Vrt naj bi bil zaščiteno zatočišče in obrezane žive meje so zelo zaželene kot zaščita pred pogledi. S temi zamislimi bo iz vaše žive meje nastalo več kot le zelena stena.

Živa meja? Tuja!

Že desetletja spada zelena stena iz tuje (Thuja) med klasike na vrtu. Zakaj? Ker poceni tuja naredi to, kar od žive meje pričakujemo: steno, zakrito pred pogledi, in ni je treba preveč pogosto obrezovati. Slabost: učinkuje monotono, če tuja obkroža zemljišče za zemljiščem. Obstaja veliko možnosti, da že z živo mejo poskrbimo za oblikovalski poudarek.

Žive meje po obrezovanju znova poženejo. Izkoristite to lastnost, da preizkusite nove oblike.

Namesto škatlastega reza lahko živo mejo obrežete valovito. Ali pustite posamezne poganjke in jih obrežete v majhne drevesne krošnje. Vratni loki in okna poskrbijo za vidne osi in s tem za napetost. Zelo dobro lahko oblikujete tiso in gaber, tuja ni čisto tako primerna za to.

Izkoristite širok izbor rastlin za žive meje: lovorikovec ponuja celoletno zaščito pred pogledi s svojimi bleščečimi listi, prav tako vse bolj priljubljena fotinija (Photinia). Obe rastlini trpita v hudih zimah. Na naravne vrtove bolje pristajajo robustne domače vrste, kot sta gaber in tisa. Pri izboru se vprašajte, ali potrebujete celoletno zaščito pred pogledi. Kdo pa pozimi sedi na terasi! Listopadne vrste, kot je bukev ali maklen, spomladi pokažejo sveže zelenje, so poleti že goste in imajo jeseni žareče barve. Tega ne ponuja nobena zimzelena živa meja.

več..

12 oblikovalskih zamisli z živo mejo - Moj lepi vrt - Lisa.si - Za vse, ki radi uživajo življenje.

Vrt naj bi bil zaščiteno zatočišče in obrezane žive meje so zelo zaželene kot zaščita pred pogledi. S temi zamislimi bo iz vaše žive meje nastalo več kot...