Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

Biostimulanti v domači pridelavi ...

Biostimulanti so spojine ali mikroorganizmi, ki dodani rastlinam v majhnih koncentracijah v njih sprožijo fiziološke spremembe. So naravni produkti rastlin, morskih alg ali pa so mineralnega izvora. Zmotno je prepričanje, da imajo neposreden vpliv na bolezenske povzročitelje in škodljivce ali da učinkujejo kot gnojila. Biostimulanti v rastlinah le spodbujajo fiziološke procese, tako da povečajo učinkovitost sprejema in izrabe hranil ter sprožijo naravne obrambne mehanizme proti boleznim in škodljivcem.

Priprava na novo sezono

Pred vsakim posegom pregledamo, v kakšnem je stanju stroj. Če ga nismo dobro očistili po zadnji uporabi, to najprej naredimo. Na strojih, ki so dobro očiščeni, bomo prej opazili morebitne poškodbe, denimo mehanske okvare na različnih delih, razpoke v materialu, odvite dele. Preverimo, če so vsi deli dobro priviti, razrahljane vijake privijemo, poškodovane pa zamenjamo z novimi. V zimskem obdobju imamo na razpolago tudi več časa, ki ga lahko namenimo natančnemu pregledu navodil za uporabo in vzdrževanju strojev. Lahko se odlično seznanimo z zasnovo in pravilno uporabo strojev, njihovim vzdrževanjem ter se posvetimo odpravi manjših okvar.

Za Japonce uporaben, za nas pa nadležen

Ta rastlina je še posebej neugodna zato, ker povzroči veliko škodo, saj njene korenike lahko prodrejo skozi petcentimetrski asfalt, kar je posledica prilagajanja na njeno prejšnje okolje, ki je bilo v bližini vulkana. Zato ima lahko negativen vpliv na stavbe in druge objekte, kot so ceste, nasipi, jezovi in podobno. Zaradi invazivnosti lahko hitro preraste tudi obdelovalne površine, zlasti travnike, ki jih ne kosijo redno. Izloča strupene snovi za druge rastline in jih s tem izpodriva. S svojim gostim sestojem spreminja, siromaši biotsko raznovrstnost. Japonci dresnik uporabljajo v kulinariki, tradicionalnem zdravilstvu, gradbeništvu in še kje.

Mleček za praznike

Ker ta mleček ne prenese mraza, ostaja pri gojiteljih zmernega pasu kot lončnica in posodovka. Liste imajo le mladi poganjki, ki so sočni in že kar takoj trnasti. Pozneje listi odpadejo in povrhnjica opluteni. Opraviti imamo torej s sukulentno rastlino, ki vsaj v času naravnega počitka prenese močno zasušitev. Zato jo po cvetenju pozimi le malo zalivamo. Rastišče pa naj bo s temperaturo okoli 18 stopinj Celzija. Prepih in temperaturna nihanja povzročijo odpadanje listja, zelo dobro pa prenaša suh zrak.

Prelepi kitajski trstikovec ali miskant

Ime Miscanthus izvira iz grških besed mischos – steblo in anthos – cvet, kar dobesedno pomeni »stebelni cvet«, saj se socvetja pojavljajo na vrhu stebla. Njihova naravna rastišča so močvirja, pobočja, pogorja in druga odprta rastišča v vzhodni Aziji, miskantre pa najdemo tudi na zahodu Afrike. Zelo so cenjeni na Japonskem v njihovi tradicionalni umetnosti kot simbol jeseni. Tam jih uporabljajo tudi kot vir za prekrivanje streh templjev in tradicionalnih prebivališč.

Ne spreglejte

Naravi prijazno

fotozgodbe

Narodni park na koncu sveta – Namib Naukluft

Nemodreči goban – užiten, a redek

Naravno in kulturno bogata dežela

Pordenone v znamenju vrtnic

Bologna – parki in zasebni vrtovi

Skuhajmo si

Založba kmečki glas

Kaj je albuminska skuta

Beljakovine v mleku so različne in imajo tudi različne lastnosti in učinke na našo prebavo. Pri večini ljudi to ni tako pomembno, nekateri pa so občutljivi. Kazein je težje prebavljiv, veliko lažje prebavljivi pa so albumini in globulini. Razlika med njimi je velika. Kazein na molekularni ravni tvori večje skupke, medtem ko so albumini in globulini majhne molekule in zato kar „zdrknejo“ skozi črevesje in naša prebavila jih skoraj stoodstotno izkoristijo. Kazein ima to lastnost, da pod vplivom sirišča ali kisline izstopi iz mleka (koagulira) že pri okoli 30 stopinjah C. Tako poenostavljeno povedano v sirarstvu pridobivamo sire. Iz mleka dobimo sir, ostane pa sirotka. V prehrani s siri naše telo dobi zaradi tega predvsem beljakovino kazein. Albumini in globulini, ki ne koagulirajo pri tako nizki temperaturi, ostanejo torej v sirotki. Nekoč so sirotko ceno zavrgli. A kot pri veliko dobrih stvareh (npr. penine) je tudi tu slučaj poskrbel, da so sirotko spet skisali in pridelali sirarsko skuto. Če namreč sirotko segrejemo na okoli 90 stopinj C in dodamo nekaj kislega (kisavo, citronsko kislino,...) se šele lahko izločijo tudi druge beljakovine (albumini in globulini) in dobimo albuminsko skuto ter tekoči ostanek - sekundarno sirotko. Včasih prihaja do zmede pri izrazu skuta. To kar pri nas pogosto imenujemo skuta (kislega okusa), je pravzaprav mladi sveži kisli sir in kot vsi siri vsebuje kazein. Albuminsko (sirarsko) skuto pa sestavljajo albumini in globulini. Dobro je pozanti razliko, če imamo prebavne težave z mlečnimi beljakovinami. Sicer pa je zaradi gastronomskih užitkov najbolje uživati oba kakovostno pripravljena izdelka, seveda tudi sire in vse kar nam ponuja narava. Odlične recepte (tudi z albuminsko skuto) najdemo v knjigi znane sirarke Irene Orešnik KUHAJMO S SIRI

Spremljevalci
O NAS

ČASOVNICA

Odgovorna urednica
Dec 03, 2019
Miklavževi keksi
V začetku decembra prihaja prvi dobri mož. Miklavž, simbol dobrote in darežljivosti, čudodelni svetnik, ki prihaja ...
(0)
Nov 28, 2019
Koliko stane mlad, zdrav in pravilno treniran ...
Vzreja športnih konj je zahteven posel. Skrb, ki jo dobri vzreditelji pokežejo do svojih kobil in žrebet, je ...
(0)
Nov 28, 2019
Konji, stres in učenje
Stres in njegovi negativni učinki na zdravje so v zadnjih letih postali izjemno pereča tema. Od povečanega tveganja ...
(0)
Nov 27, 2019
Za Japonce uporaben, za nas pa nadležen
Ta rastlina je še posebej neugodna zato, ker povzroči veliko škodo, saj njene korenike lahko prodrejo ...
(0)
Nov 27, 2019
Mleček za praznike
Ker ta mleček ne prenese mraza, ostaja pri gojiteljih zmernega pasu kot lončnica in posodovka. Liste imajo le mladi ...
(0)
Nov 27, 2019
Prelepi kitajski trstikovec ali miskant
Ime Miscanthus izvira iz grških besed mischos – steblo in anthos – cvet, kar dobesedno pomeni ...
(0)
Nov 27, 2019
Priprava na novo sezono
Pred vsakim posegom pregledamo, v kakšnem je stanju stroj. Če ga nismo dobro očistili po zadnji uporabi, to ...
(0)
Nov 27, 2019
Biostimulanti v domači pridelavi zelenjave
Biostimulanti so spojine ali mikroorganizmi, ki dodani rastlinam v majhnih koncentracijah v njih sprožijo ...
(0)
Nov 27, 2019
Narodni park na koncu sveta – Namib Naukluft
Namibija ima nekaj narodnih parkov in ti so kot magnet za številne obiskovalce, ki v te kraje prihajajo z vsega ...
(0)
Nov 27, 2019
Novosti na področju opremljanja stanovanj
Eden od bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na izoblikovanje različnih slogov, so življenjske navade in prepričanja ...
(0)
Nov 27, 2019
Strelicija ali rajska ptica
Obstaja več vrst strelicije, gojijo pa v glavnem S. reginae. Ime rajska ptica je dobila zaradi ognjeno rdeče-oranžnih ...
(0)
Nov 27, 2019
Nova številka
Izšla je nova številka revije. Iz vsebine:- Umetnine cvetličarskega mojstra- Strelicija ali rajska ptica- ...
(0)