Članek
Dodajanje matic, menjava matic
Objavljeno Jan 23, 2023

Matico včasih zamenjajo čebele same, včasih pa to stori čebelar, če se čebele strinjajo. Čebelar lahko matice dodaja po mili volji, na sprejetje dodane matice pa rečejo zadnjo besedo čebele. Na silo in kar tako že ne gre. Uspešna bo zamenjava takrat, ko bodo čebele same pričakovale mlado oplojeno matico zaradi spremenjenega stanja čebelje družine, k slednjemu pa čebelar lahko pripomore s pravimi ukrepi in ob pravem času.

Dodajanje matic čebeljim družinam je eden izmed najzahtevnejših posegov v čebelarstvu, zato zahteva od čebelarja poznavanje življenja čebel in zmožnost opazovanja čebel, da dovolj zanesljivo predvidi potrebe čebelje družine.

V večini primerov menjamo matico zaradi njene starosti in posledično njenega zmanjšanega obsega zaleganja. Starost matice zlahka ugotovimo, če je matica označena, težava je z neoznačenimi maticami.

File:Queen Bee Alone.jpg - Wikimedia Commons

Znaki stare in opešane matice so zmanjšani obseg zalege, presledkasta zalega, delavska zalega je pomešana s trotovsko zalego. Stara matica se premika počasneje, se opoteka ali celo pade s sata, ki ga imamo v rokah. Običajno je stara matica temnejše barve, kot so temnejše tudi stare in zdelane čebele delavke. Dlačice so redkejše in poležene po telesu, kar navidezno deluje temneje. Hkrati z zmanjšanjem semenske zaloge, se pri stari matici zmanjšuje tudi izločanje matičnih feromonov, kar hromi delovanje čebelje družine že samo po sebi.

Kot pri stari ali opešani matici je slabše zaleganje podobno tudi pri slabo oplojeni mladi matici, z majhno količino semenske zaloge. V čebelji družini s takšno matico se kmalu pojavijo matičniki. Matičniki se pojavijo tudi v rojilnem razpoloženju močne čebelje družine s kvalitetno mlado matico in takrat matice skoraj ni mogoče menjati oziroma dodajati. Težko je tudi menjati matico, če stara matica še odlično opravlja svoje delo (zaleganje, feromoni).

Do clipped wings prevent swarming? Not often - Honey Bee Suite

Najboljše matice je mogoče vzrediti v sončnem in toplem obdobju ob močni čebelji paši, običajno je to od junija do sredine julija. V brezpašnem julijskem obdobju se zmanjša število kakovostnih trotov, zato je v tem obdobju tudi slabša oploditev matic.

Stare matice menjamo ob koncu druge ali tretje sezone zaleganja, po prenehanju rojilnega razpoloženja v juliju in avgustu.

Pogoji za sprejem mlade oplojene matice v povprečni čebelji družini so vezani na njeno biološko stanje: v taki družini ne sme biti niti neoplojene niti oplojene matice, niti matičnikov. Družina z matičniki bo izrojila ali sama menjala staro matico. Ni nujno, da je družina brez zalege tudi brez matice, največkrat je tam že neoplojena ali celo oplojena matica, ki pa ne bo pričela z zaleganjem, dokler bo v panju še stara pokrita zalega prejšnje matice. Če je v panju še stara pokrita zalega, ob njej pa mlada neoplojena ali oplojena matica, ki še ne zalega, je dodajanje matice neuspešno.

Mlado matico, ki še ne zalega, je v močni čebelji družini zelo težko najti, ker je ta še razmeroma majhna in tanka, ob tem pa še beži po satu in se skriva. Napačno sklepajo čebelarji, ki menijo, da je čebelja družina avtomatično brezmatična, če v panju ni odkrite zalege.

Honeybees Use Scent Maps to Keep Track of Their Queen | Inside Science

Preizkus brezmatičnosti čebelje družine: V čebeljo družino vstavimo sat z mlado, odkrito čebeljo zalego. Če čebele po 4 – 5 dneh iz nje ne potegnejo zasilnih matičnikov, je v družini zanesljivo navzoča matica. Nasprotno, če na dodanem satu z mlado zalego čebele potegnejo matičnike, je ta čebelja družina brez matice.

Šele potem, ko je v prelegalni ali izrojeni čebelje družini zalega že izležena, ko čebele zašumijo s trepetanjem kril in sprostijo nasonovo žlezo, šele tedaj smo lahko prepričani, da v tej družini ni matice. Tej družini moramo čim prej dodati mlado oplojeno matico, sicer bo postala trotovec. Zalegale bodo čebele delavke (lažne matice), a le trotovino. Dodajanje oplojene matice v takšni družini ni mogoče, ker čebele pričakujejo neoplojeno matico – uspešno ji lahko dodamo le 2 – 3 leta staro matico, ki se je že umirila in ne beži po satju (ni 'živčna' in ne živcira čebel).

V čebelji družini, v kateri želimo menjati matico, ne sme biti odkrite čebelje zalege. To dosežemo tako, da 9 dni pred dodajanjem nove oplojene matice odstranimo staro matico. Po devetih dneh je čebelja zalega že vsa pokrita. Tako obrezmatičena družina običajno potegne zasilne matičnike, ki jih po devetih dneh sila natančno odstranimo. Matičniki se pogosto skrivajo pod gručo čebel ali v robovih satnikov. Čebeljo družino pripravimo v stanje, ko po biološki poti ne more vzgojiti svoje matice – družina nima svojega matičnika, zasilnega ali rojevega, nima odkrite zalege, iz katere bi čebele lahko potegnile svoj zasilni matičnik, prav tako pa tudi nima niti oplojene niti neoplojene matice – šele potem družini dodamo mlado oplojeno matico v matičnici.

Čebelja družina bo raje sprejela kakovostno oplojeno matico z veliko količino feromonov, slabo oplojeno mlado matico pa bo največkrat že takoj zavrnila in bo raje potegnila zasilne matičnike.

HD wallpaper: close-up photography of honeybees on honeybomb, Queen Bee,  Beehive | Wallpaper Flare

Pri dodajanju mlade matice upoštevamo tudi zunanje dejavnike, kot so paša, temperatura in letni čas. Stremimo k normalnim zunanjim temperaturam in zmerni paši, ko družina ni v rojilnem razpoloženju. Če ni paše, družino krmimo vsaj teden dni. Premočna paša lahko vpliva na slabši sprejem matice.

Narejenci, ometenci – Narejence delamo iz močnih družin v poznih popoldanskih urah, ko so se pašne čebele večinoma že vrnile v panj. Odvzamemo sate s pokrito zalego in čebelami iz vsaj treh različnih družin in formiramo narejence iz vsaj treh satov in takim narejencem lahko dodamo mlado oplojeno matico že naslednji dan dopoldne, ko se bo nekaj pašnih čebel že vračalo v staro družino. Mlade čebele rade sprejmejo dodano matico. Narejencu takoj dodamo sat z medom in cvetnim prahom, na dno panja za zadnjim okencem pa vstavimo pogačo, ki zagotovi dobro razpoloženje čebel ob 'paši'.

Ometencu, suhemu umetnemu roju lahko dodamo matico že po nekaj urah, ker je brez zalege in nima možnosti vzrediti svojo matico.

Vzrejevalci matic običajno prodajajo matice v plastičnih transportnih matičnicah. Te so dovolj velike in zračne, da omogočajo stik s čebelami v panju. Oplojena mlada matica s 4 – 6 spremljevalkami lahko v takšni matičnici lahko preživi nekaj dni.

Livestock Supplies 100Pcs Bee Transport Cages Beekeeping Equipment Queen  House White Beehive Cage Business & Industrial

V mlade sestavljene čebelje družine dodamo matičnico z matico zadaj med sate, odprtinica s pogačo je obrnjena proti čebeljemu gnezdu (žrelu).

V zadnjem delu matičnice sta dva ločena, različno dolga kanala – eden je krajši, drugi daljši – napolnjena s trdo sladkorno pogačo. Ta je tako hrana za matico in čebele spremljevalke kot tudi snov, skozi katero se morajo pregristi čebele iz družine, v katero smo dodali matico z matičnico. Prvi kanal na matičnici je krajši in ima na koncu proti novi matici matično rešetko, skozi katero nova matica ne more preiti v dodano čebeljo družino. Čebele iz družine, v katero smo dodali matico, tako pregrizejo manjši kanal in vzpostavijo stik z novo matico

Dan po dodajanju matice v matičnici že lahko pogledamo, kako se do matice vedejo čebele. Če so do nje napadalne, če se v gruči trdno oklepajo matičnice in če z zadki pikajo v odprtine matičnice, je matico najbolje odstraniti iz panja. To čebeljo družino znova pregledamo in skušamo ugotoviti, zakaj je se je pojavilo tako sovražno vedenje čebel (zaradi navzočnosti druge matice ali matičnikov ipd.).

Vedenje čebel, ki so prijazne do matice, je popolnoma drugačno, saj se ne oklepajo matičnice, ne pikajo vanjo, z nje jih je mogoče odstraniti z rahlim dotikom, sproščajo nasonovo žlezo in trepetajo s krili ter na ta način prosijo za matico.

Panja z družino, v katero smo dodali novo matico, se ne dotikamo sedem dni, da se čebele in matica prilagodijo novemu okolju. Pregledamo samo sredinski sat plodišča, ga počasi potegnemo k sebi, preverimo zaleženost in sat takoj počasi vrnemo v čebeljo družino. Nikdar ne iščemo mlade dodane matice, saj njeno navzočnost lahko potrdimo s svežo zalego. Premočno razburjene čebele lahko že sprejeto matico ubijejo, zato pazimo, da družine ob pregledovanju ne razdražimo.

Vir: M. Debevec, 2008