Članek
Milijoni
Objavljeno Feb 14, 2021

 

Zaradi gospodarske recesije, ki jo trenutno doživljamo, je zadnja recesija videti kot nedeljski piknik. Da, leti 2008 in 2009 sta bili slabi, vendar nista bili kaj takega. Posredovanje Zveznih rezerv je brez primere bogatašem omogočilo, da so v tej krizi še bolj obogateli, medtem pa milijoni in milijoni navadnih Američanov močno trpijo. Na žalost je tisto, kar smo do zdaj preživeli, šele začetek.

Kot otrok sem bil velik oboževalec ulice Sezam in eden izmed likov, ki mi je resnično izstopal, je bil grof von Count. Všeč mi je bilo, da je vedno prešteval stvari, in to bom počel v tem članku, da ponazorim, kako slabe so gospodarske razmere postale zdaj.

Začnimo s številko 7. Po podatkih kongresnega urada za proračun bi približno 7 milijonov več Američanov trenutno imelo službo, če se pandemija COVID nikoli ne bi zgodila ...

Toda v resnici je tisto, kar CBO načrtuje, grozno: leta 2021 bo brez dela ostalo približno 7 milijonov ljudi, za katere je CBO pred pandemijo mislil, da bodo delali. To je grozno - in poziv k takojšnjemu ukrepanju, ne mirnemu, ne čakanju.

Osebno menim, da je ta ocena prenizka.

Dejansko Federal Reserve pravi, da je pred začetkom pandemije delalo 152 milijonov Američanov, zdaj pa jih dela le 142 milijonov.

Zdi se, da se ocena CBO zmanjšuje za približno 3 milijone.

Grof von Count ne bi bil vesel.

Poskusimo z drugo številko. Po navedbah Bloomberga se je število Američanov, ki živijo v revščini, v tej krizi povečalo za 8 milijonov ...

Med oblikovalci politik narašča podpora za reševanje ameriške krize revščine otrok, ki se z vlečenjem pandemije slabša.

Več kot 8 milijonov Američanov - vključno s številnimi otroki - je v drugi polovici lanskega leta propadlo, kar je poslabšalo rasne in dohodkovne neenakosti, ki zavirajo ameriško gospodarstvo.

V tem primeru menim, da je to razumna ocena, vendar bo to število v prihodnjih mesecih neizogibno naraščalo.

Eden največjih razlogov, zakaj se bo še naprej povečevalo, je, da horde malih podjetij propadajo, kar nas pripelje do naslednjega števila.

Glede na študijo, ki jo je nedavno objavil Fed, 9 milijonov malih podjetij v ZDA pravi, da leta 2021 "ne bodo preživeli" brez večje vladne pomoči ...

Tri od desetih malih podjetij - ali 9 milijonov od ocenjenih 30 milijonov v ZDA - se bojijo, da v prihodnjem letu ne bodo preživeli brez dodatne vladne pomoči, kaže raziskava, ki jo je pred kratkim objavila Federal Reserve.

Kreditna anketa za mala podjetja, ki je bila izvedena lani septembra in oktobra in je bila objavljena prejšnji teden, je pokazala neverjetno breme, ki ga je pandemija koronavirusa povzročila ameriškim malim podjetjem, saj je 88% anketiranih podjetij poročalo, da se prodaja še ni vrnila v stanje pred pandemijo.

Si predstavljate, kako bi izgledala naša država, če bi skoraj tretjina vseh malih podjetij trajno izginila?

Če ste gledali Super Bowl, so vas zasuli s sporočili o stiski Ameriških malih podjetij. Česa takega še nismo videli in to zato, ker se naša mala podjetja še nikoli niso soočala s takšno krizo.

Z vsakim dnem propada več malih podjetij in nič, kar bo storila zvezna vlada, ne bo popolnoma ustavilo tega trenda.

Naše naslednje število je 10. Po podatkih ameriškega urada za popis prebivalstva je januarja 10 milijonov najemnikov zaostajalo s plačili najemnin, veliko več ljudi pa je pričakovalo, da najemnin ne bodo plačali februarja ...

Glede na raziskavo urada za popis prebivalstva je sredi januarja približno 10 milijonov najemnikov zaostajalo za najemninami in jim grozi deložacija. Ocenjuje se, da je 16 milijonov najemnikov februarja komajda upalo, da lahko plačajo najemnino.

Na splošno najemniki v ZDA dolgujejo vsaj 30 milijard dolarjev za nazaj.

To je ameriškim najemodajalcem ustvarilo izjemno finančno bolečino, in ko bodo končno odpravljeni moratoriji za najemnine, bomo v zelo veliki meri videli največji cunami deložacij v vsej ameriški zgodovini.

Preden zaključim ta članek, naj vam pustim samo še eno številko. Do zdaj je leta 2021 število potnikov na ameriških letališčih v primerjavi z letom 2019 upadlo za več kot 60 odstotkov ...

V zadnjih sedmih dneh na ameriških letališčih v povprečju ni prešlo kontrolnih točk TSA ne ravno 707.000 potnikov na dan, kar meri, koliko potnikov v ZDA nekam leti. To je bilo za 61,6% manj kot v enakem obdobju leta 2019, zadnjega polnega leta dobrih časov. Konec januarja je bil padec od leta 2019 več kot 65-odstoten.

Iskreno ne vem, kako bo letalska industrija to preživela brez vladne pomoči.

Ko že govorimo o preživetju, so demokrati v Kongresu vložili zakon, ki bi v bistvu nanesel smrtni udarec ekonomiji koncertov ...

Zakonodaja, ki je jedro njihovega dnevnega reda, je zakon PRO, ki so ga demokrati pravkar uvedli s sponzorji, med njimi predsednico parlamenta Nancy Pelosi in vodjo senatske večine Chuckom Schumerjem. Predlog zakona bi med drugim močno omejil zakonsko opredelitev neodvisnih izvajalcev na način, ki bi v veliki meri končal koncernsko gospodarstvo, kot ga poznamo.

Namen zakonodajalcev je zaščititi delavce in okrepiti njihove zakonske pravice. Demokrati upajo, da bodo prek prerazvrstitve neodvisnih izvajalcev prisilili gospodarske družbe, da zaposlijo delavce kot polno zaposlene in jim tako zagotovijo pripadajoče plače in ugodnosti.

Če bo ta zakon sprejet, bi popolnoma uničili Uber, Lyft in nešteto drugih podjetij, ki se zanašajo na delavce koncertov.

V bistvu bi milijoni delovnih mest z eno potezo peresa Joeja Bidena šli "puf" v zrak.

Po podatkih Urada za statistiko dela je v koncernskem gospodarstvu trenutno zaposlenih več kot 50 milijonov Američanov. Odlično je, če želimo, da imajo ti delavci višje plače in več ugodnosti, če pa ta podjetja ne bodo več obstajala, služb sploh ne bo več.

To so zelo temni časi za ameriško gospodarstvo, obeti za prihodnost pa so nadvse slabi.

Vendar pa bi se morale kratkoročne gospodarske razmere nekoliko stabilizirati, zahvaljujoč velikim spodbujevalnim plačilom, ki jih bo poslala vlada.

Toda ta mehurček upanja bo zelo kratek in vsi bi morali videti, da je na obzorju še veliko več bolečin.

* * *
vir: Michael Snyder, Economic collpase blog
Michaelova nova knjiga z naslovom "Izgubljene prerokbe prihodnosti Amerike" je zdaj na voljo v mehki vezavi in ​​za Kindle na Amazonu.