesna vrtnina in hkrati zdravilna rastlina. Spodbuja delovanje ledvic in jeter ter izločanje žolča iz žolčnika v črevesje. Znižuje holesterol v krvi in čisti strupe iz telesa. Artičokine cvetne poganjke lahko pečemo, cvremo, kuhamo, polnimo z različnimi nadevi in pokuhavamo z dodatkom oljčnega olja. Serviramo jih lahko z različnimi paradižnikovimi omakami in prelivi. Polnjene artičoke pripravimo tako, da zmešamo drobtine, nasekljan peteršilj in česen ter dodamo malo parmezana, lahko tudi narezan pršut ali mortadelo. Artičokam razpremo listke ter z mešanico zapolnimo vrzeli med njimi. Na koncu artičoke še posujemo s preostankom mešanice. Položimo jih v kozico, zalijemo z vodo tem malo oljčnega olja in kuhamo kakšno uro. Artičokine liste lahko uporabimo za čaj sveže, lahko pa jih posušimo in jih imamo na voljo celo leto.

Artičoke so uporabne tudi v kozmetiki, saj vsebujejo aktivne sestavine, ki spodbujajo nastajanje kolagena v koži. Se odlično podajo koži, hkrati pa njihov vonj deluje osvežilno in sproščujoče. Artičokina krema kožo ohranja zdravo ter lajša in preprečuje kožne težave ter izboljšuje obrambni mehanizem kože.

Celoten prispevek lahko preberete v julijski številki revije Moj Mali svet!