SKORAJ 39.000 PODPISOV ZA PRAVICO DO VODE V USTAVO

OddajMilan Malej, dne 2016-02-27 ob 12:53:58

Od 30. januarja 2016 teče Peticija za vpis neodtujljive pravice do vode  v Ustavo RS. Do danes manjka le še okrog 1000 podpisov za podporo zakonodajnemu referendumu. Ljudje se začenjamo zavedat svoje in vaše ogroženosti, ki smo jo že mnogo preveč dopustili na širšem področju hrane, skrbi za okolje in socialno ogrožene.

Do konca roka za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma je še 7 dni (do vključno 5. marca). Ne glede, da bo potrebno število podpisov nedvomno doseženo, se potrudite. Premislite, kaj morebitna popolna privatizacija vode pomeni, podpišite in delite tudi to sporočilo naprej prijateljem, znancem ali pa tud tistm, za katere veste, da jim je za vse skupaj bolj malo mar...

Besedilo  peticije in njen podpis je mogoč na sledeči povezavi:

http://www.pravapeticija.com/vpis_neodtujljive_pravice_do_vode_v_ustavo

Na portalu Državnega zbora je zapisano:

DZ - Rok za zbiranje podpisov

Za zahtevo za spremembo ustave je potrebnih 30.000 podpisov, rok za zbiranje je 60 dni.

Za zahtevo za zakonodajni referendum je potrebnih 40.000 podpisov. Rok je 35 dni.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
12
Dušan Trušnovec
0
Mar 01, 2016
Blaž......Ne bi se rad ponavljal...vendar ker ves čas zgolj blatiš to naše delo in širiš negativne info okoli. Od vsega začetka te že prosimo, da nam prikažeš, kaj ste doslej naredili v Zedinjeni Sloveniji in kako lahko mi v vaših dejavnostih pomagamo, pa namesto tega še naprej zgolj zlivaš žolč po nas ? PA saj ni nobene potrebe po tem! Vsi s e trudimo nardit nekej dobrega in še zlasti ni naš namen kogarkoli ovirat v tem, da tud sam naredi kaj dobrega.......PA vendar..:Doslej še nismo dobli od vas nobenih drugih podatkov, razen opozorila drugih, da nas blatiš ??? NA vse maile in pozive, da nam poveste kako vam lahko glede ZRLI pomagamo, se nihče ni odzval !? ...niti pojasnil, kaj ste doslej na tem projektu naredili ? Poleg tega vidim pravi smisel v tem, da skupaj pritisnemo na politiko glede spremembe 90 člena Ustave, saj je ZRLI le logična posledica tega, kar Ustava določa in torej MORA biti prilagojen temu členu !? Ne vem, če je takšen odnos politika vse Zedinjene Slovenije, ali le tvoj , ampak nikakor si ne znam predstavljati, kako nameravaš "zediniti Slovenijo" na takšen način, kot si ga ti do nas in našega dela prikazal ?
#12
Dušan Trušnovec
0
Mar 01, 2016
Milan in ostali...Super bi se bilo zavzeti za vso vodo, pa semena, pa hrano, pa zemljo in še kaj hkrati...vendar je realnost taka, da ta trenutek lahko štejemo za zelo velik uspeh že to, da nam uspe pitno vodo in n+jene vire zaščitit pred lovkami kapitala. O tem bo verjetno še obstajala možnost potrebnega soglasja, da se vnese v ustavo...A s tem projekt vode, kar se tiče iniciative, še ni in še dolgo ne bo zaščiten, ker bo potrebno še mnogo truda in dela pravnikov, da se pripravijo taki podzakonski akti, ki bodo v čim večji meri zaščitili še ostale vode, ne le pitno !! ..Semena in ostalo bodo potem ločeni projekti znotraj iniciative !....Potrudimo se malo potrpet vsi skup in če se le da sodelovat in spraševat, ko nam kaj ni jasno, namesto, da takoj vidimo slabe možnosti . ! :-)
#11
Dušan Trušnovec
1
Mar 01, 2016
LoveLight. Tudi gore ne packamo več že dolgo, pa jih ni bilo potrebno nekomu dat v zasebno last...zakaj bi bilo za vodo kaj drugače ? :-)
#10
Milan Malej
1
Feb 28, 2016
V bistvu si napisal en zlo kratek izvleček enega mojga prejšnjega članka, samo vprašanje, kdaj bomo vsi izboljšal same sebe...


http://www.publishwall.si/milan_malej/post/169105/privatizacija-pitne-vode-ni-locena-od-privatizacije-celotne-narave


#9
LoveLight
0
Feb 28, 2016
No če smo nekak realni si VODE večina ljudi tako ali tako danes ne zasluži glede na to kakšno je ravnanje z njo, od scanja in sranja v njo do umetnih šamponov, umivanja avtomobilov, pralni praški, ostalo industrijsko sranje, ki se združi z njo, itd...Ideje kot je privatizacija ipd so itak nore, nesmiselne in nazadovanje evolucije ampak še bolj nora pa je trenutna civilizacija in njen odnos do vode in tukaj ste/smo krivi prav vsi zaradi netrajnega ignorantskega načina življenja, ki se ga živi - nekateri bolj nekateri manj! Tako, da spet bi bilo potrebno izgubiti nekaj, da bi resnično začeli ceniti ampak upam, da se prej spametuje in izboljša vsak samega sebe.
#8
Janko
0
Feb 28, 2016
Oziroma 41000+ :)
#7
Janko
0
Feb 28, 2016
Spreglejte, prosim, moj zadnji post! Nisem videl, da je število podpisnikov 39000.
#6
Janko
0
Feb 28, 2016
Na žalost so slovenskemu narodu, naši vrli politiki, odvzeli možnost razpisa zakonodajnega referenduma, tako da je navedba napačna. Če tega kdo ne ve, so zelo uspešno zabrisali to najbolj podlo potezo od osamosvojitve dalje.
#5
Milan Malej
3
Feb 28, 2016
Blaž, imaš prav, berem ZRLI in res je, ker pravzaprav že ves čas visi v zraku in se nihče ne zgane, da bi preveril...

Predlog za spremembo ustave ali referendum mora bit res podprt s 30 ali 40m tisoč podpisi, ampak SAMO S TISTIMI NA OBRAZCIH na UE... Bistven je tud rok. Npr, za zakonodajni referendum je predlog možen, potem ko je Državni zbor ŽE SPREJEL nek zakon in zahtevamo, da se ta veljavnost celotnega zakona preveri na referendumu... Takrat začne teči ta 35 dnevni rok za zbiranje teh 40.000 podpisov !!!

Peticije so možne, ampak nikjer ni opredeljena obveznost njihovega upoštevanja, zgolj obravnava na Komisiji za peticije in človekove pravice... Niti ni opredeljeno, da bi imeli elektronsko zbrani podpisi kakšno težo v primerjavi s čisto osebno vlogo..
#4
Milan Malej
0
Feb 28, 2016
Blaž, bral sem že takoj na začetku peticije tvoj komentar... tud jaz sem začel sodelovat pri tej skupini, ampak moje stališče je, da se samo vode ne da vzet pod tako varstvo, da moramo delovat na dosti širšem problemu in začet popravljat kar smo že dopustili, da se sprivatizira, torej vso vodo na splošno z morji in oveani vred, pridelovanje hrane in celotno okolje... Ker je navdušenje ob uspehu šlo po mojem mnenju predaleč in se pač nihče ni zmenil za širšo problematiko, sem v tej skupini tud prenehal sodelovat... Ne zato, ker mislim da je to narobe, ampak zato ker mislim, da ni dovolj...

Vendar spoštujem trud vseh sodelujočih in mislim, da vseeno dvigujejo zavedanje veliko ljudi. Zato posredujem tud ta sporočila naprej... Če pa ne razumemo ali ne poznamo Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, prosim napiši kaj je srž problema...

Veš, zame je srž problema celotna nepovezana zakonodaja in še bolj nepovezani birokrati, ki delujejo po najbolj podrobnih pravilnikih, nihče pa ne pogleda, a so njegove odločitve v skladu z osnovnimi deklaracijami v ustavi. Zato pa je moje delo usmerjeno tud nad to zakonodajo in v rešitve, ki bodo naenkrat odpravile velio problemov... In zato mi je tud izgubljanje energije ob sami vodi, al pa ob trikih posameznih zakonov, tud ZRLI brez veze...Tukaj mislim, da bi se morali združit tisti, ki znamo pogledat okrog sebe in tud v nebo, in ne v izgubljanju v neskončnih protestih in popravljanju posameznih členov zakonodaje

Lep dan in velik uspeha z Modrim nebom...
#3
Maša
0
Feb 28, 2016
Blaž Babič, lahko pojasniš?
#2
Blaž Babič
0
Feb 28, 2016
nekdo sijajno nateguje volilce - z nepoznavanjem ZRLI
#1
Milan Malej
Milan Malej
Objavil/a 2016-02-27 12:53:58 (Feb 27, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Zeleni skupni program za Evropski parlament
Zeleni skupni program za Evropski parlament v Sloveniji
Dejan Ogrinec, Anhovo in nujnost preprečevanja takih okoljskih tragedij
Zeleni skupni program za Evropski parlament - peticija v angleščini
Basic principles of human life on the Earth
Climate justice assessment
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj