Zdravi sadeži z lastnega drevesa teknejo najbolje. Če posadite prave sorte, lahko v jabolko krepko ugriznejo tudi alergiki.

Vseeno je, ali je jablana velika ali majhna, vsaj eno morate posaditi. Če izberete vrste, ki so zelo odporne proti pogostim boleznim, predvsem škrlupu ali pepelasti plesni, lahko veliko let obirate zdrave in okusne sadeže popolnoma brez škropljenja.

Dobre stare vrste niso primerne le za travnik z odpadlim sadjem, ampak tudi kot hišno drevo za vrt. Sorte 'Boskoop', 'Gravensteiner' in 'Holsteiner Cox' rastejo zelo močno in jih najraje vzgajajo kot poldeblo ali visoko deblo. Če se tudi na majhnem prostoru nočete odpovedati raznolikosti, se odločite za kakovostne sorte, ki so cepljene na srednje do močno rastoči podlagi, in jih gojite kot grmičasto drevo z majhno, okroglo krošnjo ali kot vitko vreteno v sadni živi meji. Poleg novejših sort, kot je 'Freiherr von Hallberg' ali 'Rubinola', pridejo v poštev tudi redke sorte, kot je na primer 'Albrechtsapfel'.

Jablane se ne oplodijo same. To pomeni, da je letina zagotovljena le, če v bližini raste druga sorta.

Obstaja tudi drugi razlog, da poskrbite za spremembo: zgodnje sorte, kot je 'Alkmene' ali 'Rubinola', so dobre že sveže z veje, vendar jih je mogoče shraniti le za nekaj tednov. Zimska jabolka, med njimi je tudi sorta 'Rote Berlepsch', bogata z vitaminom C, so zrela za zaužitje šele štiri tedne po obiranju, vendar v hladni kleti ostanejo sveža in sočna do februarja. 'Winterbanana', še danes priljubljena sorta iz leta 1860, ohrani fin okus po bananah celo do marca.

Najboljši čas za sajenje je jeseni ali zgodaj pozimi v suhem vremenu brez zmrzali. Sadna drevesa v loncih pred sajenjem postavite za približno 30 minut v vedro z vodo, vzemite jih iz lonca in zrahljajte korenine na robovih vse naokrog. Gruda mora biti pozneje za širino prsta nad zemljo in je ni treba pokriti z zemljo. Če se mesto cepitve dotika tal, tudi cepljena sorta tvori korenine in vpliv podlage se izgubi. Drevesa, ki jih ponujajo z golimi koreninami, takoj po nakupu dajte v vodo za 6 do 12 ur in jih nato posadite.

Nasvet: tla sadilne jame zrahljajte s prekopnimi vilami in izkopano zemljo izboljšajte z malo komposta.

Pri novi zasaditvi lahko opazujete, koliko prostora potrebuje kupljena sorta. Visoka debla (na fotografiji) potrebujejo najmanj 6 metrov prostora. Izkopljite sadilno jamo, ki je 1,5-krat večja od koreninske grude.

Pazite na to, da je odebeljeno mesto cepitve za dobro širino dlani nad tlemi. Visoko deblo v prvih letih po saditvi potrebuje stabilen kol. Mlado drevo privežite pod krošnjo z vrvjo za rastline. Nasvet: tako kot pri strokovnjakih vrv položite v obliki osmice okrog kola in debla, ne da bi poškodovali skorjo.

Najbolj priljubljene sorte

'Alkmene', zanesljiv križanec med 'Cox Orange' in 'Geheimrat Oldenburg', zori na začetku septembra.

'Sirius' obogati izbor jablan z zlatom rumeno lupino, visoko vsebnostjo sladkorja in osvežilno kislostjo.

'Baya Marisa' s temno rdečo lupino in rožnatim aromatičnim oplodjem je atrakcija med novimi sortami – sveža z drevesa, posušena v kolobarjih, na pecivu ali kot sok.

Okrasna jablana na vrtu je večkratno koristna. Sorte, kot je 'Red Sentinel' (na fotografiji), so univerzalne oplojevalke jabolčnih sort z velikimi plodovi. Okrasni grmi ali mala drevesa spomladi očarajo s številnimi cvetovi. Jeseni se okrasijo s sadeži, velikimi kot frnikole, ki stanejo na vejah do zime. Miniaturna jabolka so dobra za trpko-sadne želeje, odvečne sadeže prepustite pticam.

Nasveti za zdrave jablane s slastnimi jabolki - Moj lepi vrt - Lisa.si - Za vse, ki radi uživajo živ

Zdravi sadeži z lastnega drevesa teknejo najbolje. Če posadite prave sorte, lahko v jabolko krepko ugriznejo tudi alergiki.