Članek
Draghi umaknil oznako zaupno z operacije Gladio
Objavljeno Aug 23, 2021

Premier Mario Draghi je pred dvemi tedni podpisal direktivo, ki predvideva odstranjevanje tajnosti dejanj iz Lože P2 in organizacije Gladio kot državnih skrivnosti. To je bilo odločeno v ponedeljek, na enainštiridesetletnico najhujšega terorističnega pokola, ki je prizadel Italijo, in sicer 2. avgusta 1980 na postaji v Bologni, katere dogodki so med drugim tesno prepleteni z Masonsko ložo P2 in z zgodovino organizacije Gladio.

Odločitev, ki jo je sprejel Draghi, je pomembna tudi glede na pomembnost obeh organizacij, vključenih v novejšo italijansko zgodovino. Kljub temu so upi, da bi to lahko privedlo do pomembnih razkritij, omejeni: do zdaj so se glavne prelomnice v primerih, kot je na primer pokol v Bologni, dogajale med preiskavami in sojenji Del problema je v tem, kako se izvajajo operacije v tajnosti, na način, ki je včasih zmeden in vedno pod nadzorom tajnih služb.

V skladu z uradnim zapisom je »predsednik vlade Draghi menil, da je njegova dolžnost dati dodatni zagon dejavnostim razkritja. Sprejeta pobuda se lahko izkaže za koristno pri rekonstrukciji dramatičnih dogodkov, ki so zaznamovali novejšo zgodovino naše države. "

V praksi je premier zaprosil Dis, oddelek za informacije in varnost, da prek obveščevalnih agencij pobere vso doslej razvrščeno dokumentacijo o določenem vprašanju in jo "vlije" - to je tehnični izraz - v osrednje arhive.

To ne bo takojšnja operacija, trajalo bo nekaj mesecev.

O tem je včeraj v Primorskem tedniku poročal tudi Sandor Tence kar je tvitnil novinar Blaž Zgaga, drugih resnejših odmevov v naših medijih pa ni bilo. Kako bi le bili, ko smo pa še v lanskem Delu brali o obletnici terorizma rdečih brigad, ki naj bi umorile Alda Mora...

Resnica po 40 letih tako počasi curlja na dan in potrjena je še ena operacija, ki je doslej veljala za teorijo zarote med množično populacijo.