Članek
Zeolit
Objavljeno Jan 06, 2021

Zeolit

 

Kaj je zeolit?

 
Zeolit je mineral vulkanskega izvora. Nastal je pred milijoni let, in sicer na območjih, kjer je prišlo do stika med razbeljeno lavo in morsko vodo.



Lastnosti zeolita

 
Kemijske raziskave na področju trdih snovi so razkrile pomembne podatke o strukturi in lastnostih zeolita.
 
Osnovno strukturo tega minerala tvori alumosilikat; v notranjosti je struktura votla - v številnih votlinah in kanalih, ki so podobni »kletkam«, se nahajajo kationi. Ker so te »kletke« kristalno simetrične, spada zeolit med propustne molekule z višjo stopnjo porozne selektivnosti, predvsem če ga primerjamo s silicijem ali aktivnim ogljem, katerih strukture izkazujejo neregularne notranje votline.
 
Druga značilnost zeolita je ionska izmenjava, to je kemijsko-fizikalni proces izmenjave kationov, ki se nahajajo v notranjosti kristalne strukture, z raztopljenimi ioni, ki so po velikosti in drugih elektrostatičnih značilnostih kompatibilni s strukturo, v katero prehajajo.

 



Kako deluje zeolit?

 
Koža predstavlja zaščitno pregrado - naše telo ščiti pred negativnimi okoljskimi dejavniki; je le delno propustna.
 
Kožo kot našo zaščitno pregrado pogosto napadajo zunanji elementi, kot so bakterije in snovi, prisotne v zraku - na primer prah, kovine in kisline. Ogrožajo jo tudi UV žarki, ki lahko povzročajo eriteme in hujša vnetja kože. Vnetja se pojavijo kot posledica zaščitne reakcije organizma in spodbujajo nastajanje prostih radikalov. Prosti radikali lahko poškodujejo kožne celice in negativno vplivajo na njihovo delovanje. Tako lahko prihaja do težav, kot so akne, ekcemi in glivična obolenja oz. druga vnetja z rdečinami.

 



Na koži se nadalje lahko nabirajo tudi strupene snovi, ki jih organizem izloča - tako se na primer pojavi dermatitis, ki je posledica alergije na nikelj. Nazadnje so na koži lahko vidni tudi simptomi različnih virusnih okužb organizma; na kožnem območju, ki ga oživčuje prizadeti živec, se na primer lahko pojavi herpes (herpes zoster), ki mu pravimo tudi pasovec.
 
Zaradi svoje mikroporozne strukture, ki lahko nase veže težke kovine, proste radikale in toksine, ki se izločajo pri presnovi bakterij, glivic in virusov, je zeolit izjemno koristen za obravnavo na lokalni ravni. Uporabo svetujemo v primeru manjših ran, brazgotin z ognojki, rdečice, aken in luskavice; prvi rezultati raziskav, ki so sicer še v teku, so izjemno spodbudni.
 
Uporabite le zeolit visoke kakovosti.
 
Zeolit blagovne znamke Solime je na trg posredoval veliki fitoterapevt Roberto Solime. Solimejev zeolit se odlikuje z visoko vrednostjo klinoptilolita (65 – 70%) sedimentnega izvora. Mineral je sušen na soncu in mikroniziran v skladu z dobro proizvodno prakso.