Vsestranska plodovna zelenjava je železni repertoar na gredi in daje vse leto zalogo za kuhinjo. Za spremembo skrbijo sorte z nenavadnimi oblikami in barvami.

Majhna buča je prevod besede zucchini. Tesno sorodstvo je očitno, miniaturne oblike pa so plodovi le takrat, če pohitite s pobiranjem. Največji izbor sort imajo v Italiji in Franciji, vendar si tudi naših vrtov ne moremo predstavljati brez rodnih poletnih buč.

Običajno je, da buče predvzgojimo v loncih, na prosto jih posadimo od sredine maja do najpozneje konca junija, in sicer eno rastlino na kvadratni meter. Če ni dovolj prostora, del kulture prestavimo v velike lonce. Obstaja celo plazeča se bučka 'Black Forest', ki z dolgimi poganjki zasede vitičasto oporo do višine dveh metrov.

Potreba po vodi je največja v glavni fazi rasti julija in avgusta. Če so rastline žejne, so plodovi lahko grenki. Nasvet: v vodo za zalivanje enkrat tedensko dodajte koprivin pripravek, ki krepi liste in zagotavlja hranilne snovi.

Semena so kaljiva štiri do pet let, če jih shranite na hladnem in suhem mestu. Če želite pridobiti semena posebno donosnih ali obstojnih tradicionalnih sort, vsako leto gojite le eno sorto s trdimi semeni. Tako kot vse bučevke se tudi bučke rade križajo in izgubijo svojo tipično sortno lastnost.

Za vzgojo v loncih so primerne predvsem grmasto rastoče bučke kot rumena 'Gold Rush'. Vpadljivo vzorčasti in močno krpasti listi so tipični za to in mnoge druge sorte bučk. Dobro letino sredi poletja je mogoče zlahka obvladovati. Plodove lahko skladiščite na hladnem in temnem mestu še približno teden dni. V hladilniku izgubijo preveč vlage in se omehčajo.

Slaba oploditev spada med najpogostejše težave

Takrat rastline poženejo ženske cvetove, vendar jih po kratkem času odvržejo. Mladi plodovi se na konici nenadoma zožijo, porumenijo in prav tako odpadejo. Pri višjih temperaturah moški cvetni pelod izgubi oploditveno sposobnost. V soparnih ali deževnih dnevih se pelod zlepi zaradi visoke zračne vlage, V obeh primerih pomaga, da odrežete 1–3 moške cvetove, odstranite cvetne liste in s tem pelodnim čopičem nakapate brazdo v sredini ženskih cvetov. Velike možnosti za uspeh so v zgodnjih jutranjih urah.

Tudi pepelasta plesen lahko zmanjša letino

Pogosto prizadene starejše liste, mlajši ostanejo zdravi in vitalne rastline nenehno tvorijo novo zelenje. Biovrtnarji preventivno škropijo s pripravkom iz preslice ali koromačevim oljem.

Če je vse v redu, rastlina daje vsak teden do pet plodov. Pobiramo jih, brž ko so dolgi 10 do največ 20 centimetrov. Rondini in bučke patisson naj bodo premera 5 do 6 centimetrov. Da se izognete preveliki zelenjavi, rastline pregledujte vsaka 2 do 3 dni. Če pustite izbrane plodove, da dozorijo za pridobivanje semen, zrastejo zelo veliki. Če so semena v notranjosti zrela, pokaže preizkus: če lupine ploda ne morete več predreti z nohtom na palcu, je seme zrelo.

Raznovrstnost je adut!

Bučke spadajo med poletne buče. Tipičen je rebrast, sočno zelen pecelj. Pri zimskih bučah, ki jih lahko skladiščimo, je steblo gladko in med zorenjem otrdi. Bučke ne tvorijo vitic, razen nekaterih sort, ampak rastejo grmasto. Okrogle bučke, imenovane rondini, je treba pobrati, dokler so semena v notranjosti zelo majhna in snežno bela. Pozneje je lupina trda in neužitna.

Zlato rumene, podolgovate bučke ne obogatijo jedilnika le barvno, meso je blago in se skoraj raztopi na jeziku. Plodovi bučk patisson spominjajo na debele cvetove, lahko so tudi rumeni. Med italijanske klasike spadajo zeleno črtaste sorte, kot je 'Cocozelle von Tripolis'. Svetlo zelene različice, na primer 'Alberello di Sarzana', se večinoma odlikujejo z zgodnjim zorenjem in mehko, tanko lupino.

več...

Bučke - okusne in vsestranske - Moj lepi vrt - Lisa.si - Za vse, ki radi uživajo življenje.

Vsestranska plodovna zelenjava je železni repertoar na gredi in daje vse leto zalogo za kuhinjo. Za spremembo skrbijo sorte z nenavadnimi oblikami in barvami.