Članek
Prenosniki z Google CHROME OS vedno bolj popularni
Objavljeno Jun 16, 2021

A res potrebujete prenosni računalnik z Microsoft Windows 10 in procesorjem Intel i7 za 1000 EUR? Ali bi bil dovolj takšen z procesorjem Pentium ali Celeron in Google Chrome OS? Vse je odvisno od tega kaj boste z računalnikom počeli! Nova moda, ki je vedno bolj priznana tudi na sončni strani Alp so prenosniki Chromebook od proizvajalcev ACER in LENOVO, ki imajo dolgo avtonomijo baterije in ugodno ceno! Posebnost Chromebook sistemov je poleg nižje cene tudi zaslon, ki je občutljiv na dotik. Noro!

Kakšne pa je razlika med Microsoft računalnikom in Google Chrome OS računalnikom? V programski opremi in v ceni! V kolikor uporabljate aplikacije za design oziroma oblikovanje kot so ADOBE ali COREL DRAW ali AUTO CAD potem poceni prenosnik ACER z GOOGLE CHROME OS za 330 EUR ne bo primeren za vas. V kolikor pa potrebujete prenosnik za brskanje po spletu, občasno delo v pisarniških programih in gledanje Youtube videov potem ste pri nakupu z prenosnikom Chrome OS na pravi strani. A lahko z Chrome OS delam video montažo ali oblikujem slike? DA! Ampak z drugimi programi oziroma z prilagojenimi programskimi verzijami, kot jih ponuja Microsoft.

Na Chrome prenosniku lahko zaganjate vse aplikacije iz Google spletne trgovine, Android trgovine in Linux aplikacije. Izbira programov je vedno večja in posebej med študenti so Chromebooki, kot se reče tem ugodnim prenosnikom posebej priljubljeni.

Velika izbira Chromebook sistemov je pri Mariborskem trgovcu NOTESNIKI.si , ki izdelke pošilja preko Pošte Slovenije po celi državi. Potrebujete le nekaj evričev, Google račun in že se lahko zabava začne.

V kolikor torej ne potrebujete računalnika za AUTOCAD ali COREL DRAW in niste zelo zahtevni ter bi radi tudi nekaj malega prihranili, pogled za računalnikom Chromebook ne bo napačen.

Na voljo so modeli z procesorji Intel Celeron, Pentium, i3 in i5. Poskrbljeno je torej tako za najbolj osnovne uporabnike kot tudi bolj zahtevne. Cene Chrome računalnikov se začnejo pri 300 EUR in sežejo tudi do 649 EUR. Razlike pri ceni se določijo glede količine spomina, količine prostora za shranjevanje, kakovostni izdelave ohišja in velikosti zaslona. Najbolj priljubljeni so kakopak modeli z diagonalo zaslona okoli 39 cm.

TOP 9 GOOGLE CHROME OS APLIKACIJ

  1. GOOGLE DOCS IN MICROSOFT OFFICE

Google Docs je lahko super alternativa programskem paketu Microsoft Office. Prinaša skoraj vse lastnosti paketa Microsoft Office in uporabljate ga lahko tudi ko niste povezani na splet. Datoteke lahko shranjujete v kateri koli format želite. Bodisi PDF, DOC ali DOCX. Prav tako lahko z njim spreminjate dokumente, ki so bili ustvarjeni v programu Microsoft Office. Kakorkoli! Če si pa res želite Microsoft Office, lahko le tega tudi uporabljate na Chrome OS računalniku. Brezplačno lahko namreč uporabljate spletno verzijo Microsoft Office enako kot na Microsoftovem računalniku. A zapomnite si. Za uporabo na tak način morate biti povezani na splet!

2. GOOGLE KEEP

V kolikor želite hraniti zapiske oziroma zabeležke je najboljša aplikaciaj Google Keep. Seveda lahko naložite aplikacijo Google Keep iz Android trgovine a priporočamo, da jo naložite kot spletno Google aplikacijo, saj je prilagojena za večji zaslon in se direktno sinhronizira z vašim Google računom. Poleg tega lahko hitro shranite spletne strani in si naredite opravila.

3. PIXLR IN CANVA
Marsikdo, ki je presedlal iz Microsoft OS na Google Chrome OS je bil slabe volje, ker ni bilo veliko programske opreme za grafično oblikovanje, a zadeve so se v zadnjem času drastično spremenile. Sedaj lahko s programskim orodjem Pixlr spreminjate in oblikujete fotografije. Poleg tega pa je odličen za izdelavo kolažov in spreminjanje fotografij tudi Canva.

4. PHOTOPEA

Za vse tuiste, ki želite program na nivoju Photoshopa pa je tukaj spletna aplikacija Photopea za Chrome OS, ki ja natančno to. Photopea je spletna aplikacija, ki ima podoben izgled kot Photoshop in nešteto naprednih funkcij za editiranje. In to še ni vse. Spreminjate lahko datoteke različnih formatov kot so PSD, XCF, RAW in SKETCH na vašem Chromebooku brez težav. Vse kaj lahko rečemo je to, da je Photopea ena izmed najboljših rešitev za spreminjanje fotografij na vašem Chrome računalniku in da ne boste razočarani.

5. GOOGLE CANVAS ALI SKETCHPAD

Ker večina Chromebook sistemov pride z zaslonom na dotik je to zelo priročno za slikanje grafik s prstom po zaslonu, podobno kot na računalniku IPad. Obstajata 2 super aplikaciji za takšno početje na vašem Chrome OS računalniku: Google Canvas in Sketchpad. Če ste začetnik in se želite naučiti osnov risanja začnite z Google Canvas. Je polno funkcij in odziv na dotik je fenomenalen.

Če pa iščete bolj napreden program z še več funkcijami potem pa je Sketchpad boljša izbira. V kolikor torej iščete dobro aplikacijo za risanje z prstom po zaslonu računalnika in ustvarjanju umetnosti s pomočjo vaše Chrome naprave sta Google Canvas ali Sketchpad odlična izbira.

6. SKYPE WEB

Uporabniki ki so se prestavili z Microsoft okolja na Google okolje se za področje komunikacije ne rabijo skrbeti. Vse aplikacije kot so Skype dobite v obliki web aplikacije. Skype namreč ponuja web aplikacijo kjer dostopate do svojih kontaktov, sporočil in najbolj pomembno seveda tudi do pogovorov. In podobno kot pri aplikaciji na Microsoft operacijskem sistemu lahko brez problema sprejemate klice ali tudi koga pokličete. Vse kar morate narediti je, da si ustvarite bližnjico do te aplikacije in klice boste sprejeli tudi ko je aplikacija zaprta. Tukaj pa je mala šola kako uporabljati Skype na Chrome OS.

7. NETFLIX

Seveda lahko Netflix uporabljate preko brskalnika ampak posebnost zakaj omenjamo Netflix za Google Chrome OS sisteem je njihova Aplikacija, ki podpira tudi izvajanje ko niste povezani na splet. Z Android aplikacijo NETFLIX lahko filme potegnete na vaš računalnik in jih pogledate tudi ko niste povezani na splet in to je fenomenalno. V kolikor želite kakovostnejšo sliko vam spletna aplikacija omogoča resolucijo 1080p. Med tem kot Android Netflix aplikacija filme shranjuje v formatu 480p.

8. VLC

VLC je med najbolje ocenjenimi medijskimi predvajalniki za kateri koli operacijski sistem in podobno velja za Chrome OS. Lahko naložite aplikacijo z Android APP trgovine in zadeva bo delovala. Kot vemo podpira VLC media player vrsto medijskih formatov od MKV do H.265 kodiranih video vsebin. Torej če kateri drug medijski predvajalnik ne bo znal dekodirati video vsebine, potem bo VLC vaš prijatelj. In plačati ne bo potrebno nič, saj je aplikacija brezplačna.

9. POWER DIRECTOR

Chrome OS računalniki sicer niso namenjeni visoko zahtevnim opravilom, a z določenimi triki jih lahko pripravimo do tega da to le storijo. Ja. Na Chrome OS računalniku lahko delate vidomontažo in to z programom Power Director, ki ga snamete z Android stora. Je odlična aplikacija za videomontažo na Play Storu. Aplikacija je prilagojena celozaslonskem načinu dela. Spodaj je časovnica, na levi so kontrolni gumbi in video se prikazuje na sredini zaslona. Torej če želite delati videomontažo potem je Power Director pravi za vas.

Za še več zanimivih aplikacij za Chrome OS pa smo na spletu našli zanimiv članek od katerega smo tudi pobrali naš spisek 9 najbolj priljubljenih programov za CHROME OS. Najdete ga TUKAJ in v njem v Angleškem jeziku opisuje 35 najboljših Chrome OS aplikacij.

KATERI CHROMEBOOK JE ZA MENE?

Želim prenosnik, ki ima velik zaslon in je ugoden! Želim Chromebooka z dolgo avtonomijo baterije! Potem je prava odločitev model ACER Chromebook 315, ki ima diagonalo zaslona 15,6 palca. Priporočene MPC so med 499 EUR in 599 EUR. Akcijske cene pa se gibljejo od 330 EUR do 430 EUR z DDV. Serijska oprema je zaslon občutljiv na dotik in kakovostno ohišje, ter baterija z dolgo avtonomijo. Vgrajenega pa imajo sistemi od 4 GB do 8 GB spomina in od 32 GB ECC diska do 128 GB ECC diska.

Model z diagonalo zaslona 15,6 palca mi je malo prevelik. Občasno bom na poti in si želim kakovostnejše izdelave od povprečja! Želim tudi hitrejše komponente. Potem bo pravi model ACER CHROMEBOOK 714 z diagonalo zaslona 14 palca in še boljšimi komponentami. Seriijsko so pri teh modelih vgrajeni procesorji Intel i3 in Intel i5 ter kar 8 GB spomina in 128 GB EMMC diska. Čitalec prstnih odtisov in še kaj se najde. Priporočena MPC med 599 EUR in 799 EUR. Akcijsk cene pa so 490 EUR in 540 EUR.

Sem poslovni uporabnik in želim še več! Želim še boljše ohišje in zaslon, ki se zavrti okoli lastne osi. Moj Chromebook naj bo včasih prenosnik, včasih pa tablica. Potem je rešitev vašega problema model Acer Chromebook SPIN 3 z diagonalo zaslona 13,5 palca in hitrim Intel i5 procesorjem. Priporočena MPC je med 699 EUR in 799 EUR. Akcijska cena pa je 555 EUR ali 649 EUR. Akcijske cene veljajo do razprodaje zaloge.

So pa seveda tudi taki uporabniki, ki si ne želijo prenosnika ampak bi raje imeli bolj klasičen računalnik z večjim zaslonom, ki ne omogoča prenašanja sem in tja. Tukaj pa ima podjetje ACER rešitev z modelom ALL IN ONE, kjer je računalnik vgrajen v velik zaslon, ki se ga postavi na pisalno mizo. Omenjen računalnik ima prednaložen seveda Google Chrome OS in zaslon občutljiv na dotik. Imenuje se ACER CHROMEBASE 2412 in ima relativno zelo močno konfiguracijo glede na ostale CHROME sisteme. Priporočena MPC je 899 EUR z DDV. Akcijska cena pa je 699 EUR z DDV.

Vir: GLOBALNO AKTUALNO