Zdaj je vrhunec plodov z bogatimi oblikami. Nove sorte buč postrežejo z najboljšim okusom ter bujno raznovrstnostjo barv in oblik.

Ni popolnoma jasno, zakaj so buče po desetletjih, ko so jih kulinarično malo cenili, nenadoma postale trendna zelenjava, toda njihov zmagovalni pohod je nezadržen in celo muškatne buče, ki potrebujejo toploto, vzbujajo ambicije vrtnarjev. Nove sorte in znova odkrite redkosti kažejo vso raznovrstnost velikanskih jagod, ki izvirajo iz Južne Amerike.

Oranžno rdeče buče Hokkaido, kot je 'Uchiki Kuri', so na prvem mestu na seznamu najbolj priljubljenih sort. V primerjavi s sortami, ki so jih nekoč sejali veliko in kakršna je 'Gelber Zentner', je majhna buča velikanka primerna za majhna gospodinjstva. Meso ima aromatičen oreškast okus in lahko jemo tudi tanko lupino. Oznaka majhna, a fina velja tudi za nove različice vrtne buče, kot sta 'Sweet Lightning' in 'Sweet Dumpling'. Obe sta prelepi, da bi ju skrivali v hladni kleti. Do zaužitja jo lahko predstavimo v skledi na jedilni mizi ali kuhinjskem pultu.

Od setve do pobiranja mine najmanj 130 dni pri zahtevnih muškatnih bučah, majhne aromatične sorte lahko jemo po 80 dneh. Sejemo jih maja, brž ko se tla segrejejo na 20 °C. Predvzgojene sadike morajo na gredo najpozneje konec junija. Za hiter razvoj rastlinam lahko dodate prgišče rožene moke (roževina pri nas ni dovoljena) in vlažite tla. Debela plast mulča iz slame prepreči otiščance pri sortah z velikimi plodovi, ki se vijejo na tleh. Nasvet: za lepo obliko in enakomerno barvo lupine plodove občasno previdno preložite. Lesena deska v vlogi podstavka ščiti majhne buče pred umazanijo in vlago. Okrasne miniaturne sorte, kot je 'Jack be Little', potegnite na vitičasto opornico ali jo pustite, da se bohoti vzdolž ograje.

V sončnem jesenskem vremenu obiranje buč lahko zavlečete in pustite, da plodovi dozorijo na gredi. Če temperature jeseni padejo pod 10 °C, plodove pokrijte s kopreno predvsem ponoči. Če grozi zgodnja zmrzal, jih prinesite v hišo in pustite, da pred skladiščenjem zorijo na toplem in zračnem mestu pri 15–20 °C še 2–3 tedne.

Pridobite semena iz zrelih plodov s trdimi semeni. Pri vzgoji več sort obstaja nevarnost, da se lastnosti sort pomešajo. Če hkrati vzgajate okrasne in jedilne buče, tvegate, da grenčične snovi preidejo na jedilne buče, ki postanejo neužitne.

So okrasne buče užitne?

Od več kot 30 vrst buč jih le nekaj vzgajajo kot jedilne buče. Med njih spadajo buča velikanka (Cucurbita maxima), muškatna buča (Cucurbita moschata) in vrtna buča (Cucurbita pepo). Med vrtne buče poleg bučk spada tudi večina okrasnih buč.

Mnoge so lepe in tudi okusne. Čiste okrasne oblike, kot so nenavadne buče v obliki krempljev ali kron ali zeleno-rumene, pogosto bradavičaste, hruškaste okrasne buče niso užitne. Vsebujejo strupeno grenčično snov kukurbitacin. Zaradi varnosti tudi jedilnih buč, ki so grenke, ne pojejte, temveč jih vrzite.

Buče za poznavalce

'Butternut' spada med najboljše jedilne buče. Ker je peščišče pri plodovih v obliki steklenice, majhno, je izplen masleno nežnega oplodja velik.

beri dalje

Zdaj je čas, da si privoščite buče - Moj lepi vrt - Lisa.si - Za vse, ki radi uživajo življenje.

Zdaj je vrhunec plodov z bogatimi oblikami. Nove sorte buč postrežejo z najboljšim okusom ter bujno raznovrstnostjo barv in oblik.