Članek
Milijarda afganskega zlata
Objavljeno Aug 23, 2021

Včeraj zjutraj, kmalu po tem, ko je vršilec dolžnosti šefa afganistanskega centralnega bankirja, Ajmal Ahmady pobegnil iz države (potem ko so ga kolegi "nekako potisnili" na vojaško letalo), in na twitterju opozoril, da v državi ni več domačih dolarjev ( tj. vse dolarje in zlato, ki so trenutno shranjeni v trezorju lokalne centralne banke, so oropali talibani, čeprav so se novi vladarji v soboto zaobljubili, da so zakladnica, javni objekti in vladni uradi last države in "jih je treba strogo varovati" "), kar je sprožilo rekordno poslovanje domačih bank in rekordne premike lokalne valute, nekateri so vprašali, kaj to pomeni za afganistanske rezerve, shranjene čez lužo.

Priročno je, da je Reuters čez noč omogočil priročno razčlenitev mednarodnih rezerv v lasti DAB (kot se imenuje afganistanska centralna banka). Najnovejši finančni izkaz, objavljen na spletu, kaže, da ima DAB skupno premoženje v višini približno 10 milijard dolarjev, vključno z 1,3 milijarde dolarjev zlatih rezerv in 362 milijonov dolarjev denarnih rezerv v tuji valuti, glede na menjalne tečaje 21. junija. Predvsem velikega deal rezerv v državi ni, kot smo opazili včeraj.

Če gremo še globlje je junijska izjava DAB navedla, da ima banka v lasti naložbe v vrednosti 6,1 milijarde dolarjev. Medtem ko zadnje poročilo ne vsebuje podrobnosti o teh naložbah, je razčlenitev v poročilu ob koncu leta pokazala, da je bila večina teh naložb v obliki državnih zakladnic in menic ZDA, ki jih je najverjetneje imel pooblaščenec Fed, kjer sestavljajo del vrednostnih papirjev v vrednosti 3,5 bilijona dolarjev, ki jih hrani ameriška centralna banka. Kot še ugotavlja Reuters, so bile naložbe izvedene prek Mednarodne banke za obnovo in razvoj (IBRD), podružnice Svetovne banke, ali prek FRBNY, ki je v New Yorku. Med njenimi manjšimi postavkami so delnice v naložbeni skupini Banke za mednarodne poravnave s sedežem v Švici, pa tudi Trgovsko -razvojne banke Organizacije za gospodarsko sodelovanje v Turčiji.

To je pomembno, saj je, kot smo izvedeli tudi včeraj, ameriško finančno ministrstvo uvedlo zamrznitev vseh afganistanskih rezerv, pri čemer je talibanom, ki so še vedno na ameriških mednarodnih sankcijskih seznamih, odvzeta prepotrebna denarna sredstva. Uradnik uprave Bidna je za Reuters potrdil: "Vsa sredstva centralne banke, ki jih ima afganistanska vlada v Združenih državah, ne bodo na voljo talibanom."

Poleg tega so denarna sredstva DAB v tuji valuti v vrednosti okoli 362 milijonov dolarjev skoraj v celoti sestavljena iz ameriških dolarjev in so bila v sedežu in podružnicah banke ter v predsedniški palači, ki je zdaj v rokah talibanov in je verjetno izgubljena za vedno.

To ni vse, kar je izginilo: po podatkih DAB je približno 160 milijonov dolarjev zlatih palic in srebrnikov shranjenih v trezorju banke v predsedniški palači. Izginilo je tudi kopičenje 2.000 let starega zlatnega nakita, okraskov in kovancev, znanih kot Baktrijski zaklad, ki so ga hranili v trezorjih afganistanske centralne banke. Približno 21.000 starodavnih artefaktov je bilo domnevno izgubljenih do leta 2003, ko so jih našli v skrivnem trezorju v kleti centralne banke, saj so preživeli prejšnjo dobo talibanske vladavine. Tokrat bodo za vedno izgubljeni (afganistanski zakonodajalci so januarja izpostavili idejo o pošiljanju zakladov v varno hrambo v tujino in opozorili, da so ranljivi za krajo, poroča lokalna televizija Tolo News).

Afganistanske devizne rezerve obsegajo tudi nerešeno dodelitev posebnih rezerv za črpanje v vrednosti 650 milijard dolarjev za 190 držav članic Sklada 23. avgusta, katerih usoda v tem trenutku ostaja nejasna. Namen distribucije SDR, enote Sklada, ki temelji na dolarjih, evrih, jenih, sterlingih in juanih, je povečati rezerve držav v razvoju, ki jih je obremenila pandemija COVID-19. Kot članica MDS je Afganistan upravičen do dodelitve približno 455 milijonov dolarjev na podlagi 0,07 -odstotnega deleža v kvoti Sklada.

Malo je verjetno, da bo MDS nadaljeval s kakršnimi koli izplačili talibanom, saj bi bili uporniki, ki bi dobili dostop do teh sredstev, težko prebavljivi v prestolnicah po vsem svetu. Mednarodni denarni sklad je leta 2019 začasno ustavil dostop Venezuele do SDR, potem ko več kot 50 držav članic, ki predstavljajo večino lastništva sklada, po spornih volitvah leta 2018 ni priznalo vlade Nicolasa Madura kot zakonitega vladarja Venezuele. Dvomimo, da bo prišlo do mednarodnega spopada za legitimizacijo talibanov, čeprav se režim zdaj obupano predstavlja kot zmerni talibani 2.0, ki spoštujejo ženske (iz očitnega razloga: ve, da potrebuje dostop do gotovine).

Predvsem pa je pomembo to, da je izjava centralne banke razkrila, da je zlati trezor zvezne banke New Yorka, ki se nahaja stotine metrov pod zemljo, imel v imenu afganistanske centralne banke konec leta 2020 zlate palice v vrednosti 101.770.256.000 afganske valute - ali približno 1,32 milijarde dolarjev. In ker to zlato dejansko ni last nove afganistanske nove talibanske vlade, se lahko javno vprašamo, ali to pomeni, da je bilo afganistansko zlato zdaj učinkovito zaseženo.

Uporaba zlata kot finančnega vzvoda bi bila komajda prva: nazadnje je Bank of England zavrnila, da bi Madurovemu režimu izdala venezuelsko zlato v vrednosti približno milijardo dolarjev, potem ko je bilo ugotovljeno, da je bil predsednik izvoljen nezakonito, namesto tega pa je denarna oblast dejala, da bo le dostavila zlato Juanu Guaidóju, za katerega je Britanija ugotovila, da je "začasni ustavni predsednik Venezuele". Toda zdaj, ko so možnosti Guaida oslabljene, venezuelsko zlato v Veliki Britaniji ostaja v zastoju.

Podobna usoda bo doletela Afganistan, pardon, talibane, zlato, ki ga je zdaj uresničila NY Fed, ki ne bo izplačalo plemenite kovine režimu, ki ga je ministrstvo za finance označilo za nelegitimnega.

Zanimivo je, da je vršilec dolžnosti vodje afganistanske centralne banke Ajmal Ahmady, ki po hitrem odhodu zdaj deluje iz neznanega kraja, po radijski tišini v zadnjih 48 urah povedal nekaj zelo potrebne jasnosti o lastništvu lokalne centralne banke v dolgotrajni grožnji na twitterju, in dejal da je "večina sredstev v varnih, likvidnih sredstvih, kot so zakladnice in zlato."

cel članek je na zerohedge

Pogostokrat gre tudi za zlato v takšnih štorijah: če so Briti kontrolirali onega iz Venezuele, čemu neki bi bilo drugače v tem primeru...